Agenda cultural Barcelona novembre 2023
AGENDA CULTURAL
per CRISTINA MARTÍN VALBUENA
Una selecció mensual de concerts,
arts escèniques i exposicions.
MÚSICA I
ARTS ESCÈNIQUES
MÚSICA I ARTS ESNCÈNIQUES
01 / 11 / 23
Thomas Bernhard en un nou teatre a Badal
Heartbreak Hotel, fins al 21 de gener
Barcelona comença el mes de novembre reforçant la seva oferta teatral amb dues sales, una nova i una altra recuperada. La primera està a Badal, al barri de Sants, en un antic magatzem dels anys cinquanta situat al carrer Bacardí, davant de la plaça de l'Olivereta. Aquí ha estat on la companyia Heartbreak Hotel, formada per Irene Vicente i Àlex Rigola, han volgut fixar la seva seu. Pujaran el teló amb muntatges propis i, més endavant, acolliran a altres artistes i companyies. La primera peça serà L'home de teatre de Thomas Bernhard, dirigida per Àlex Rigola i protagonitzada per Andreu Benito, Àlex Fons i Marwan Sabri. La funció se centra en la història d'un home que està esperant que li donin permís per apagar unes llums d'emergència, trama en la qual el seu director veu paral·lelismes si pensa en el procés de cerca que ha seguit per trobar el seu racó a la ciutat. Després vindran Who is me. Pasolini (Poeta de las cenizas) de Pier Paolo Pasolini, Lluna plena d'Aki Shimazaki, i Sis hectàrees d'oliveres d'Aina Tur.
La segona sala que estrena la ciutat és l'Espai Texas, donant-li una nova vida als cinemes del carrer Bailèn que van tancar l'any 2020. Aquesta vegada, no només es podran veure pel·lícules sinó que també es podrà assistir a obres de teatre, estrenant-se amb Pongo, una improvisació sense límits de les còmiques Judit Martin, Alba Florejachs i Mónica Ballesteros, i Austràlia, en gira des de la seva estrena a la Sala Flyhard i ara tornant a fer parada a la ciutat. Ah, i recuperen èxits de la cartellera del curs passat com la Barbie de Greta Gerwig i The Quiet Girl.
El 'Turandot' de Núria Espert
Gran Teatre del Liceu, des del 26 de novembre fins al 16 de desembre
Malgrat haver posat punt final a la doble temporada de celebració del seu 175è aniversari, el Liceu comença el curs revivint una de les peces més lligades a la seva història.
Ho farà amb el Turandot de Puccini i la mítica producció de Núria Espert amb la qual el teatre de la Rambla va tornar a pujar el teló després de l'incendi de 1994. Segons va anunciar el seu director artístic, Víctor Garcia de Gomar, serà l'última vegada que es podrà veure la monumental escenografia que la directora i actriu va situar a la ciutat imperial de Pequín. Aquesta vegada anirà a mans de la seva neta, Bàrbara Lluch.
La Banda Municipal de Barcelona a la Sagrada Família
Sagrada Família, 4 de novembre
Per primera vegada, la Banda Municipal de Barcelona actuarà a la Sagrada Família, probablement, un dels millors escenaris que un pugui imaginar a la ciutat. Dirigida per José R. Pascual-Vilaplana, la formació celebrarà així la finalització de les torres dels Evangelistes Mateu i Joan.
El concert Entre el cel i la terra oferirà un repertori pensat per retre homenatge a la simbiosi entre la natura, la fe i l'art que desprèn la creació encara inacabada de Gaudí. S'inclouran peces com The Bells of Sagrada Familia de Satoshi Yagisawa, una al·legoria sonora a la concepció de Gaudí mitjançant pentagrames; O magnum mysterium de Morten Lauridsen, dedicada a la Façana del Naixement, i el Requiem de David Maslanka, en aquest cas, dedicat a la Façana de la Passió. No serà l'únic acte que organitzarà la Sagrada Família aquest mes per celebrar les noves torres i el diumenge 12 de novembre es realitzarà una missa solemne per beneir el conjunt de les torres dels Evangelistes, oficiada pel cardenal Joan Josep Omella. Com a colofó, s'il·luminaran per primera vegada les quatre torres.
ARDE BOGOTÁ
Razzmatazz, 3 de novembre
La banda que ha llançat un dels millors àlbums del panorama musical espanyol aquest any torna a Barcelona. Els seus himnes Antiaéreo i Los perros, així com la seva particular versió de Mi carro, sonaran el divendres 3 de novembre a la sala Razzmatazz, amb les entrades esgotades des de fa temps.
