Com a símbol de l’època actual, encara en fase pandèmica, el principal ponent del Mobile World Congress (MWC) ha intervingut virtualment. L’emprenedor i magnat Elon Musk ha despertat l’expectació dels assistents al congrés, que han omplert l’auditori, amb les distàncies de seguretat necessàries. Fins i tot, hi ha hagut cues per entrar. Entre el públic, estava també el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, assegut a última fila.
Rebut com una estrella de rock, amb música intensa i llums que semblaven de discoteca, Musk ha parlat des de la seva casa a Califòrnia, amb el seu gat passejant-se per davant de la pantalla en algun moment de la conferència. Durant menys de mitja hora, l’empresari ha explicat els plans de futur d’una de les seves empreses, Starlink, dedicada a proporcionar connexió a Internet via satèl·lit, especialment a zones remotes. “Hi ha una necessitat de connectivitat en aquells llocs on no la tenen i és limitada o cara”, ha exposat.
Per aconseguir-ho, està disposat a invertir entre 20.000 i 30.000 milions d’euros a Starlink, segons ha anunciat al congrés. Els costos inicials, abans de tenir un resultat de caixa positiu, se situen al voltant dels 5.000 i 10.000 milions d’euros. “El nostre objectiu és no fer fallida”, ha remarcat en més d’una ocasió, assegurant que el seu negoci pot arribar on no ho fa ni la 5G ni la fibra òptica.
Starlink compta ja amb 1.500 satèl·lits, afegint cada vegada més, amb la previsió d’arribar als 40.000. Musk espera poder oferir connexió a gairebé tot el món d’aquí a uns mesos, excepte en els pols. El també fundador de Tesla i SpaceX vol arribar al mig milió d’usuaris en un any, partint dels 69.000 actuals.
Davant d’una audiència de professionals del món de les telecomunicacions, Musk ha assenyalat que està en converses amb dues grans operadores per enfortir Starlink, sense concretar quins eren. A l’espera de saber si s’alia o no amb la indústria present en el MWC, el segon home més ric del món ha estat convidat a assistir en persona l’any que ve, proposta davant la qual s’ha mantingut impassible.
It’s my life i Livin’ on a prayer sonen a Fira Gran Via
Just després d’aquesta ponència, venia un altre dels esdeveniments més esperats del MWC 2021: un concert de Bon Jovi. Poc té a veure amb el congrés, però possiblement la seva arribada ha generat, fins i tot, més expectació que Musk.
En els 6.000 metres quadrats que abans ocupava Ericsson al Mobile ha aparegut TelcoDR. Ningú sap ben bé a què es dedica aquesta empresa i tampoc se la recorda de congressos anteriors. Això sí, la seva programació de concerts una mica eclèctica —Bon Jovi no ha estat l’únic, ahir va tocar Rosario Flores— i el cafè i els aperitius que ofereix tot el dia han convertit aquest espai en un dels centres neuràlgics del saló.
Bon Jovi i Rosario Flores han vingut al MWC2021 de concert
Tant que no tothom ha pogut veure a Bon Jovi. Per poder entrar al concert, s’havia de superar una espècie de gimcana i obtenir els punts suficients per ser un dels afortunats. Molts s’han quedat amb les ganes. Si després han intentat accedir de totes maneres a l’espai de TelcoDR per escoltar la banda de rock, han vist com no els deixaven passar i molta gent ja feia cua per escoltar des de la distància les seves cançons.
Fins i tot, Hoffman ho ha hagut de veure des de lluny. El màxim directiu de la GSMA ha passat de llarg entre la gent que no ha pogut entrar. “Beneït problema”, ha dit sobre que s’hagués omplert l’aforament en una de les activitats d’un congrés que s’ha caracteritzat per una afluència menor. I ha seguit el seu camí en direcció a fer-se el test obligatori que marca el MWC cada 72 hores. Després ha anat de tapes a l’espai gastronòmic que l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat i l’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat han muntat a la Plaça Europa.