Ecosistema emprenedor

El BSC amplia la cartera de ‘spin-off’ amb Galtea

L'empresa derivada del supercomputador vol fer arribar la IA generativa a les empreses d'una manera segura

Les aplicacions pràctiques de les tecnologies del Barcelona Supercomputing Center (BSC) continuen estenent-se. La infraestructura científica ha creat una nova spin off, Galtea, centrada a oferir les eines necessàries a les empreses per poder fer un ús segur i responsable de la intel·ligència artificial (IA) generativa, capaç d’aprendre de manera automàtica a generar contingut únic en formats diversos com ara text, imatge o música.

L’empresa, fundada pels investigadors del BSC Jorge Palomar i Baybars Kulebi, facilitarà la integració d’aquesta tecnologia emergent en processos industrials, que es preveu que pugui reduir costos i millorar la productivitat, tenint en compte tot el reglament europeu existent. Malgrat que es calcula que la IA podrà sumar més de 77.000 milions d’euros al PIB europeu d’aquí al 2030, moltes companyies es mostren poc inclinades a incorporar-la per la falta de precisió i seguretat dels seus models.

La base del producte de Galtea ha estat desenvolupat en el BSC per la unitat de Tecnologies del Llenguatge, formada per un equip de 50 professionals especialitzats en IA i processament del llenguatge natural. La tecnologia del BSC ha estat transferida ara a Galtea, on es perfeccionarà per a aplicacions comercials. “Ara mateix és molt fàcil desenvolupar un producte de IA, però, d’altra banda, és extremadament difícil garantir que funcioni segons el que es preveu. La nostra solució és indispensable per tancar aquesta bretxa”, defensa el cofundador de Galtea Baybars Kulebi. Actualment, l’empresa està treballant amb un banc espanyol i una startup de IA, sense concretar els noms. Preveu tenir enllestida la seva plataforma de cara el maig de 2025.

Galtea s’ha convertit en la tretzena spin-off creada pel BSC. Des del 2016, les companyies llançades pel supercomputador han generat més de 220 llocs de treball i han captat més de 30 milions d’euros. El BSC té participacions minoritàries a totes les seves empreses derivades, que sempre tenen seu social a Barcelona, i ha llicenciat més de 30 tecnologies perquè puguin explotar-les en el mercat.

Recentment, va posar en marxa Talptech, centrada a millorar el rendiment i la sostenibilitat dels cultius. La llista la completen Elem, Mitiga Solutions, Openchip, Quilimanjaro, Energy Aware Solutions, Nearby Computing, QBeast, Frontwave Imaging, Nextmol, Maspa Technologies i Nostrum Biodiscovery.

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Bizbarcelona proposa eines per accelerar negocis amb 120 activitats

L'esdeveniment reunirà 150 experts i 70 empreses i entitats amb recursos per a pimes, comerços…

17 d'octubre de 2024
  • Baco Boca

El restaurant Arcano proposa catar i assaborir la història del Born

El local, ubicat al cor del barri barceloní, ofereix als seus comensals una experiència única…

17 d'octubre de 2024
  • Good News Barcelona

La reforma de Fira Montjuïc avança amb la selecció dels 15 estudis d’arquitectura finalistes

Els despatxos tenen fins al febrer per presentar les propostes, amb la previsió d'anunciar els…

17 d'octubre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Palau Güell, 40 anys com a Patrimoni Mundial per la UNESCO

El proper 2 de novembre farà 40 anys que la UNESCO va reconèixer el valor…

16 d'octubre de 2024
  • Good News Barcelona

CriteriaCaixa ven Saba a la belga Interparking

L'operació permetrà crear el grup més gran d'aparcaments d'Europa, amb seu a Brussel·les i oficines…

16 d'octubre de 2024
  • Creativitat

Vinçon reviu en el DHUB reivindicant el disseny d’Ikea

Una exposició posa cara a cara a totes dues marques, amb una selecció dels productes…

16 d'octubre de 2024