El jove grup no para de sumar reconeixements en la seva vertiginosa carrera conduïda per la potent veu d'Antonio García. L'actuació de la formació murciana a Barcelona s'emmarca en la nova versió del Suite Festival, organitzat pel Grup Clipper's, expandint enguany la gamma de gèneres musicals per presentar un cartell variat pel qual també han passat León Benavente i Bely Basarte. El següent serà Mikel Erentxun, el pròxim 15 de desembre a Apolo.
'Saben aquell'
En cines a partir del 1 de noviembre
David Trueba dirigeix la pel·lícula sobre els primers anys del popular humorista Eugenio i ho fa indagant en la desconeguda història d'amor que va fer sorgir la seva figura, posant el focus en la seva primera dona, la Conchita.
Són David Verdaguer i Carolina Yuste els encarregats de protagonitzar el film, amb música original d'Andrea Motis. Produïda per Ikiru Films, Atresmedia Cine i La Terraza Films i distribuïda per Warner Bros, la història s'ambienta a la Barcelona dels anys 60-70 amb un jove joier que coneix a una noia que canta en un autobús de línia. Així va ser com va començar la carrera musical del grup Els dos, la prèvia dels acudits que sempre començaven amb un Saben aquell... El repartiment el completen Pedro Casablanc, Marina Salas i Ramon Fontserè.
'LA MESÍAS'
MovistarPlus+
Els dijous són ara dia de La Mesías, la nova sèrie de Javier Ambrossi i Javier Calvo. L'última creació dels Javis es pot veure a MovistarPlus+, però per fascicles, estrenant un capítol cada setmana. Vaja, com s'havia fet tota la vida fins que les plataformes van imposar la immediatesa i van acostumar a tothom a devorar sèries en pocs dies.
La parella de directors torna després de l'èxit de Paquita Salas, per a la qual encara no està prevista una nova temporada però sí una spin-off d'un dels seus personatges, Noemí Argüelles (la del divacel). La Mesías no té res a veure amb l'univers de PS Management, ni se li acosta. Aquesta vegada les protagonistes són un grup de música pop cristiana format per diverses germanes, totes elles crescudes en el si d'una família claustrofòbica que les tanca en una casa perduda per Girona. L'impressionant elenc està liderat per Roger Casamajor i Macarena García, acompanyats per Lola Dueñas, Carmen Machi, Ana Rujas, Albert Pla, Amaia, Aixa Villagrán i Cecilia Roth.
EXPOSICIONS
EXPOSICIONS
01 / 11 / 23
‘MIRÓ-PICASSO’
Museu Picasso i Fundació Joan Miró, fins al 25 de febrer de 2024
Barcelona reivindica la seva capitalitat cultural amb la immensa exposició dedicada a l'amistat de dos dels seus artistes més universals, Joan Miró i Pablo Picasso, coincidint amb el 50è aniversari de la mort del pintor malagueny. La mostra Miró-Picasso repassa una relació que va començar amb una ensaïmada i es va estendre durant més de cinquanta anys, marcada per episodis històrics com la Guerra Civil, cadascun aproximant-se a la seva manera, un amb l'etern Guernica i l'altre amb el desaparegut El segador. No només es tracta d'una mostra indispensable per la seva magnitud, reunint més de 300 obres dels dos artistes, moltes d'elles mai vistes a Barcelona, sinó també perquè és la primera vegada que el Museu Picasso i la Fundació Joan Miró han intercanviat peces, fent que algunes de les seves joies, com Las Meninas de Picasso i L'estrella matinal de Miró, canviïn d'ubicació i es mudin temporalment a Montjuïc i el carrer Montcada, respectivament. “És un somni fet realitat. Seria un èxit si només haguéssim intercanviat obres, però hem portat peces de més de 35 institucions i col·leccions públiques i privades”, resumeix el director de la Fundació Joan Miró, Marko Daniel. I avisa que una fita així no es tornarà a veure a la capital catalana durant molt temps. Algunes de les obres mai vistes a Barcelona són Las tres bailarinas de Picasso, cedida per la Tate Gallery, i La masia de Joan Miró, obra que va fascinar a Ernest Hemingway i, per això, ve des de la National Gallery de Washington DC, on va ser cedida per la vídua de l'escriptor.
El color dels somnis de Chagall
Palau Martorell, fins al 24 de març de 2024
Després de Sorolla i Alphonse Mucha, arriba Marc Chagall. El Palau Martorell es reivindica així com un dels principals centres d'art de la ciutat, inaugurat fa menys d'un any pel director d'Evolucionarte, Jesús Rodríguez, i el president del Reial Cercle Artístic de Barcelona, Félix Bentz.
Aquesta vegada, és el torn d'un pintor inclassificable com ho va ser Chagall. L'exposició, comissariada per Lola Durán Úcar, està formada per una selecció de més de 150 obres, amb almenys 25 d'elles mai vistes abans a Espanya. La mostra recorre els grans temes que van inspirar al pintor com els orígens, el món sagrat, l'èxode, el color, les faules, l'amor i, no cal dir-ho, París. Un recorregut complet que abasta els 50 anys de treball d'aquest artista jueu nascut a l'antic Imperi Rus.
