Entrada a la seu del BSC. © Àngel Bravo
En un entorn global cada vegada més competitiu i canviant, la innovació s’ha convertit en un pilar fonamental per a la sostenibilitat i el creixement de les empreses. Aquelles organitzacions que no innoven corren el risc de quedar-se enrere, especialment en un context en què tecnologies emergents com la intel·ligència artificial (IA) i la supercomputació aporten elements fonamentals i transformadors. Aquestes tecnologies permeten a les empreses ser més eficients, optimitzar els seus processos, desenvolupar nous productes i serveis, i millorar la presa de decisions.
En aquest escenari, les grans corporacions estan destinant inversions milionàries en intel·ligència artificial per mantenir-se a l’avantguarda tecnològica. Segons informes recents, companyies com Google, Amazon i Microsoft han compromès milers de milions de dòlars en recerca i desenvolupament en aquest àmbit.
A Europa, encara que les xifres d’inversió no aconsegueixen els nivells de les grans tecnològiques estatunidenques, també s’observen avanços significatius, més centrats en aplicacions sectorials. Un exemple destacat és el sector industrial, on la IA s’està utilitzant per a optimitzar processos productius. Empreses com Siemens han implementat solucions basades en intel·ligència artificial a les seves fàbriques per millorar l’eficiència operativa, predir el manteniment d’equips i automatitzar processos industrials.
Un altre cas representatiu és el del sector de l’automoció, que està apostant per la IA per desenvolupar vehicles més intel·ligents i personalitzats. S’estan utilitzant algorismes avançats per crear sistemes d’assistència al conductor, com la conducció autònoma i els assistents virtuals dins del vehicle. A més, la IA permet personalitzar l’experiència de conducció en funció de les preferències de l’usuari, la qual cosa millora tant la seguretat com l’eficiència de l’automòbil. Aquest tipus d’innovació no només incrementa la qualitat del producte final, sinó que també posiciona a empreses com a BMW, Volkswagen o Renault a l’avantguarda de les tecnologies del futur en la indústria de la mobilitat.
La capacitat d’adaptar-se ràpidament a aquests avanços tecnològics, a més de millorar l’eficiència operativa, també obre noves oportunitats pel desenvolupament de productes, la millora de serveis i la creació de models de negoci disruptius. En aquest ecosistema d’innovació tecnològica, centres de recerca com el Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) exerceixen un paper clau, no només en la transferència de coneixement tradicional, sinó també en l’anticipació de necessitats i reptes tecnològics del futur. Gràcies a la seva capacitat en supercomputació i al talent dels seus més de 1.300 investigadors en intel·ligència artificial, el BSC s’ha convertit en una font estratègica d’oportunitats d’innovació per a les empreses.
En aquest context, el Barcelona Supercomputing Center ha creat el programa BSC Connects, una iniciativa que busca enfortir el vincle entre el món empresarial i l’entorn científic-tecnològic. A través d’aquest programa, el BSC col·labora estretament amb empreses per identificar tendències emergents, explorar solucions disruptives, promoure l’aprenentatge conjunt i construir noves capacitats. Aquesta relació bidireccional permet a les organitzacions no només incorporar tecnologies capdavanteres, sinó també preparar-se estratègicament davant els desafiaments que s’acosten, des de la transformació digital de processos fins a l’adaptació a noves demandes socials i mediambientals.
BSC Connects és un programa dissenyat per accelerar la col·laboració entre el sector públic i privat, ajudant les empreses a resoldre els seus reptes més complexos mitjançant l’accés a tecnologies com la supercomputació i la intel·ligència artificial. Les organitzacions participants es beneficien d’un acompanyament continu, accés a una infraestructura tecnològica d’última generació, com el supercomputador MareNostrum 5, i programes de formació especialitzats.
Les empreses que participen en el BSC Connects s’integren en un ecosistema d’innovació format per experts del centre de supercomputació
El BSC contribueix a aquesta mena de col·laboració de diverses maneres com, per exemple, aportant coneixements en les seves cinc àrees científiques —ciències de la computació, aplicacions computacionals per a la ciència i enginyeria (CASE), ciències de la vida, ciències de la Terra i ciències socials computacionals—, a més de connectar equips de treball de les empreses participants en el programa amb investigadors del centre de supercomputació de manera contínua. Així mateix, també ofereix un model d’aprenentatge diferencial enfocat en l’obtenció de resultats comercials i actua com a enllaç amb l’ecosistema d’innovació i deep tech de Barcelona, on les spin-offs del mateix BSC són actors clau, a més de treballar estretament amb administracions públiques.
Les empreses que participen en el BSC Connects s’integren en un ecosistema d’innovació format per experts del centre de supercomputació, altres centres de recerca, universitats i companyies líders. Aquest model col·laboratiu facilita la identificació de reptes tecnològics específics, el desenvolupament de solucions innovadores i la millora contínua de resultats. Organitzacions com Renfe i Vueling s’han sumat ja a aquest programa, utilitzant la supercomputació per optimitzar els seus processos operatius i oferir millors serveis als seus clients. Amb BSC Connects, el BSC reforça el seu compromís amb la transferència de coneixement i el desenvolupament de tecnologies avançades, brindant les empreses les eines necessàries per a anticipar-se als desafiaments del futur.
Cal fer el possible perquè l’escriptor de Sueca no continuï essent llegit per quatre gats.
Els carrers i places del Poble Espanyol seran l'escenari d'aquest festival, que comptarà amb un…
Es podran degustar begudes locals però també de països com Alemanya o Irlanda, amb una…
Núria Montserrat (Barcelona, 1978) es dedicava a generar microronyons a un laboratori de l'Institut de…
L'esdeveniment, que se celebrarà del 6 al 8 de maig en el recinte Gran Via…
El nomenclàtor de Barcelona ha convertit Nou Barris, concretament la seu del districte, en un…