De la mateixa manera que el coronavirus ha suposat un impuls sense precedents per al teletreball, la pandèmia ha accelerat molts canvis en la medicina, apostant més per l’ús de mitjans digitals per donar suport als hospitals. Per al director de Capital Cell, Daniel Oliver, això suposa una oportunitat per al sector de la salut digital, que sempre ha tingut dificultats per fer arribar les seves innovacions al mercat.
No és que les tecnologies no existissin, sinó més aviat que els centres mèdics es resistien a aplicar-les per “inèrcia cultural”. Com, per exemple, mecanismes per controlar des de casa la tensió o la diabetis, o fer visites per telèfon als pacients. “Tot allò que no es feia una mica de mandra s’ha convertit en una cosa que s’ha de canviar sí o sí”, remarca Oliver. A més a més, s’han evidenciat els seus avantatges respecte a alguns processos presencials i tradicionals. “Hi ha coses que possiblement tornaran a ser com abans, però hi ha d’altres que han vingut per quedar-se, aquelles que han demostrat que són molt millors”, sosté.
Davant d’aquest context, la plataforma d’inversió online Capital Cell ha decidit traslladar les seves oficines del Barcelona Tech City al Barcelona Health Hub, associació al recinte de Sant Pau que té com a objectiu promoure la innovació a la salut digital i transferir-la al sector, enllaçant startups, organitzacions de salut, empreses i inversors. “Era lògic que ens moguéssim a un lloc més especialitzat”, exposa Oliver, ubicant-se allà on hi ha els professionals que més saben sobre invertir en aquest sector.
Repassant les inversions que ha fet la plataforma barcelonina des de la seva creació, Oliver assenyala que les dedicades a la salut digital han estat molt poques, amb exemples com Methinks i QMENTA. La majoria dels projectes als quals donaven suport se centraven en el desenvolupament de fàrmacs i aparells mèdics. Ara, volen impulsar el que fins ara era minoria. “Volem fer una aposta de futur”, defensa Oliver.
Facilitar que tothom pugui invertir en salut
Capital Cell es va fundar l’any 2015 amb la voluntat de posar a disposició de tot el món la possibilitat d’invertir en el sector biotecnològic, moltes vegades reservat per a uns pocs especialistes. A través de l’equity crowdfunding —mecanisme per finançar una societat a través de l’aportació monetària d’un conjunt d’inversors a canvi de participacions—, la plataforma d’inversió ha impulsat un mercat digital on tothom pot invertir de la mà d’institucions i inversors professionals, amb inversions mínimes de 100 euros.
Per disminuir els riscos de la inversió, Capital Cell selecciona els millors projectes i els que tenen més potencial de rendibilitat, amb l’assessorament d’experts en ciència i inversió, i només accepta el 3% de les empreses que els arriben. La plataforma va aconseguir 10,5 milions d’euros per a una desena d’empreses el 2019. Enguany, ha donat suport a companyies com Cornea Project, Ability Pharma i Methinks. Compta amb socis com l’Institut Català de les Finances (ICF), Ahttps://thenewbarcelonapost.com/ca/cornea-project-desenvolupa-dispositiu-revolucionar-diagnostic-malalties-oculars/cció, Barcelona Activa, la Universitat de Barcelona (UB), CataloniaBio & HealthTech i el Barcelona Tech City, on han passat els seus últims quatre anys.