World Press Photo
CCCB, des del 10 de novembre fins al 17 de desembre
Torna el World Press Photo, el concurs de fotografia més prestigiós del món. L’exposició, organitzada per la Fundació Photographic Social Vision, s’estrena la setmana que ve al CCCB amb les fotografies guanyadores de l’edició 2022.
Entre els guanyadors, hi ha un dels fotoperiodistes locals més ben valorats a tot el món, Emilio Morenatti. Després de fer-se amb el Premi Pulitzer l'any 2021 per una sèrie de fotografies que mostraven com la covid va afectar la gent gran, el fotògraf de Jerez de la Frontera establert a Barcelona torna a guanyar el World Press Photo amb una imatge de la guerra a Ucraïna. Anteriorment, el fotògraf en cap per a Espanya i Portugal d'Associated Press havia guanyat el guardó els anys 2013 i 2008, mentre que el 2006 va aconseguir una menció.
Els dinosaures s'instal·len al CosmoCaixa
CosmoCaixa, fins al 2 de juny de 2024
El CosmoCaixa estrena la principal exposició de la temporada viatjant a la Patagònia per rescatar uns habitants que van desaparèixer fa moltíssim temps, si es pensa en l'escala humana, tot i que realment només hagi estat un parpelleig en la història de la Terra.
Ni més ni menys que 13 dinosaures han ocupat el museu, imponents i desafiadors, permetent que els més atrevits passegin entre els seus esquelets. Dinosaures de la Patagònia, desenvolupada pel Museu Paleontològic Egidio Feruglio, mostra l'enorme diversitat que va caracteritzar a aquests animals terrestres, que van ser caçadors, carronyers i herbívors, gegants i petits, bípedes o quadrúpedes... Una oportunitat per acostar-se a un món fascinant. I una manera de sortir del CosmoCaixa sabent distingir entre un sauròpode, un teròpode i un ornitòpode.
Investigadores del BSC al CCCB
CCCB, fins al 17 de març de 2024
No és habitual veure a una infraestructura científica organitzar una exposició. El BSC trenca aquesta regla, i expandeix així la capitalitat barcelonina en art digital, amb IA: Intel·ligència Artificial, mostra que vol abordar la tecnologia que últimament s'emporta tots els titulars.
L'exposició, coproduïda juntament amb el CCCB, aborda el paper de la IA en la vida quotidiana i en la creativitat artística, però també les oportunitats que pot suposar per a la recerca científica, els riscos de desinformació que pot provocar un ús generalitzat i els biaixos racials i de gènere que pot generar. Totes aquestes qüestions s'entrellacen en un recorregut que inclou obres de referència i una cronologia del seu desenvolupament, mentre se sent experts, amb la participació d'investigadors del BSC, i es passeja per instal·lacions que permeten olorar flors extingides i posar veu a una composició musical creada amb IA.
Els 100 anys de l'Editorial Joventut
Biblioteca Jaume Fuster, fins al gener de 2024
Els lectors catalans sempre estaran en deute amb l'editorial Joventut, responsable d'haver-los acostat aventures com les de Tintín, els Cinc d'Enid Blyton i Pippi Calcesllargues. És per això que no val cap excusa per no passar-se per l'exposició que li dedica la Biblioteca Jaume Fuster pel seu centenari. A més, l'entrada és lliure i gratuïta.
Les Aventures de l'Editorial Joventut,comissariada per Julià Guillamon i la doctora en biblioteconomia Mònica Baró, repassa la història de l'empresa que va posar en marxa José Zendrera l'any 1923, mostrant per primera vegada materials provinents del seu fons històric. Entre ells, catàlegs dels anys 30, maquetes de llibres, proves de cobertes i originals d'il·lustració. Sens dubte, la correspondència que va mantenir el fundador amb Hergé serà una de les parades indispensables en aquest recorregut històric que ja suma 10.000 llibres editats.
Reinterpretar la 'Odisea'
Palau Robert, fins al 30 de novembre
El Festival Clàssics i el Palau Robert s'han aliat per reinterpretar l'Odissea d'Homer en una exposició que es pot veure als jardins del centre d'exposicions.
El viatge d'Ulisses compta amb il·lustracions de Genie Espinosa i textos adaptats per Meritxell Blay. Un total de 21 il·lustracions de gran format integren el recorregut, d'accés lliure i gratuït, sobre aquest poema èpic grec que va influenciar enormement el cànon literari occidental, així com ho va fer en obres modernes d'autors com James Joyce. La programació de Clàssics 2023, festival que ja celebra la seva cinquena edició, se centra en la immortalitat, el desig de perdurar i les tradicions.