Intel torna a confiar en el Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS). El fabricant estatunidenc instal·larà a la ciutat un laboratori pioner que impulsarà la computació d’alt rendiment (HPC, per les seves sigles en anglès), emmarcat en un ambiciós pla d’inversió de la companyia per desenvolupar la cadena de valor de semiconductors a tot Europa. “És un gran repte que assumim amb molta il·lusió i responsabilitat”, manifesten des de la infraestructura científica. S’espera que el projecte arranqui amb la creació de 300 llocs de treball i amb una inversió de 400 milions d’euros. El desemborsament es repartirà en els pròxims deu anys, amb 40 milions anuals, repartits entre Intel i el Govern central.
La nova inversió per a Barcelona l’ha anunciat el president del Govern central, Pedro Sánchez, després de reunir-se amb el conseller delegat d’Intel, Pat Gelsinger, en el fòrum econòmic de Davos. Sánchez també s’ha vist amb altres directius d’empreses del sector, com Micron, Qualcomm i Cisco.
Precisament, aquest dimarts, s’ha aprovat el PERTE per impulsar la indústria dels xips a Espanya. Amb el suport dels fons europeus, l’Executiu destinarà 12.250 milions d’euros a desenvolupar la cadena de valor dels xips, des de la recerca i el disseny a la fabricació. “Aspirem a crear un ecosistema sòlid per al futur de la computació a Europa i atreure grans inversions en semiconductors”, ha exposat Sánchez. El laboratori d’Intel a la capital catalana ha estat la primera que s’ha materialitzat.
Aquesta no serà la primera vegada que el BSC col·laborarà amb Intel. La infraestructura barcelonina acull l’Intel and BSC Exascale Laboratory, dedicat a investigar sobre la computació a exaescala, amb una capacitat de càlcul molt elevada. Aquest laboratori de recerca i desenvolupament (R+D) va començar a funcionar el novembre de 2011. Per al primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, la nova aposta d’Intel per la ciutat la consolida “com una de les capitals digitals del món i reforma la transformació cap a una economia basada en el coneixement”. Més enllà de la seva presència al BSC, l’empresa opera a Espanya des de les seves oficines centrals a Madrid.
Una inversió de fins a 80.000 milions a la UE
Intel va presentar el passat mes de març els seus plans per invertir fins a 80.000 milions d’euros durant aquesta dècada a la Unió Europea per desenvolupar la cadena de valor de semiconductors, des de la recerca i el desenvolupament fins a la fabricació i les tecnologies d’empaquetat més avançades. La multinacional amb seu a Califòrnia aspira amb aquest pla a equilibrar la producció a nivell mundial i crear un ecosistema de xips europeu de nova generació, apostant per expandir les seves capacitats de fabricació a Europa.
El plat fort d’aquest paquet se l’ha emportat Alemanya amb la construcció d’una megafábrica de fabricació de semiconductors a Magdeburg, amb un desemborsament previst de 17.000 milions d’euros i la creació de 3.000 llocs de treball permanents. Intel també ha ampliat la seva inversió a Irlanda, destinant 12.000 milions d’euros més i duplicant l’espai de fabricació. A Itàlia, també invertiran per construir una nova fàbrica. Només a enfortir la producció europea de semiconductors, la multinacional destinarà més de 33.000 milions d’euros.
La multinacional amb seu a Califòrnia aspira amb aquest pla a equilibrar la producció a nivell mundial i crear un ecosistema de xips europeu de nova generació
La recerca serà l’altra pota del programa d’inversió. Encara que Barcelona hagi estat triada per situar un laboratori especialitzat en HPC, França ha estat el país en el qual Intel ha decidit establir la seva seu europea en computació d’alt rendiment, així com en intel·ligència artificial (IA). Al país gal, construirà un nou centre de recerca que suposarà la creació de 1.000 llocs de treball d’alta tecnologia.
“L’R+D i el disseny són fonamentals per avançar en la fabricació de semiconductors d’avantguarda. Europa alberga universitats de categoria mundial, instituts de recerca i els principals dissenyadors i proveïdors de xips. Donar suport a aquest clúster d’innovació amb inversions addicionals en R+D i vincular-les als plans de fabricació d’Intel impulsarà el cercle de la innovació a Europa, fins i tot proporcionant a les petites i mitjanes empreses un millor accés a les tecnologies d’avantguarda”, van assenyalar des de l’empresa estatunidenca.