El ‘big data’ ja factura 250 milions a Catalunya

Existeixen més de 200 empreses especialitzades en aquesta tecnologia, amb un volum d'ocupació de 2.500 persones

La pandèmia de la covid-19 ha posat en evidència que és imprescindible disposar de la capacitat d’analitzar enormes quantitats de dades en molt poc temps o en temps real, per avaluar possibles tendències de propagació i evolució del virus. Des de fa anys existeix el big data, que principalment s’encarrega de processar i extreure valor de grans volums de dades i informació. Aquesta tecnologia s’ha popularitzat al llarg de la darrera dècada i a Catalunya s’han creat més de 200 d’empreses.

Un estudi realitzat per Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement, ha analitzat la situació del sector a Catalunya i les principals tendències mundials en aquest àmbit. Conclou que el sector del big data a Catalunya ocupa a unes 2.500 persones i factura 250 milions d’euros.

El document destaca que el big data és una tecnologia transversal en diversos àmbits econòmics i els sectors que més l’han implementat són aquells relacionats amb les TIC, les telecomunicacions, l’energia, les finances i la salut. L’ús d’aquesta tecnologia pot representar millores concretes en el coneixement del client, l’optimització de processos de producció i la gestió de riscos, entre d’altres.

El sector del big data està agafant empenta a Catalunya: el 89% de les empreses dedicades a aquest àmbit són pimes i el 61,4% tenen menys de deu anys de vida. Així mateix el 35,5% d’aquestes empreses factura més d’un milió d’euros i el 12,7% més de deu milions. El big data també té un gran potencial de creixement internacional, atès que una quarta part de les empreses catalanes del sector són exportadores.

A banda d’aquestes empreses, el sector del big data també està format per altres agents com ara centres tecnològics i de recerca, universitats que impulsen programes de formació  o entitats i institucions vinculades a l’administració pública, així com organitzacions i associacions vinculades a fires i congressos.

En el context de la pandèmia, a Catalunya s’han desplegat iniciatives basades en big data i intel·ligència artificial com un observatori epidemiològic, amb l’objectiu de prevenir altres epidèmies, mentre que institucions de renom en l’àmbit sanitari liderades per l’Hospital Clínic han impulsat un projecte per incorporar la gestió de les dades a l’hora de tractar pacients de covid-19.

Compartir
Publicado por
Quim Riera

Artículos recientes

  • Professionals

El pallasso que fa origamis al metro

Un nas vermell i un bocí de paper basten a Paco Lorente per fer especial…

3 d'abril de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

El festival Flors al Mercat porta la primavera a Barcelona

La sisena edició d'aquest esdeveniment reuneix, del 5 al 6 d'abril més de setanta floristes,…

3 d'abril de 2025
  • Gastronomia

Una arqueòloga de xocolata com a mona per despertar vocacions científiques

La UB i el Gremi de Pastisseria de Barcelona s'alien per tercera vegada en la…

3 d'abril de 2025
  • Creativitat

Del port a la ciutat: el projecte d’OAB que transforma el Port Vell

Lucía Ferrater, sòcia d'OAB, acaba de rebre el Premi Ciutat de Barcelona juntament amb Carlos…

3 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Tota la xarxa de metro serà accessible en tres anys

La Generalitat invertirà 115 milions d'euros en adaptar les vuit estacions que queden pendents

3 d'abril de 2025
  • Creativitat

Barcelona es vesteix d’alta costura dins i fora de la passarel·la

La 35a edició de la 080 Barcelona Fashion reuneix més de 500 creadors de contingut…

2 d'abril de 2025