Acaba l’edició del Mobile World Congress (MWC) més excepcional. Després de la seva cancel·lació el 2020, el congrés ha tornat a reactivar l’activitat firal a la ciutat. S’han recuperat les anades i vingudes pels passadissos de Fira de Barcelona a Gran Via i les trobades professionals cara a cara, sense pantalles. La previsió d’assistents se situava entre els 25.000 i els 30.000, però encara cal esperar el balanç final de la GSMA. Segons els Mossos d’Esquadra, s’hauria arribat als 27.000 participants.
Durant els quatre dies que ha durat el saló, la salut ha estat la gran protagonista sense cap mena de dubte. No només per la incorporació de nous protocols per evitar el contagi de coronavirus a l’esdeveniment, fent que els test d’antígens, les mascaretes FFP2 i el gel hidroalcohòlic s’hagin convertit en els nous assistents, sinó que també s’ha traslladat en el programa del congrés. Moltes xerrades i presentacions s’han centrat en mirar de respondre els reptes que ha generat la pandèmia, amb l’objectiu de contribuir a la recuperació.
La Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), un dels tradicionals protagonistes a nivell local del congrés, ha reforçat la seva aposta per la salut una edició més. Després de fer possible la primera operació en directe des del recinte Gran Via amb 5G durant l’edició de 2019, la fundació ha presentat diversos projectes que milloraran el món sanitari. Des d’un robot autònom dotat de 5G per desinfectar Mercabarna fins a l’ús de la connexió immediata que ofereix aquesta tecnologia per atendre emergències marítimes. Aquesta fundació també ha aconseguit que el seu estand fos una de les parades essencials del MWC 2021, deixant descobrir les virtuts dels hologrames a tots aquells que s’atrevissin a veure una còpia seva en 3D. Una funcionalitat que segur que acabarà trobant alguna aplicació en el món dels hospitals.
Més enllà de les presentacions i xerrades, la sensació que s’ha respirat passejant pel Mobile ha estat que hi havia una presència major d’expositors relacionats amb el món de la salut i la covid, especialment al 4 Years From Now (4YFN), saló dedicat a les empreses emergents que en aquesta edició ha conviscut amb el seu germà gran. Així ho ha vist la consellera delegada de HumanITCare, Núria Pastor, que ha detectat que hi havia més empreses d’aquest sector i que utilitzaven tecnologies molt variades. Aquesta startup barcelonina ofereix control remot a pacients amb malalties cròniques. Tot i que la companyia es va crear el 2018 a Barcelona, la pandèmia ha accelerat el seu creixement i ara es troba immersa en la seva primera ronda.
Una altra companyia barcelonina dedicada a la salut digital que ha participat al 4YFN ha estat Oxeen, liderada per Laia Farràs. Aquesta startup també monotoritza pacients a distància, però està pensada per a aquells que estan en planta, amb l’objectiu de facilitar la feina de les infermeres que els han d’anar controlant, mostrant en una pantalla valors com la temperatura o l’oxigen en sang. Precisament, la idea original ve de parlar amb una infermera, que, en plena crisi del coronavirus, veia que no podia atendre correctament els pacients perquè havia d’anar un per un i trigava massa temps. L’empresa emergent, incubada al IQS Tech Factory, està de moment en fase de proves pilot.
Aquestes són algunes de les més de 40 empreses i entitats catalanes relacionades amb la salut que han participat tant al 4YFN com al Mobile, especialment enfocades a la telemedicina. De fet, Barcelona se situa com una de les principals ciutats europees en inversió en salut digital, segons dades recents de Biocat presentades amb motiu del saló. Fins a finals de juny, les empreses emergents d’aquest sector han captat 22 milions d’euros, xifra que representa tres vegades l’obtinguda en el mateix període del 2020 i el valor total aixecat el 2019.
Els contactes que aquestes startups hauran pogut fer durant el congrés serviran per mantenir aquesta tendència. Més encara si es pensa en el protagonisme especial que han tingut les companyies catalanes en aquesta edició, caracteritzada per l’absència de grans multinacionals i una presència d’expositors majoritàriament local.