Bus TMB
A la xarxa de bus, s'incorporaran 508 autobusos d'energies netes.

Un bus exprés connectarà Francesc Macià i Glòries amb el centre en deu minuts

TMB provarà les línies d'autobús ràpides per primera vegada a la ciutat, amb un nou servei que entrarà en funcionament els dies feiners a partir de setembre. L'objectiu és facilitar l'entrada al nucli urbà a usuaris que vénen d'altres municipis de l'àrea metropolitana utilitzant altres mitjans de connexió.

Les línies d’autobús ràpides arribaran per primera vegada a la ciutat amb una prova pilot que Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) farà per connectar Glòries i Francesc Macià amb el centre de la ciutat. El nou bus exprés enllaçarà aquests dos nodes amb l’Hospital Clínic, plaça Universitat o Passeig de Gràcia en un període d’entre 10 i 13 minuts, reduint el temps que es triga actualment a fer trajectes similars amb les línies 6 i 7. Per anar de punta a punta, el recorregut pujarà als 20 minuts.

L’anada serà per Villarroel i Gran Via, mentre que la tornada per Aragó i Urgell. Circularà íntegrament per carrils bus, estrenant finalment el d’Aragó. Només hi haurà quatre parades per sentit —Hospital Clínic, Universitat/Aribau, Passeig de Gràcia i Passeig de Sant Joan—. El nou servei de TMB començarà a funcionar a partir de setembre i ho farà els dies feiners, de 7.00 a 22.00 hores, amb una freqüència de pas de vuit minuts.

L’objectiu d’aquest bus ràpid no serà substituir cap línia actual sinó facilitar als usuaris que vénen d’altres municipis de l’àrea metropolitana l’entrada al nucli de Barcelona, millorant les connexions amb el tramvia, el metro i altres autobusos existents. També es vol seduir a nous viatgers que fan aquest trajecte amb vehicle privat, amb l’aspiració d’atreure un 30% de nous usuaris. TMB preveu que un milió de persones utilitzaran aquesta línia a l’any. 

Esquema nova línia bus TMB
Nova línia de bus exprés de TMB.

Un total de sis autobusos de 12 metres donaran cobertura a aquesta nova línia. En un principi, seran híbrids de gas, però s’espera incorporar els d’hidrogen, que començaran a arribar a la xarxa de bus barcelonina a finals d’aquest any. TMB està col·laborant amb Iberdrola per construir la primera hidrogenera d’ús públic a Espanya a la Zona Franca, que s’espera que entri en funcionament aquest mes de novembre.

Prova pilot que es pot estendre

Aquesta nova línia entre Francesc Macià i Glòries serà una prova pilot, però l’operador assegura que no dubtarà a estendre-ho a noves línies si funciona bé. “La voluntat és créixer”, assegura la presidenta de TMB, Rosa Alarcón. En aquest sentit, una prova pilot que ara TMB generalitzarà després dels seus bons resultats serà la del bus a demanda a Torre Baró, amb més de 860 usuaris registrats i valoracions molt positives. Aquest model serveix per gestionar zones amb poc usuaris. No hi ha trajectes definits, només parades. Per fer-lo servir, els usuaris demanen l’autobús quan el necessiten i indiquen quin recorregut volen fer i es creen els recorreguts òptims per a tots els viatgers que el volen utilitzar a través d’intel·ligència artificial. “És com un taxi compartit”, resumeix Alarcón.

Ara, aquest model s’anirà aplicant a més zones, en concret, en aquelles on hi ha línies de Bus de Barri, que actualment són 24. De cara a l’últim trimestre de 2021, es crearan tres àrees de servei de bus a demanda a Horta-Guinardó (135), Sarrià-Sant Gervasi (118 i 128) i Ciutat Vella (120 i 121). La definició i posada en servei de la resta d’àrees continuarà el 2022.