Influents de la setmana agost 2022 2
TOP INFLUENTS
Una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural
CARLA CARBONELL
Pregonera de les festes de Gràcia
Per fi han tornat les festes de Gràcia, com les d'abans. El barri barceloní s'ha omplert aquesta setmana amb el tràfec nocturn que el caracteritza i que tant havia enyorat la ciutat. Els carrers s'han guarnit amb els millors vestits i la música ha envaït tots els racons, malgrat la calor intensa de molts dies i de la pluja esporàdica. I Gràcia és només el principi, Sants ja escalfa motors. Amb un retorn tan esperat, no podia haver-hi millor pregonera que Carla Carbonell, una de les cares més conegudes de les festes. Quarta generació d'una família gracienca, va començar la seva fructífera relació amb la Festa Major de Gràcia als carrers Verdi i Mozart, però es va acabar quedant a Joan Blanques de Baix de Tot. Enguany, ha estat una de les artífexs que l'ha convertit en una petita Nova York, amb una recreació del pont de Brooklyn i els teatres de Broadway.
Al pregó, Carbonell, presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia fins al març passat, va reivindicar les festes de Gràcia com un exemple de vida. La que l'any 2014 es va convertir en la primera dona a presidir la fundació ---amb 31 anys acabats de fer--- va defensar que la festa gracienca per excel·lència necessita per tirar endavant el mateix que li cal al món: respecte, cohesió, tolerància, equilibri i corresponsabilitat. Amb un repàs del bo i millor d'aquesta celebració popular, i també dels moments més dissortats com l'agost de 2017 amb els atemptats de la Rambla i Cambrils, i el parèntesi de la covid, Carbonell va animar a tots els veïns, als ciutadans d'arreu, a treballar pel bé comú, "com fem per la nostra festa".
JOAN GUÀRDIA
Rector de la Universitat de Barcelona
La Universitat de Barcelona (UB) s’ha consolidat, per cinquè any consecutiu, entre els 200 millors centres educatius universitaris del món, segons la llista que publica l'Academic Ranking of World Universities, coneguda com a classificació Xangai. Un rànquing que lideren Harvard, Stanford i l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), i que valora els centres per al seu posicionament en qüestions com la quantitat d'articles publicats, l’eficiència acadèmica i el renom de professors, alumnes i equips investigadors i científics. En el cas de la UB, és l'únic centre d'Espanya present en les primeres posicions de la llista, la qual cosa la situa com tot un referent internacional del món acadèmic. En total, el país situa onze universitats entre les millors 500 del món.
El rector de la UB, Joan Guàrdia, ha expressat la seva satisfacció per aquests resultats, tenint en compte els recursos limitats amb que compten les universitats locals en comparació amb els centres nord-americans i asiàtics. Aprofundir en la millora és la tasca que duu a terme des que el van escollir rector, el desembre de 2020, per un període de quatre anys. Nascut a Barcelona l’any 1958, Guàrdia va estudiar Filosofia i Ciències de l’Educació (Secció de Psicologia) a la UB i es va doctorar el 1986. Així mateix, va cursar el màster d’Anàlisi de Dades Estadístiques a la Universitat d’Essex el 1989. Va obtenir la càtedra de Metodologia de les Ciències del Comportament de la Facultat de Psicologia l’any 2007.
MARTA GALIMANY
Atleta
L'onzena posició de Marta Galimany (Valls, 1985) a la marató del Campionat Europeu d'Atletisme de Munic li ha valgut a Espanya la plata per equips. L'atleta catalana va pujar al podi acompanyada per Irene Pelayo, Elena Loyo i Laura Méndez, entre l'equip alemany, que va aconseguir la primera posició, i el polonès, que va quedar tercer. No han estat les úniques a emportar-se alguna medalla en la competició per part de la delegació espanyola. L'equip masculí, liderat per Dani Mateo, es va emportar el bronze a la marató, per darrere d'Israel i Alemanya. També hi ha hagut dos ors: Miguel Ángel López en els 35 quilòmetres marxa i Asier Martínez en els 110 metres barres.
La història de Galimany amb l'atletisme es va iniciar quan estudiava Ciències Ambientals a la Universitat de Barcelona (UB). Ella, que era més de bàsquet, es va posar a córrer per posar-se en forma i el que va començar com un hobby es va convertir en la seva professió. Corredora de llarga distància especialitzada en maratons, va haver-hi un temps en el qual va combinar el treball com a tècnica de laboratori amb les carreres, però ja ha aconseguit dedicar-se exclusivament a la competició. Galimany va estar als Jocs Olímpics de Tòquio, aconseguint la 37a posició de la marató que es va celebrar en Sapporo, a 1.100 metres d'altitud per rebaixar la calor de la capital japonesa.