Aquest mes fa deu anys que la lleidatana Teresa Carles Borrás va obrir el seu primer restaurant a Barcelona. Va ser una aposta valenta en un moment on la cuina vegetariana no estava tan de moda com ara, però el seu caràcter pioner ha permès a Carles construir un grup empresarial integrat per vuit restaurants i que ara ha arribat també als supermercats gràcies a Flax & Kale Goods, una línia de plats preparats vegetals i flexiterians —inclouen peix— amb la que preveu efectuar un fort creixement en els pròxims anys.
El grup Teresa Carles Healthy Foods dóna actualment feina a més de 250 persones i compta amb un centre d’R+D i cuina central de 6.500 metres quadrats a Bell-Lloc d’Urgell on elabora els plats preparats i els seus icònics sucs de fruita i verdures cold–presssed, a més a més d’altres productes com smoothies i una altra beguda de moda, la kombutxa.
Després de facturar 13,2 milions d’euros l’any 2019, l’empresa ha vist reduir els seus ingressos fins als 8 milions d’euros aquest 2020, a conseqüència de la pandèmia i les limitacions d’obertura dels establiments. Aquest any, però, l’empresa dirigida per Jordi Barri —fill de Teresa Carles— és optimista i s’ha marcat el repte de més que duplicar la facturació, fins a assolir unes vendes de 20 milions d’euros.
L’arribada dels seus plats flexiterians amb la marca Flax & Kale a supermercats com Bonpreu, Esclat, Ametller Origen, Obbio i El Club del Gourmet de El Corte Inglés serà clau en aquest objectiu de creixement. Es tracta d’una nova línia de negoci que l’empresa va posar en marxa fa un any a través de la seva botiga online. Ara ha entrat als supermercats, on totes les cadenes estan fent espai als seus lineals de fred per encabir l’allau d’aliments de base vegetal que estan desenvolupant també grans marques com Nestlé, Unilever o Gerblé.
La línia Flax & kale Goods desenvolupada a l’obrador de Bell-Lloc per l’equip de Teresa Carles inclou plats a base de verdures i tofu, canelons de bolets, salmó d’alaska amb quinoa, arròs negre vegetal amb edamame o pappardelle amb salsa bolonyesa de base vegetal.
Tot i que ara fa deu anys que va obrir el seu restaurant al carrer Jovellanos de Barcelona, Teresa Carles es dedica al món de la cuina des de l’any 1979, quan amb el seu marit, Ramón Barri, va obrir el restaurant vegetarià Paradís, a Lleida, un dels primers d’Espanya. Amb la seva arribada a Barcelona l’any 2011 van voler demostrar que menjar sa no era sinònim de menjar avorrit i van seduir als comensals amb receptes com rotllets d’albergínia i xampinyons o els cors de carxofa amb ceba caramel·litzada i mozzarella vegetal. Es calcula que durant aquesta dècada, pel restaurant Teresa Carles han passat un milió de clients.
Teresa Carles Healthy Foods va créixer a Barcelona amb l’obertura del restaurant Flax & Kale, el primer es va autodenominar com a flexiterià, ja que també cuina alguns productes animals com el peix. Avui l’empresa té vuit establiments, fonamentalment a Barcelona, tot i que també està present a Madrid i a Lleida. Actualment, per les limitacions sanitàries, estàn tancats el Flax & Kale à Porter, ubicat dins de la botiga d’H&M al Passeig de Gràcia, i el Flax & Kale Street, situat a La Roca Village. Teresa Carles Healthy Foods va ser la primera empresa de restauració espanyola en aconseguir el certificat internacional B Corp, és a dir, d’empresa que incorpora en el seu objecte social la missió de millorar el planeta. La cadena Veritas i Danone són també empreses BCorp.