Del 10 al 27 de març, torna el festival Dansa Metropolitana, que aquest any s’expandeix a dues noves localitats de l’àrea metropolitana, consolidant-se així en 12 municipis. Nascut l’any 2018 amb la voluntat de democratitzar la dansa fent-la accessible a tota la ciutadania i de donar suport al teixit local, arriba a la seva cinquena edició havent aconseguit ser considerat el festival de dansa més important de l’Estat i un dels més destacats a nivell d’Europa.
La gran novetat d’enguany ve amb la incorporació dels municipis de Sabadell i Granollers com a nous participants, al costat de Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Viladecans. Segueix així la línia expansiva de les anteriors edicions, a més de continuar la seva proposta de portar la dansa a llocs singulars i poc ortodoxes per arribar a un públic ampli i divers.
Entre els nous espais que s’afegeixen al festival, hi ha L’Estruch de Sabadell o la fàbrica de creació Roca Umbert de Granollers, mentre que a Barcelona s’hi sumen el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Centre d’Arts Santa Mònica, l’exterior de l’antiga seu de l’editorial Gustavo Gili —recentment adquirida per l’Ajuntament— i el Centre d’Arts Digitals IDEAL. Aquest últim inclourà també com a novetat la incorporació d’espectacles immersius, com el que presentarà la companyia de dansa urbana Brodas Bros en col·laboració amb els artistes visuals Desilence, i que pretén ser l’obertura d’una nova línia de programació del centre per presentar arts escèniques de caràcter immersiu.
Entre les més de 300 activitats previstes, destaquen els espectacles gratuïts a l’aire lliure, que enguany s’emmarquen en el projecte Confluències. El festival es fixa com a objectiu apostar per noves propostes que puguin presentar-se en espais no convencionals i així facilitar l’accés a la dansa a tothom, portant-la a llocs com parcs, jardins, places, patis i altres espais a l’aire lliure, i donant valor a la diversitat cultural. Una suma de propostes eclèctiques que permeten unir tots els estils possibles sota un mateix paraigua. En el marc d’aquest projecte, hi ha els espectacles que més es desplaçaran per les diferents seus, començant per Migrare de la multipremiada Cia. Maduixa, que recorrerà tots els municipis; Young Blood de la Cia. Arnau Pérez, peça que a més serà una de les protagonistes de la jornada inaugural, o Blue Monday d’Agnès Sales & Héctor Plaza.
El festival presenta un sòlid i potent programa de companyies vingudes de tot el territori estatal que representen sensibilitats culturals de les diferents comunitats autònomes, a més d’importants produccions estrangeres ja elogiades per la crítica, contribuint a consolidar la co-capitalitat cultural que Barcelona té juntament amb Madrid, i expandint la seva influència als altres municipis participants.
Més enllà de les cites presencials, la plataforma Filmin serà una aliada de nou per al festival i amb la curadoria del Choreoscope Barcelona Dance Film Festival presentaran una col·lecció de pel·lícules sobre dansa que podran gaudir-se en línia. Així que ja no hi ha excusa per perdre’s res.
El festival permetrà suposarà l’oportunitat de veure a una nova generació d’artistes que comencen a emergir en el món de la dansa del nostre país, així que, com deia la gran Pina Bausch, “danseu, danseu, o estareu perduts”.
[separator type=”thin”]
Moltes són les peces i els ballarins premiats que es donen cita en aquesta edició. Aquí un resum dels espectacles més imprescindibles:
- Badalona
Al Teatre Zorilla, el Premi Nacional de dansa 2020, Jesús Carmona, presentarà Baile de bestias. Al Centre Cultural L’Escorxador, els andalusos Marcos Vargas & Chloé Brûle estaran amb Naufragio universal, que també es representarà al Centre Cívic La Bòbila de L’Hospitalet.
- Barcelona
Al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), es programaran propostes internacionals com Aisha and Abhaya de la coreògrafa Sharon Eyal i la companyia Rambert, o Harakiri de les nacionals Les Impuxibles.
