La crisi energètica no és l’única que pateixen les empreses. La crisi dels semiconductors i l’escassetat de xips ha provocat també un terratrèmol en múltiples àmbits de l’economia, obligant moltes empreses a aturar la producció. Les fàbriques de cotxes han sigut les més afectades, però s’han vist perjudicades cadenes de muntatge de tota mena de sectors, ja que els semiconductors són un element imprescindible en tot allò que contingui electrònica. En conseqüència, els fabricants d’aquests tipus de components es consideren ara més estratègics que mai i per això és molt bona notícia que l’empresa cotitzada americana Monolithic Power Systems (MPS) hagi decidit fer una aposta ferma per Catalunya, on preveu invertir 12 milions d’euros i posar en marxa el seu principal centre de recerca i desenvolupament (R+D) a Europa.
Segons han explicat aquest dijous els executius de la multinacional amb seu a Kirkland (Seattle), aquest projecte inversor a l’àrea de Barcelona suposarà la creació de 150 llocs de treball altament qualificats en els pròxims cinc anys. D’una banda, MPS preveu contractar 50 nous enginyers per ampliar el centre de disseny de circuits integrats de semiconductors que té a la capital catalana, on ara hi treballen 90 persones. Aquest centre de disseny es va posar en marxa fa quatre anys i fins ara ocupava 800 m², una superfície que amb aquesta ampliació creixerà fins a sumar 2.000 m².
En paral·lel, MPS ha anunciat que construirà un nou edifici al polígon Pedrosa de L’Hospitalet de Llobregat, en uns terrenys que acaba d’adquirir a l’Incasòl. El projecte contempla l’edificació d’un laboratori de 3.000 m² que estarà operatiu l’any 2024 i que es destinarà a proves de testatge de semiconductors destinats a vehicles elèctrics, carregadors, ordinadors, mòbils, centres de dades o a tecnologies vinculades amb les energies renovables.
Es preveu que en aquest nou equipament de MPS a L’Hospitalet hi treballin un centenar més d’enginyers, de manera que quan es completi el pla de creixement l’empresa comptarà amb uns 240 treballadors a Catalunya, on haurà establert el seu principal centre d’R+D a Europa, segons ha informat la Generalitat. D’ençà que va arribar a Barcelona el 2018, la multinacional estatunidenca ha disposat del suport de Catalonia Trade & Investment, l’àrea d’atracció d’inversions estrangeres de l’agència Acció, que ha atorgat també dos ajuts públics a l’empresa que sumen 256.000 euros per tractar-se d’una implantació d’alt impacte.
“Els semiconductors són l’element més cotitzat en pràcticament tots els sectors, una demanda que creixerà exponencialment els propers anys, i on Catalunya està preparada per ser un pol de disseny i fabricació que contribueixi a millorar la sobirania tecnològica europea”, ha destacat el conseller d’Empresa, Roger Torrent. Segons ha explicat, els semiconductors han esdevingut “una prioritat pel Govern pel seu valor estratègic a l’hora de donar cobertura a la gran majoria d’indústries presents a Catalunya”.
Precisament, fa pocs dies, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, es va reunir a Brussel·les amb el comissari de Mercat Interior de la Unió Europea, Thierry Breton, per expressar-li la voluntat de Catalunya de ser formar part del mapa europeu de la recerca, disseny i producció de xips i semiconductors aprofitant l’existència d’equipaments com el superordinador Marenostrum.
Per la seva part, durant la seva visita a Barcelona, el conseller delegat i fundador de MPS, Michael Hsing, ha expressat alguns dels principals motius que han dut a la multinacional a apostar per Catalunya, com l’existència “de bones universitats —ja col·laboren amb la UPC— i una gran qualitat de vida, que faciliten l’atracció de talent”. “Volem oferir bones oportunitats de feina en l’enginyeria de semiconductors al talent local; creiem que tenim un gran futur per endavant a Catalunya”, ha assegurat. “La lluita pels semiconductors també és una lluita pel talent”, ha apuntat el director general de MPS a Espanya, Enric Rodríguez.
Amb centres de producció a Califòrnia i Taiwan, Monolithic Power Systems és un fabricant de xips especialitzat en solucions de gestió d’energia, amb el focus en el cotxe elèctric i les energies renovables. Segons explica l’empresa, la seva missió és reduir el consum total d’energia amb diferents productes dirigits al sector de la informàtica, l’automoció, la indústria, les comunicacions i els consumidors finals. El grup suma més de 3.000 treballadors i cotitza al mercat tecnològic Nasdaq, on està valorat en més de 15.000 milions de dòlars. L’any 2021 va facturar 1.207 milions de dòlars, amb un benefici net de 242 milions.