Menú del dia

Begudes que es prenen a petons

El tequila podria ser un símbol de tot allò gastronòmic que capgirem, maltractem i incomprenem. Però Roberto Ruiz i Clara Castilla són aquí per revertir-ho.

Tots tenim aquella imatge al cap: una mica de sal a la mà, una mossegada de llimona i un glop que sembla incendiar-nos el coll en baixar. Al tequila, com a tantes altres tradicions importades, l’hem maltractat durant molt de temps, associant-lo amb la festa, la incomoditat momentània i la felicitat efímera. Però, per sort, alguna cosa està canviant.

La percepció d’aquesta beguda centenària comença a evolucionar gràcies, en part, a la feina de persones que, com la Clara Castilla, en desvetllen l’origen i les curiositats. Sabem ara, per exemple, que van ser els franciscans espanyols, assentats a les faldes del volcà Tequila al segle XVI, els qui van començar a destil·lar el vi de mezcal i el pulque, que ja existien. O que el tequila és una denominació d’origen exclusiva que només es pot utilitzar si conté agave tequilana Weber (pel botànic Franz Weber) de la varietat blau.

Castilla, Brand Manager de la marca ultraprèmium Clase Azul, ens convoca al Dry Martini amb una proposta atrevida: gaudir d’un àpat complet —primers, segons i postres— maridat exclusivament amb tequiles. El diàleg culinari s’enriqueix amb sabors intensos: pop amb coco, raviolis de gambes, chateaubriand amb bearnesa… avançant des d’un tequila plata, que prové directament de la destil·lació, fins als reposats en bótes durant mesos o anys.

E Clase Azul Tequila Añejo maridat amb formatge camembert i xocolata amarga.

Cal dir que poques marques expliquen tan bé la història d’aquesta beguda, que només es pot elaborar en cinc estats mexicans. I encara menys són les que han aconseguit posicionar-se com a referents culturals, amb una ampolla en particular —la de Tequila Reposado— que apareix sovint en pel·lícules, sèries i stories de famosos. I no és per menys: el recipient, inspirat en la pota d’una taula, requereix fins a set dies de feina per part d’artistes locals.

I, si voleu saber més sobre aquest món, esteu de sort: fa poques setmanes va obrir el restaurant Jaiba MX a l’NH Collection Constanza. El xef Roberto Ruiz, el primer mexicà a guanyar una estrella Michelin a Europa, és també un gran divulgador dels destil·lats de la seva terra. Al restaurant, de fet, desplega un imponent carro de tequiles i mezcals amb varietats reposades i envellides en bótes de roure.

El restaurant Jaiba MX.

Ruiz suggereix maridar el tequila amb receptes de la costa del Pacífic, conegudes per combatre la cruda —la ressaca— amb plats com el Vuelve a la vida, un ceviche de pop, llagostins i vieires macerats que promet una revitalització completa. També infusiona els totopos amb nopal, incorpora el cranc blau (jaiba) i recupera receptes del seu reconegut restaurant Punto MX, que va tancar el 2020.

A poc a poc, gràcies a xefs com ell i a ambaixadores com Castilla, anem diferenciant les confusions del tex-mex de les autèntiques tradicions mexicanes, i descobrim que un bon tequila no crema la gola, no es beu d’un sol glop i, potser, ens pot fer feliços tant durant la nit com l’endemà. Com subratlla el mateix Ruiz, a més, cal recordar que el tequila s’ha de prendre a besitos, és a dir, a petits glops plens d’afecte.

Compartir
Publicado por
Anna Torrents

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Molins retorna la seu a Catalunya després de traslladar-la per l’1-O

El consell d'administració ha decidit per unanimitat tornar a fixar-la a Sant Vicenç dels Horts

3 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

Nanobots Therapeutics capta 960.000 euros per a la seva tecnologia contra el càncer

La ‘startup’ desenvolupa un sistema que permet administrar fàrmacs directament a les cèl·lules canceroses a…

2 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

Bronzo, els dos restaurants venecians de Barcelona que no et pots perdre

Els dos establiments interactuen des de l'Eixample i des del Born amb públics i ambients…

2 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

El futur Vall d’Hebron estrena la seva primera peça amb la nova seu del VHIR

Les instal·lacions han suposat una inversió de més de 60 milions i reuniran 600 investigadors.…

2 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

El MAC s’endinsa en la romanitat a ‘IMPERIVM’

La mostra permanent exhibeix més de dos-cents objectes de l’època romana en un recorregut amb…

2 de desembre de 2024
  • Creativitat

L’univers expansiu de Mari Chordà

El Macba repassa la figura de la pintora i escultora, però sobretot activista, en la…

1 de desembre de 2024