Al Mercat de les Flors, Jan Martens/GRIP & Dansi On portaran Any attempt will end in crushed bodies and shattered bones; la companyia de dansa contemporània formada per dos dels ballarins de la CND Companyia Nacional de Dansa, Kor’sia, presenten el seu particular Giselle, i Laia Santanach estarà amb Tradere.
Al Teatre Lliure, també propostes internacionals i nacionals s’alternen, amb Amber de HODWORKS —la companyia més important de Budapest—, i PLI de Viktor Černický, al costat de Toná de la nacional Luz Arcas/La Phármaco.
Al SAT! Sant Andreu Teatre, es podrà veure Mucha Muchacha l’òpera prima de la Cia. Celso Giménez, o Hacemos como que bailamos de la companyia valenciana UNAIUNA.
Concrete Matter, de Los Detectives, ballarà a l’Antic Teatre, i en quant als espais singulars, es podrà gaudir de la peça Poema Circular de Lorena Nogal al pati de l’Editorial Gustavo Gili; Díptico del desierto de Gaston Core a la Capella del MACBA, o un extracte de Lo Faunal de Pol Jiménez al parc de Can Sabaté.
- Cornellà de Llobregat
Cuerpo de baile de Pablo Messiez podrà veure’s a la Sala Ramon Romagosa, així com també dues coreografies de Gaston Core, Díptico del desierto a l’Auditori de Sant Ildefons i Chorus a l’Església de Cornellà.
- El Prat de Llobregat
La companyia nacional Mal Pelo, Premi Nacional de Cultura de Catalunya, Premi Ciutat de Barcelona i Premi Nacional de Cultura, portaran de nou la seva Highlands al Teatre L’Artesà, així com al Teatre Auditori de Sant Cugat.
- Esplugues de Llobregat
El festival s’inaugura en aquest municipi i serà el projecte Confluències el protagonista de la jornada inaugural, amb tres peces de joves companyies com són Fang de Quim Girón (Animal Religion), Young Blood de la Cia. Arnau Pérez i Let Us All Smile de The Jokerz Company, aquestes dues últimes representants de dansa urbana.
El festival s’inaugura a Esplugues i serà el projecte Confluències el protagonista de la primera jornada
- Granollers
El Teatre Auditori s’estrena al festival amb peces com Al fondo riela de Rocío Molina i Cometa de Roser López Espinosa.
- L’Hospitalet de Llobregat
El Teatre Joventut és l’espai triat per presentar Vibrance i Median del multidisciplinari i avantguardista artista japonés Hiroaki Umeda, i AKompasado dels nacionals Jordi Cortes i Iván Góngora.
- Sabadell
9 dels canadencs Cas Public —una peça que neix de la diversitat funcional d’un dels ballarins— podrà gaudir-se al Teatre Principal, i Tears in the Rain de Wonderground i Ecoica de Blanca Tolsà a l’Estruch, un dels nous espais.
A L’Hospitalet, el Teatre Joventut és l’espai triat per presentar Vibrance i Median del multidisciplinari i avantguardista artista japonés Hiroaki Umeda
- Sant Cugat del Vallès
Destaca Plàncton Smart City / Vox Balaenae del Ballet Contemporani de Catalunya al Teatre-Auditori. Pol Jiménez, aquesta vegada amb la seva companyia Los Tacones, presentarà Cronexiones al Celler Modernista.
- Santa Coloma de Gramenet
El Teatre Sagarra acollirà Double You de la companyia belga Be Flat i Un cadavre exquis II de Pau Aran.
- Terrassa
Un dels grans, com ho és Alonzo King Lines Ballet, presentarà dues peces a la Factoria Cultural: The personal element i Azoth. També es veurà allà La mort i la donzella de l’Institut Valencià de Cultura amb coreografia d’Asun Noales —guardonat amb els premis Max 2021 al Millor Espectacle de Dansa i a la Millor Coreografia—. Al Teatre Principal, veurem Azul Petróleo dels Iron Skulls Co, i BOGUMER (o fills de Lunatxarski) de Vero Cendoya, coreògrafa especialista en col·lectius amb diversitat funcional.
- Viladecans
Es recupera Hidden de Lali Ayguadé a l’Atrium.