La companyia xinesa NetEase Games ha estat la darrera a anunciar l’obertura d’un estudi de desenvolupament de videojocs a Barcelona. Es dirà Anchor Point Studios i es dedicarà al desenvolupament de jocs d’acció i aventura immersius per a consola i ordinador. Serà el tercer que posa en marxa l’empresa a Europa, després dels de París i Manchester. Aquesta inversió, anunciada a finals d’abril, se suma a les efectuades per altres empreses del sector com Funplus, Rovio, IO Intereactive, Scopely, Paradox, Games for Living (G4AL) o la multinacional americana Activision Blizzard, que va comprar la barcelonina Digital Legends.
Aquest continu degoteig d’informacions demostren que la capital catalana s’ha convertit en un actor destacat dins del sector del gaming i que és una ciutat on tenen posats els ulls tots els grans estudis davant l’existència d’una concentració cada vegada més gran d’empreses i una important capacitat d’atracció de talent. Segons un estudi recentment efectuat per Acció, l’agència de competitivitat de la Generalitat, Catalunya és la primera regió de la Unió Europea en captació d’inversió estrangera en el sector dels videojocs, ja que en els últims cinc anys ha atret més 20 nous projectes, amb una inversió de més de 120 milions d’euros i la creació de gairebé 900 llocs de treball. Segons l’associació DeviCAT, l’ecosistema català reuneix unes 200 empreses de videojocs que donen feina a 4.000 professionals.
Per analitzar les causes i els factors que han afavorit que Barcelona s’hagi convertit en una de les capitals internacionals del gaming, el dilluns 12 de juny tindrem com a convidats a The New Barcelona – Moments Estel·lars dos grans coneixedors del sector: Montse Puig, consellera delegada de Barcelona & Partners, l’agència de captació d’inversions de Barcelona Global, i Pasqual Batalla, Chief Operations Officer (COO) de Socialpoint, l’empresa barcelonina degana del sector i artífex del fet que la indústria dels videojocs s’hagi convertit en un actor clau dins del nostre ecosistema emprenedor.
Sota el lema Barcelona capital del gaming, la pròxima sessió del cicle organitzat per The New Barcelona Post comptarà amb la col·laboració de la CASA SEAT, Must Media Group i Barcelona Global. La conversa entre Montse Puig i Pasqual Batalla serà moderada pel periodista i professor de la UPF-BSM Toni Aira i tindrà lloc el dilluns 12 de juny a les 18.30h a l’auditori de la CASA SEAT. Per assistir-hi com a públic i poder formular també preguntes als ponents cal reservar plaça prèviament. Per aconseguir una entrada, fes clic aquí.
Posteriorment, podreu recuperar la sessió en format podcast a Spotify o visualitzant-la al nostre canal de Youtube, on ja teniu disponibles els onze capítols anteriors del cicle The New Barcelona – Moments Estel·lars, que vam estrenar fa un any i que comptarà amb noves edicions els mesos de juliol, setembre, octubre i novembre.
Gràcies a l’experiència dels dos ponents, durant la sessió podrem obtenir una fotografia de la indústria dels videojocs a escala mundial i també de la situació del conjunt d’Espanya i Catalunya. La idea és explicar per què Barcelona s’ha aconseguit posicionar com un hub en gaming i quins avantatges i també inconvenients veuen les grans empreses internacionals a l’hora de prendre la decisió d’instal·lar-se a la ciutat. La gestió del talent, com atraure’l i, especialment, com retenir-lo serà un element destacat de la conversa entre Batalla i Puig, a qui també preguntarem sobre les oportunitats i els reptes de futur a què s’enfronta el sector.
A més de NetEase, aquest any ha anunciat l’obertura d’un estudi a Barcelona, el primer al Sud d’Europa, el grup finlandès Rovio, desenvolupador del joc de mòbil Angry Birds, fet que suposarà la creació d’una trentena de llocs de treball. També ha anunciat la contractació de 120 nous professionals l’empresa de videojocs suïssa FunPlus, que va aterrar a la capital catalana el 2019. Per la seva banda, la companyia danesa IO Interactive, propietària de les sagues Hitman i Kane & Lynch, va comunicar la seva intenció de reforçar el seu centre de Barcelona amb 150 llocs de treball més, amb projectes com el desenvolupament d’un videojoc de James Bond. Aquests estudis se sumen a empreses més veteranes a Barcelona com Digital Legends, Novarama, Social Point, Ubisoft, Akamon i filials de grups com Gameloft, Zeptolab i King (Candy Crush), entre d’altres.
Precisament, Montse Puig Ponsico ha desenvolupat bona part de la seva carrera professional en una d’aquestes empreses, Akamon, fundada per Carlos Blanco i Vicenç Martí el 2011 i hereva de Mundijuegos. Després de protagonitzar un fort èxit, Akamon va ser adquirida a finals del 2015 pel grup canadenc Imperus, que va integrar també la firma israeliana Diwip i va passar a anomenar-se Tangelo Games. Entre 2011 i 2018, Puig, que havia treballat anteriorment a Accenture i a Almirall, va ocupar diversos càrrecs a l’empresa de jocs online, centrant-se en l’última etapa en les funcions de directora financera i directora corporativa del grup Tangelo Games, amb responsabilitats sobre els negocis a Espanya, Israel i Canadà.
L’octubre del 2022, Puig va fitxar com a consellera delegada de Barcelona & Partners, una agència creada pels socis de Barcelona Global que té com a missió atraure inversions d’empreses innovadores a la capital catalana i fomentar la col·laboració publicoprivada. L’any passat, Barcelona & Partners va contribuir a fer que unes nou empreses triessin la ciutat per instal·lar o ampliar els seus hubs digitals.
En paral·lel, Pasqual Batalla és un dels actors rellevants al sector barceloní del gaming, ja que és membre i assessor de múltiples entitats i associacions, a més de professor del Grau en Disseny i Desenvolupament de Videojocs, impartit per CITM (UPC). Vinculat a Socialpoint des de fa set anys, és expert en jocs per a mòbils, comerç electrònic i empreses digitals emergents, gràcies al fet que també va treballar a Letsbonus. Batalla és membre del consell de l’Asociación Española de Empresas Productoras y Desarrolladoras de Videojuegos y Software de Entretenimiento (DEV), així com membre de DeviCAT, l’Associació de Desenvolupadors i Editors de Videojocs a Catalunya, una entitat que agrupa empreses nascudes aquí, però també companyies internacionals amb presència a Catalunya.
Apassionat de la tecnologia i altament compromès amb la vida social, cultural i econòmica de Barcelona, com a professional de referència de l’ecosistema local de la indústria de videojocs, Pasqual Batalla és col·laborador de GameBCN, IndieDevDay i Gamelab i col·labora també amb Friquifund, Barcelona Digital Talent i Barcelona Global. PDG per IESE, MBA per Esade i Màster en Enginyeria per la UPC, va tenir el privilegi de participar el 2019 al Programa Executiu de Singularity University (Silicon Valley), i és també inversor i business angel de diverses startups de Barcelona.
Creador dels jocs per a mòbils Dragon City i Monster Legends, Socialpoint és un dels grans èxits de l’ecosistema emprenedor de Barcelona. Fundada el 2008 per Horacio Martos i Andrés Bou, l’empresa acumula més de 600 milions de descàrregues i el 2017 va ser adquirida per la multinacional nord-americana Take Two Interactive, editora del joc Grand Theft Auto i propietària també de Zynga, en una sonada operació valorada a 250 milions de dòlars.