Disposarà d'estacions d'intercanvi amb el seu homòleg barceloní, així com un abonament compartit
El nou servei de bicicleta compartida metropolitana, AMBici, afronta la seva última fase de preparació. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) preveu posar-lo en marxa a principis del 2023. Començarà el seu desplegament als municipis de Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Cornellà de Llobregat. Durant els tres mesos següents arribarà a 12 municipis més: L’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, el Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Just Desvern, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà i Castelldefels.
“L’AMBici aterrarà els propers mesos a les nostres ciutats i ajudarà a accelerar la nova mobilitat que necessitem a la metròpolis de Barcelona. Una mobilitat més neta i saludable la demanda de la qual segueix creixent i que ens ha d’ajudar a fer front a la crisi energètica i climàtica”, ha explicat el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda. El servei, adjudicat per 40,5 milions d’euros a la UTE formada per Nextbike, Movement i Movus, s’ha finançat parcialment amb fons Next Generation, que aporten un total de 7 milions d’euros.
El funcionament del Bicing metropolità serà molt similar al seu homòleg barceloní. Les bicis es podran agafar mitjançant aplicació mòbil o targeta —el suport físic tindrà un cost de sis euros, mentre que l’app serà gratuïta—. L’aplicació donarà informació sobre les bicicletes disponibles a cada parada, així com el nivell de càrrega de cadascuna.
L’AMBici disposarà d’un total de 2.600 bicis, totes elèctriques, a diferència del Bicing. S’han preferit les bicicletes elèctriques en lloc de les mecàniques perquè el seu ús serà més fàcil en els barris amb desnivell i ajudarà les persones grans o amb dificultats de mobilitat que les utilitzin. Els vehicles, amb sistema de geolocalització per satèl·lit, disposaran d’una pantalla on es podrà veure el nivell de càrrega de la batèria.
Hi haurà un total de 236 d’estacions d’estacionament. La meitat, com a mínim, tindrà instal·lació elèctrica per carregar les bicicletes. Així mateix, almenys el 50% estaran vinculades a estacions de metro, Rodalies, FGC o tramvia. També s’ubicaran a zones on s’espera una alta demanda, sense necessitat que hi hagi una parada de transport públic a prop.
Pel que fa als preus, durant el 2023, l’AMB aplicarà una tarifa promocional de 25 euros l’any per abonament, amb 30 minuts d’ús gratuïts per cada trajecte. Després dels 30 minuts gratuïts, costarà 0,50 euros cada 30 minuts. A partir del 2024, l’abonament tindrà un cost de 40 euros l’any, amb els primers 30 minuts a un preu de 0,15 euros. Després dels 30 minuts inicials, costarà 0,50 euros cada 30 minuts.
Connexió amb el Bicing: estacions d’intercanvi i abonament metropolità
Tot i que el nou servei està pensat principalment per connectar entre si els municipis de l’àrea metropolitana, també s’ha concretat la seva integració amb el Bicing. Entre les més de 230 estacions d’estacionament de l’AMBici, hi haurà estacions d’intercanvi dels dos serveis, ubicades en zones limítrofes de Barcelona amb Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, L’Hospitalet de Llobregat i Esplugues de Llobregat. Inicialment, s’han previst 7 punts de connexió i estaran ubicats al Campus de la UPC – Diagonal Besòs, La Pau, Baró de Viver, Zona Universitària, la Ciutat de la Justícia, Riera Blanca i Collblanc.
A banda d’aquestes estacions d’intercanvi, AMB i B:SM, encarregat de gestionar el Bicing, han acordat la creació d’un abonament metropolità que permetrà utilitzar els dos serveis, amb un preu que estarà entre els 53 i els 65 euros anuals, depenent de l’opció escollida a Barcelona —tarifa plana o pagament per ús—. Amb l’opció combinada, l’AMBici rebaixarà el seu preu gairebé un 40% i el Bicing, un 20%.
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…
L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…