L'empresa liderada per l'enginyer electrònic Jaume Puig ha desenvolupat unes ulleres que milloren la mobilitat de persones amb discapacitat visual, reconeixent i senyalitzant els obstacles que es poden trobar en desplaçar-se gràcies a l'ús de la realitat augmentada i la realitat virtual
La startup Biel Glasses deu el seu origen i el seu nom a en Biel, el fill dels impulsors del projecte, Jaume Puig i Constanza Lucero. I el terme Glasses respon al seu objectiu: solucionar els problemes de visió d’en Biel, un nen de nou anys que va néixer amb una discapacitat visual.
Sense opció a una solució terapèutica perquè en Biel recuperés el seu camp visual, l’enginyer electrònic Jaume Puig es va entossudir a buscar una alternativa que, com a mínim, ajudés al seu fill a tenir una mobilitat tan segura com independent. I així, gràcies a la seva experiència laboral en el camp de les tècniques de realitat augmentada, va sorgir Biel Glasses, unes ulleres intel·ligents que combinen la realitat augmentada i la realitat virtual i treuen el màxim partit a la capacitat sensorial de les persones que tenen una visió parcial.
El dispositiu electrònic, connectat a un mini ordinador que es pot col·locar a la cintura del pacient, reconeix i assenyala els obstacles, les alteracions del terra, els semàfors… tot allò que pot impedir una mobilitat correcta. Fins i tot adapta la il·luminació de les zones per on es transita i millora les imatges amb la funció de zoom.
El desenvolupament de Biel Glasses, ara en fase de proves en diversos pacients, s’ha realitzat íntegrament amb la tasca de l’equip de professionals que lidera Jaume Puig, en col·laboració amb el centre tecnològic Leitat, la Facultat d’Òptica i Optometria de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Rey Juan Carlos, de Madrid.
Puig explica que al conjunt de la població hi ha més persones amb problemes greus de visió que cegues. “Per cada set persones amb visió reduïda, i moltes sense possible correcció perquè són problemes causats per la retina o el cervell, hi ha una persona cega”. Aquests percentatges l’animen a defensar l’encaix de Biel Glasses com a mètode d’ajuda, especialment dirigit a òptiques especialitzades com Centre Òptic Màcula Visió, BCN Baixa Visió, tots dos a Barcelona ciutat, o els existents a la resta de ciutats com València, on es troba Baixa Visió València o Òptica Sanitària Alcocer. “A cada ciutat espanyola d’una certa densitat de població hi ha entre tres i cinc òptiques específiques per a aquest tipus d’alteracions visuals perquè requereixen tractaments a mida del pacient”, explica Jaume Puig. I per això vol transformar Biel Glasses en una marca de referència per a aquest tipus d’establiments òptics.
Amb aquest propòsit, Biel Glasses espera completar els estudis i iniciar la comercialització del dispositiu intel·ligent aquest any, gràcies a una nova ronda de finançament prevista per als propers mesos que podria rondar els 800.000 euros. Prèviament, el 2020, va obtenir 350.000 euros en una ronda liderada per BHV Partners, un venture builder que ha posat el focus a les startups biomèdiques que aporten solucions al consumidor final, i Wavecontrol, entre d’altres inversors.
Biel Glasses són unes ulleres intel·ligents que combinen la realitat augmentada i la realitat virtual i treuen el màxim partit a la capacitat sensorial
Amb els recursos que s’obtinguin, l’empresa emergent entrarà en una segona fase de desenvolupament externalitzant la producció dels dispositius, abordant mercats exteriors i desenvolupant noves funcionalitats per a les ulleres intel·ligents. “La nostra tecnologia és universal i hi ha una demanda internacional que podem cobrir en col·laboració estreta amb els centres òptics i oftalmològics que ja funcionen a tots els països”, concreta Jaume Puig.
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…
Prop de 600 projectes empresarials s'han beneficiat de les convocatòries, un 66% dels quals han…
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…