La Fundació Bancària La Caixa i la Fundació Joan Miró estrenen aquest dimecres el documental Els tapissos de Joan Miró. Del fil al món. L’excusa ha estat la restauració del tapís que ha penjat durant 40 anys a l’entrada de les oficines centrals de l’entitat bancària, a l’Avinguda Diagonal, ara exposat al Caixaforum de Madrid després de passar pel de Barcelona. Serà el primer de tres documentals que les dues entitats crearan de manera conjunta i que es podran veure a la nova plataforma Caixaforum+.
El documental, dirigit per Anna Sanmartí, aprofita el treball fet durant dos mesos per posar al dia el tapís per aprofundir en aquest tipus d’obres de gran format que l’artista català va idear de la mà de Josep Royo a partir de 1970. S’explica com d’artesanal i sacrificat és el procés de creació, i es posa cara a la resta de tapissos, tenint en compte que només va haver-hi cinc en total i un, el que hi havia al WTC de Nova York, es va perdre amb els atemptats de l’11S. Els tapissos de Joan Miró. Del fil al món, amb una durada de 40 minuts, recull els testimonis de Josep Royo, qui recorda amb gràcia com Miró el va descobrir i van començar a col·laborar, i de Gloria Malé, una de les teixidores dels tapissos, una figura històricament invisibilitzada, que, a més, realitzava la part més soferta.
Però no tot van ser tapissos. Miró i Royo es van atrevir amb els sobreteixims, uns teixits amb dibuixos on s’adherien objectes com paraigües, i les teles cremades, passades pel foc per Miró després de pintar-les, sempre amb precaució. Antipintura i una manera de portar l’art al límit. A més del documental, la restauració del tapís, feta a la vista del públic durant dos mesos al Caixaforum, servirà per dur a terme una recerca sobre el procés creatiu que cal seguir per teixir un tapís, complementada amb el treball que la Fundació Miró també va fer amb el seu tapís.
Els tapissos de Joan Miró. Del fil al món és el primer contingut de nova creació que es presenta de Caixaforum+, on es podrà veure de manera gratuïta, com la resta dels continguts d’aquesta plataforma creada per la Fundació La Caixa. Llançada fa poc més d’un mes per difondre contingut cultural i de divulgació científica, compta amb un catàleg format per 1.100 continguts, des de sèries, pel·lícules i documentals a podcasts, entrevistes, programes i concerts, i ja suma 22.000 subscriptors.
Aquest no serà l’únic documental que crearan totes dues fundacions. Durant la primera meitat de 2023, veuran la llum dues noves produccions. D’una banda, Miró íntim, un film dirigit per Meritxell Colell i Jordi Morató sobre la faceta més personal i familiar de l’artista a partir de les obres que va crear per a ell, la seva dona i la seva filla, que constitueixen el gruix de la col·lecció preservada per la Fundació Joan Miró. D’altra banda, es publicarà una sèrie documental dirigida per Niccolò Bruna que se centrarà en l’edifici que acull aquest llegat del pintor, a Montjuïc, centrant-se en el trasllat de l’arxiu, integrat per més de 16.000 objectes, que es va realitzar a finals dels vuitanta des dels espais de l’ampliació dissenyats per Jaume Freixa fins als espais originals ideats pel mateix Miró i Josep Lluís Sert.
Per part de la Fundació Miró, també s’inclourà a Caixaforum+ les peces que documenten les exposicions dels artistes guanyadors del Premi Joan Miró, així com projectes d’Espai 13, el cicle d’exposicions anual que dedica a artistes emergents. Altres institucions culturals incloses en la plataforma són The British Museum, el Museu Nacional del Prado, el Guggenheim Bilbao o l’American Museum of Natural History.