La Universitat de Barcelona (UB) continua reforçant el seu Campus Diagonal. A l’espera de la concreció de l’ampliació de l’Hospital Clínic a les seves pistes esportives, la institució ha anunciat la construcció de dos edificis que serviran per impulsar la formació i la recerca en disciplines com les matemàtiques, la informàtica, l’economia i la salut. Els nous blocs suposaran sumar 24.000 metres quadrats, amb la previsió d’acollir a més de 700 investigadors i 45 grups de recerca.
“Avui assistim a un dia històric”, ha exposat el rector de la UB, Joan Guàrdia, en la presentació de l’acord institucional amb el Govern i l’Ajuntament de Barcelona que fa possible aquest creixement. “D’aquí a 15 anys, Barcelona s’haurà convertit encara més en un pol d’atracció de talent i de coneixement de primera magnitud mundial i nosaltres posem una peça més perquè sigui una realitat”, ha sostingut.
En aquest pla d’expansió, el primer bloc que s’edificarà se situarà entre els carrers Joan Obials i John M. Keynes, damunt de la Facultat d’Economia i Empresa. Aquí s’aixecarà la nova seu de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica, de 14.000 metres quadrats, que abandonarà l’Edifici Històric de Plaça Universitat. També s’espera que s’instal·lin grups de recerca de la Facultat d’Economia i Empresa.
El segon edifici permetrà ampliar el Parc Científic de Barcelona (PCB), que recentment ha inaugurat el primer aparell de ressonància magnètica nuclear de molt alt camp, únic a tot Espanya i pioner a Europa, ampliant la seva capacitat per investigar noves dianes terapèutiques i medicaments. En l’actual seu de l’Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI), es construirà un edifici de 10.000 metres quadrats on se situaran grups de recerca de l’àmbit de les ciències de la salut de la UB i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), actualment instal·lat al PCB, juntament amb un altre centre de recerca, l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB). En paral·lel a la nova seu per a l’IBEC, el parc científic s’està acostant a la plena ocupació de les seves instal·lacions actuals i està treballant en l’habilitació de l’última peça pendent, l’edifici CUB.
Les futures seus del Campus Diagonal seran construïdes per l’Institut Català del Sòl (Incasòl), amb un calendari d’obres que s’allargarà fins al 2028. Després que la UB hagi cedit el sòl, el Govern serà qui executi les obres, amb un pressupost previst d’uns 50 milions d’euros. La universitat i les entitats que s’acabin situant en els edificis pagaran un lloguer equivalent al cost d’edificació. Els fons Feder poden servir per sufragar la inversió total.