Tots sabem que aquest Nadal serà diferent. Molts no hi seran i les mascaretes i el gel hidroalcohòlic es convertiran en els nous convidats als dinars i sopars, que aquest any ens faran triar amics i familiars per no superar el límit d’assistents —sigui quin sigui—. També ens hem acostumat al toc de queda i a arribar a casa abans de les deu, però això no farà que no puguem gaudir dels llums de Nadal, que aquest any arribaran per primer cop a Plaça Catalunya i el carrer Balmes i s’apagaran quan comenci el toc de queda.
La il·luminació nadalenca tornarà un cop més al centre i els principals carrers i eixos comercials de Barcelona, amb l’objectiu d’animar els barcelonins a tornar a passejar per la ciutat i trobar els regals de Nadal a les seves botigues. “Volem que la gent se senti tan acollida com sigui possible a la ciutat i a casa seva”, explica la regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín. “Aquest Nadal no podem fer moltes coses que fèiem altres anys, però volem llançar un missatge d’esperança: ho hem de fer així perquè el proper i els que vindran puguin tornar a ser més alegres”, assenyala.
A banda de l’estrena de Plaça Catalunya i el carrer de Balmes, els llums brillaran de nou a Urquinaona, Universitat, Via Laietana, Gran Via, Pelai, Aragó, Paral·lel, Diagonal, Creu Coberta, Passeig de la Verneda, Binèfar i Via Trajana. Una altra novetat d’aquest any serà que els 39 mercats municipals també es guarniran amb llums a les seves façanes. Tot per donar el “caliu” que la ciutat necessita aquestes festes i ajudar els comerços de la ciutat, que veuen en la campanya de Nadal una oportunitat per salvar un any molt dolent, sosté Ballarín.
Suport al teixit comercial
El consistori ha treballat de la mà d’associacions de comerciants com Barcelona Oberta i Barcelona Comerç per satisfer una de les seves reivindicacions històriques de tenir més i millors llums, que serveixin per reforçar la campanya de Nadal. Després d’anys amb una decoració una mica fosca i repetitiva, l’Ajuntament ha apostat per renovar els dissenys; augmentar la potència de les instal·lacions, arribant als 1.000 quilovats (kV) amb tecnologia LED; afegir més ubicacions, amb més de 100 kilòmetres d’il·luminació a les vies públiques, i implantar un nou sistema de contractació més coordinat. Tot això ha de servir per avançar cap al futur model d’il·luminació nadalenca a Barcelona, amb un marc comú de disseny per a tota la ciutat, que s’espera que s’acabi de definir en els anys vinents.
Així mateix, la pandèmia ha afegit noves dificultats per a les associacions de comerciants, que estaven preocupades perquè aquest Nadal no hi hagués llums als eixos comercials, tenint en compte que es paguen amb les quotes dels seus associats, que estan tenint moltes dificultats. Davant d’això, l’Ajuntament ha decidit incrementar la seva aportació per pagar les instal·lacions als eixos comercials i cobrirà el 75% del cost de la il·luminació —en general s’encarrega del 50%—. En total, el consistori destinarà 1,7 milions d’euros per a la il·luminació nadalenca a la ciutat, incloses les vies públiques i les subvencions als eixos comercials, un 65% més respecte al Nadal passat.
Per al president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, aquest any s’ha fet un pas endavant respecte als anteriors, quan Nadal era “trist i pobre”, amb menys carrers il·luminats i sense potenciar el centre de la ciutat. En aquest sentit, el director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, també valora positivament que el consistori hagi decidit reforçar la campanya de Nadal: “Ha estat a l’altura del moment”. Tant Jené com Pallarols coincideixen en defensar que Barcelona ha de continuar posicionant-se com a destí per les festes. En el cas dels restaurants, Pallarols remarca que cal reduir més les restriccions perquè puguin tenir una bona campanya i tancar una mica millor aquest “any fallit”.
Encesa de llums al Born amb un espectacle de Sol Picó
El tret de sortida per a les festes l’ha donat un espectacle de la ballarina Sol Picó, centrat en les trobades familiars de Nadal i que recorrerà les diferents emocions que hem sentit durant la pandèmia, amb l’esperança com a personatge encarregat d’encendre finalment els llums de la ciutat. Començarà a les sis de la tarda a la plaça Comercial del Born i hi podran assistir un total de 400 persones, amb reserva prèvia.
La setmana continuarà amb l’arrencada de les tradicionals fires de Nadal, adaptades a les noves limitacions per la covid-19. La Fira de Santa Llúcia, davant de la Catedral, tindrà lloc del 27 de novembre al 23 de desembre. Comptarà amb 121 parades de pessebres, artesania i arbres, la meitat que en edicions anteriors, i estaran situades en un únic recinte tancat, amb només dos punts d’accés i sortida. D’altra banda, la Fira de Nadal de la Sagrada Família se celebrarà entre els dies 28 de novembre i 23 de desembre. La cinquantena de parades estaran distribuïdes per grups segons els productes i en cadascun d’ells els visitants hauran de seguir un recorregut en sentit únic, delimitat per catenàries. Pel que fa a la Fira de Reis de la Gran Via, que acostuma a començar més tard, encara no se sap si es podrà celebrar.
Després dels llums i les fires, venen Cap d’Any i la Nit de Reis, que aquest cop s’hauran de seguir des de casa. Les campanades es transformaran en focs artificials, visibles des de tota la ciutat, en línia amb els que es van fer pel piromusical de la Mercè. D’altra banda, els més petits podran portar les seves cartes al Fòrum, on els patges dels Reis Mags les recolliran i les faran arribar fins a Orient. Malauradament, la cavalcada se substituirà per un espectacle de televisió en el qual els tres Reis i el seu seguici rebran les claus de la ciutat i es prepararan per a la nit. Els caramels, aquest cop, s’hauran de tenir a casa.