El projecte va néixer durant la pandèmia perquè persones aïllades poguessin comunicar-se amb la seva família, i ha evolucionat fins a treure al mercat un dispositiu i una ‘app’ gratuïta
Trencar barreres i atenuar la bretxa digital que entorpeix la connexió de la gent gran amb el seu entorn i amb la tecnologia. Amb aquest objectiu va néixer Bleta el 2021, i no en un moment qualsevol, sinó en plena pandèmia, que mantenia aïllades a centenars de persones grans, tant en les seves pròpies llars com, sobretot, en residències i hospitals.
Davant aquesta situació, els enginyers electrònics Isabel García, Adrià Roca i Gerard Pinar es van proposar donar resposta al seu aïllament a través de la tecnologia. Per això, els tres emprenedors van decidir posar al servei d’aquestes persones grans tauletes de les quals disposaven pel projecte en el qual estaven llavors immersos: Eways, centrat en allargar la vida útil de dispositius electrònics instal·lant sistemes operatius més lleugers i senzills.
“Ens vam adonar que teníem molts dispositius que podien permetre que persones aïllades es poguessin comunicar”, rememora García, ara CEO de Bleta. Amb aquest objectiu, van engegar una campanya sense ànim de lucre, amb la qual van donar a residències i hospitals més de 650 dels seus dispositius i d’empreses que van optar per participar.
Llavors va arribar el feedback de les residències: els usuaris estaven encantats amb les tauletes, sobretot amb les videotrucades i la mida de la pantalla. No obstant això, sempre necessitaven el suport d’algun treballador per utilitzar-la. “No existeix gens adaptat?”, preguntaven a l’equip de Bleta. Ho van buscar, i no existia cap opció, així que van decidir crear-la ells.
“Vam dissenyar una pantalla amb icones i lletres grans i apps adaptades, i la resposta va ser brutal”, destaca García. Ja no hi ha frustració per no saber utilitzar l’aparell i necessitar ajuda, sinó autonomia en utilitzar-lo i ganes de fer més. Així, Bleta va néixer oficialment al juliol de 2021 de la mà dels tres emprenedors, i ara compta amb un equip de vuit persones.
Des de llavors, Bleta ha llançat al mercat la seva pròpia tauleta, que inclou el seu sistema operatiu i suport per a utilitzar-la, en dispositius que fabrica Lenovo amb les especificacions que indica la startup barcelonina per facilitar el seu ús a la gent gran, i també a persones amb visió reduïda.
Per ara, l’empresa ha venut prop de 1.500 tauletes, a un preu entorn als 300 euros. A més de vendre els dispositius, i amb l’objectiu de democratitzar el seu programari per continuar combatent la bretxa digital, Bleta ofereix de manera gratuïta una app amb el seu sistema operatiu, que pot instal·lar-se en altres dispositius i que ha registrat més de 75.000 descàrregues en 20 països. “Ha tingut un molt bona acollida, i l’objectiu és arribar a les 500.000 el 2025”.
Bleta, que preveu tancar aquest any amb una facturació d’uns 300.000 euros, encara el futur amb l’objectiu de continuar augmentant els usuaris de les seves tauletes a nivell estatal. Per això, treballa amb residències, ajuntaments i entitats, així com amb campanyes d’envelliment actiu, per poder continuar trencant barreres i posar la tecnologia avançada a la disposició de tots, independentment de la seva edat.
No hi ha res més contrari a la catalanitat que improvisar sopars amb la presència…
Ses Majestats estrenaran noves cançons, coreografies i carrosses renovades, acompanyats d'un seguici de més de…
Charli XCX, Chappell Roan, Sabrina Carpenter i Troye Sivan encapçalaran el cartell del 2025
'The Forest' (El Bosc) és una instal·lació física i en línia ideada i produïda pels…
El clàssic tortell de massapà i fruita tornarà a ser el preferit pels clients, però…
Hem acabat i començat el nou any fixant-nos en un carrer pel qual segur que…