Javier Pérez Andújar (Sant Adrià de Besòs, 1965) s’ha erigit aquest dilluns vencedor del Premi Herralde de Novel·la, convocat per l’editorial Anagrama. “Com a bon espanyol, acato el veredicte, però no el comparteixo”, va proclamar res més prendre la paraula, sentint el pes de la responsabilitat per passar a portar a partir d’ara el cognom de l’editor que el va acollir fa un parell d’anys, Jorge Herralde.
Sobre El año del Búfalo, la novel·la guanyadora, l’escriptor barceloní l’ha definit com un llibre “molt estrany” que feia temps que volia escriure. Havia començat a pensar en ell fa 25 anys, però no va ser fins a l’arribada de la pandèmia, aquell “temps de ningú”, quan es va atrevir a fer-ho.
La novel·la de Pérez Andújar explica la història de quatre artistes “d’una generació sense sort” que estan tancats en un garatge. Però també narra la vida d’un escriptor finlandès enamorat d’Espanya, anomenat Folke Ingo, que acaba resultant ser l’autor de la trama dels artistes reclosos, que ha convertit en la seva novel·la pòstuma.
Per si no fos prou, la trama es nodreix de peus al peu de pàgina que la contradiuen, escrits per la traductora espanyola d’Ingo, la seva mare, un professor del Ministeri d’Humanitats, els pares dels artistes tancats… Fins i tot, el president del Club d’Amics de Gregorio Morán es fica en la discussió. I, per acabar d’arrodonir-ho, Pérez Andújar inclou psicofonies que relaten la història del segle XX a través de figures polítiques com Franco, Mussolini, Gaddafi, Pétain o Agostinho Neto. També apareix l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.
“És un desvari”, ha resumit el guanyador. Juan Pablo Villalobos, integrant del jurat, ha afegit: “És una anada d’olla meravellosa”. Per a Villalobos, la novel·la de Pérez Andújar aconsegueix ser “exasperant en un sentit positiu”, volent deixar-la contínuament però sense aconseguir fer-ho, provocant “una experiència de lectura molt graciosa” que remet al Quixot.
Gairebé 600 manuscrits presentats
Pérez Andújar, autor de novel·les com Paseos con mi madre, Los príncipes valientes i La noche fenomenal, s’ha imposat entre els gairebé 600 manuscrits que s’han presentat al 39 Premi Herralde de Novel·la, dotat amb 18.000 euros. L’ha acompanyat com a finalista el mexicà Daniel Saldaña París amb El baile y el incendio, en la qual tres antics companys d’escola es troben “mig trencats” pel pas dels anys mentre la ciutat en la qual viuen està envoltada d’incendis.
Malgrat que les trames guanyadores parlen d’estar tancat, no hi ha hagut tantes com es podria esperar referides a la pandèmia, ha explicat la directora editorial d’Anagrama, Silvia Sesé, però sí “històries que reflecteixen la tensió i la vulnerabilitat del subjecte en el món contemporani”. Tant El año del Búfalo com El baile y el incendio es publicaran en les pròximes setmanes.