La Vuelta tornarà a sortir de Barcelona aquest cap de setmana més de 60 anys després de l’última, i única, vegada que ho va fer. La platja del Somorrostro serà el punt de partida de la 68a edició de la competició ciclista, la més important a Espanya i una de les tres més rellevants a nivell internacional, juntament amb el Tour de França i el Giro d’Itàlia. Amb el popular duo del Baix Llobregat Estopa com a sintonia oficial, la Vuelta 2023 tindrà de fons durant la primera etapa icones de la ciutat com la Sagrada Família, la Torre Glòries i Arc de Triomf, mentre que Montjuïc serà el protagonista de la segona etapa.
Barcelona es convertirà en l’epicentre del ciclisme professional durant dos dies, amb unes 3.500 persones que es desplaçaran fins a la ciutat per fer possible la prova esportiva, ja siguin personal de l’organització o els corredors i el staff dels 22 equips participants. També es preveuen més de 1.000 periodistes i 300 mitjans retransmetent les seves cròniques des de la capital catalana, amb una audiència mitjana estimada a Espanya d’1,5 milions d’espectadors.
Va ser l’any 1962 quan la Vuelta va arrencar des de Barcelona per primera vegada. El basc Antón Barrutia va resultar el guanyador d’aquesta primera etapa, amb un traçat de 90 quilòmetres que va començar i va acabar a la capital catalana. La prova esportiva no va tornar a la ciutat fins al 2012, en una etapa que va sortir des d’Andorra i va acabar a Montjuïc, amb victòria del belga Philippe Gilbert.
L’edició 2023 de la competició ciclista, amb 21 etapes, no només es caracteritzarà pel seu retorn a Barcelona, sinó que també marcarà una fita acabant per primera vegada una etapa al Tourmalet, el port més visitat pel Tour. Amb una altitud de 2.115 metres, es convertirà en el sostre de la prova esportiva espanyola el pròxim 8 de setembre.
Abans d’arribar fins al port francès més conegut, Barcelona es bolcarà aquest dissabte i diumenge amb la Vuelta, amb grans afectacions a la mobilitat dels seus veïns, especialment en la primera etapa, amb un recorregut de més de 14 quilòmetres que transcorrerà íntegrament pels carrers de la capital catalana. Segons l’Ajuntament, serà “l’afectació de trànsit més important de la història de la ciutat”, per la qual cosa es mobilitzaran gairebé 300 agents de la Guàrdia Urbana, acompanyats per centenars d’auxiliars de mobilitat. Amb ciclistes que van a una velocitat mitjana de 50 km/h i poden arribar fins als 80 km/h, es posaran tanques a les vies per on passaran i s’habilitaran un total de 78 passos que s’obriran puntualment, com el pont que s’ha instal·lat al carrer Tarragona per unir Plaça España.
La primera etapa de la Vuelta 2023 serà una contrarellotge per equips, pedalant pel Port Olímpic, Arc de Triomf, la Torre Glòries, la Sagrada Família, la Pedrera i les Torres Venecianes en un recorregut de 14,6 quilòmetres. A les 4 de la tarda començaran els entrenaments. La competició començarà a les 7 de la tarda al moll de la Marina i acabarà a les 9 de la nit a l’Avinguda Reina Maria Cristina.
Durant el dissabte 26 d’agost, les afectacions a la mobilitat començaran a les 5 de la matinada, amb restriccions de trànsit puntuals, i la circulació es tallarà completament a partir de les 2 del migdia. El tall s’estendrà fins a les 9 de la nit. Els talls afectaran a la circulació rodada, però també als vianants, que no podran creuar pels passos que es trobin en els carrers per on passa la competició. TMB ha modificat les rutes de més de 40 línies de bus i ha reforçat les línies de metro que cobreixen les zones afectades per les restriccions de trànsit, amb l’L4 ja en ple funcionament després d’acabar les obres d’estiu. A més, no es permet aparcar en la zona del recorregut des d’aquest divendres.
La segona etapa de la Vuelta 2023 arrencarà a Mataró i passarà per diferents ciutats catalanes com la Roca del Vallès, Sabadell, Manresa, Olesa de Montserrat, Molins de Rei, Cornellà de Llobregat i L’Hospitalet de Llobregat. Amb un traçat de 181,3 quilòmetres, els ciclistes s’enfrontaran als ports de Coll de Sant Bartomeu, de tercera categoria, i Coll d’Estenalles, de segona categoria. El final serà a la capital catalana, entrant des de L’Hospitalet per la Gran Via i pujant Montjuïc, últim port, de tercera categoria, per arribar a l’Estadi Olímpic Lluís Companys. Es calcula que els primers ciclistes entraran a la capital catalana a partir de les 16.30 hores.
Com el dia anterior, el diumenge 27 d’agost també es produiran afectacions a la mobilitat. Encara que seran menys importants, les hauran de tenir en compte els que tornin de vacances aquest dia. Des de les 10 del matí, s’aniran realitzant algunes restriccions al trànsit a la zona del recorregut segons les necessitats de l’organització de la competició. L’aïllament total del circuit es farà des de les 15 fins a les 17.30. Un total de 17 línies de bus es veuran afectades el diumenge. Així mateix, no es podrà aparcar en la zona del recorregut des del dissabte.
Etapa 1 de la Vuelta 2023: Barcelona > Barcelona (14,6 km)
- Sortida: Platja del Somorrostro.
- Itinerari: Carrer Marina – Plaça dels Voluntaris Olímpics – Carrer Marina – Carrer Ramon Turró – Carrer Sardenya – Carrer Pujades – Passeig Pujades – Passeig Lluís Companys – Passeig de Sant Joan – Carrer Casp – Carrer Lepant – Carrer Sancho d’Àvila – Carrer Badajoz – Avinguda Diagonal – Carrer Cristòfol de Moura – Carrer Bac de Roda – Carrer Guipúscoa – Carrer Aragó – Carrer Lepant – Carrer Mallorca – Carrer Roger de Llúria – Carrer Roselló – Passeig de Gràcia – Carrer Aragó – Carrer Tarragona – Plaça d’Espanya.
- Arribada: Avinguda de la Reina Maria Cristina.
Etapa 2 de la Vuelta 2023: Mataró > Barcelona (181,3 km)
- Sortida: Port de Mataró.
- Itinerari: Òrrius – Coll de Sant Bartomeu – La Roca del Vallès – Vilanova del Vallès – Montornès del Vallès – Montmeló – Circuit de Catalunya – Parets del Vallès – Palau-solità i Plegamans – Polinyà – Sabadell – Matadepera – Coll d’Estenalles – Talamanca – Navarcles – Sant Fruitós de Bages – Manresa – Salelles – Sant Salvador de Guardiola – Marganell – Castellbell i Vilar – Olesa de Montserrat – Sant Andreu de la Barca – Pallejà – Molins de Rei – Sant Feliu de Llobregat – Sant Joan Despí – Cornellà de Llobregat – L’Hospitalet de Llobregat.
- Itinerari per Barcelona: Gran Via de les Corts Catalanes – Plaça d’Espanya – Avinguda de la Reina Maria Cristina – Avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia – Carrer Polvorí – Túnel de la Foixarda – Camí de la Foixarda – Carrer de la Foixarda – Avinguda Montanyans – Carrer Mirador del Palau Nacional – Passeig de Santa Madrona – Avinguda Miramar – Carrer Torreforta – Carretera de Montjuïc – Carrer del Castell – Passeig del Migdia – Carrer Foc – Carrer Jocs del 92 – Avinguda de l’Estadi.
- Arribada: Estadi Olímpic Lluís Companys.