Antoni Gaudí va imaginar que la Sagrada Família estaria coronada per un estel lluminós. Molts anys més tard aquest desig serà una realitat. La basílica il·luminarà el cel de la ciutat amb una nova estrella a partir de dimecres 8 de desembre, dia de la Immaculada Concepció. La inauguració s’acompanyarà amb un programa complet d’activitats culturals i religioses, obrint per primera vegada el temple a una festa ciutadana durant el matí, a càrrec de colles de cultura popular, amb la participació de la cobla de Sant Jordi, sardanes i gegants. A la tarda, el cardenal i arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, oficiarà una missa i beneirà la nova torre abans d’encendre-la.
Per a Omella, la inauguració d’aquest nou estel barceloní donarà llum a aquest 2021, després d’una llarga etapa a les fosques. “Serà un fet històric que canviarà el perfil de la ciutat”, remarca. Ho serà perquè aquesta estrella coronarà la torre més alta que hi haurà a la Sagrada Família, a una alçada de 138 metres respecte a la seva base, a l’espera que s’acabi la de Jesucrist, que tindrà 172 metres. Així mateix, suposarà tenir enllestides la meitat de les torres que integraran la basílica. De fet, la torre de la Verge Maria, amb un cost 1,5 milions d’euros, és l’única que s’ha acabat de construir en els últims 44 anys.
El nou símbol de la Sagrada Família, que ha acaparat tots els esforços de la junta constructora durant aquest 2021, té la forma d’un dodecàedre estrellat. D’un nucli central format per cares pentagonals, sorgeixen les 12 piràmides que conformen els braços de l’estrella. Cada punta mesura 2,9 metres i el diàmetre total de l’estrella és de 7,5 metres. Feta de vidre i acer, té un pes de 5,5 tones. El vidre s’ha dibuixat amb textures per jugar amb el llum i generar reflexos. L’estrella semblarà que estigui suspesa al cel, però descansarà sobre tres suports de formigó i trencadís que surten de la torre de la Verge Maria, on es col·locarà el dilluns 29 de novembre.
Situada a sobre de l’absis del temple, l’estrella també haurà de servir per il·luminar l’altar amb la llum que es filtrarà a través de les 800 finestres que integren la torre. Si durant el dia deixarà passar els raigs de sol, uns focus amb tecnologia LED a cadascuna de les bases dels seus braços il·luminaran el cel de nit. Així mateix, s’ha dissenyat d’una manera que pugui suportar el mal temps. Fins i tot, està preparada per resistir l’impacte d’un cos de 100 quilos. Encara s’ha d’acabar de definir, però es preveu que la nova torre es pugui visitar des de la seva base, tenint en compte que està buida per dins.
El 8 de desembre serà quan s’encendrà l’estel, però prèviament s’haurà anat il·luminant de manera participativa la torre de la Verge Maria. Una setmana abans, a partir del dimecres 1 de desembre, les pàgines web de la Sagrada Família i l’Arquebisbat de Barcelona permetran encendre simbòlicament un punt de llum de manera digital, que es traduirà posteriorment en la il·luminació real de la torre. Des de l’1 fins al 4 de desembre es podrà contribuir telemàticament a encendre la base de la torre, que ho farà de veritat el dissabte 4 de desembre, mentre que del dia 5 fins al 6 es podrà fer el mateix amb la part superior, que s’il·luminarà definitivament el dilluns 6.
El temple va recuperant els visitants
El programa d’activitats amb motiu de la inauguració de la torre de la Verge Maria es produeix en un moment de recuperació de l’activitat turística a la Sagrada Família, tot i que encara s’està lluny de les xifres prepandèmiques, segons exposa el director general de la junta constructora, Xavier Martínez. El mes d’octubre està anant molt bé, com demostrava el bullici que hi havia a l’interior de la basílica aquest dilluns. Fins i tot, s’estan registrant més visitants que a l’agost, però només representen el 40% dels que hi havia l’octubre de 2019.
És per això que el temple manté la previsió de no superar aquest sotrac fins a finals de 2023 o principis de 2024. En conseqüència, encara no hi ha una nova data de finalització de la basílica. Abans de la crisi del coronavirus s’havia marcat per a 2026, però la pandèmia la va deixar obsoleta amb la caiguda dels ingressos.
Durant el primer trimestre de 2022, es finalitzarà la construcció de la torre de Lluc i es col·locaran dues franges a la de Jesucrist, que ja estan construïdes. Si la recuperació turística es manté durant els primers sis mesos de l’any que ve, es tornarà a fixar una nova data de finalització de les obres a la Sagrada Família.