El fons de capital risc Realza Capital, amb seu a Madrid, ha anunciat la compra de la majoria de les accions de la cadena de forns de pa artesà Turris als actuals socis de l’empresa: el seu fundador, el forner de Badalona Xavier Barriga, i Manel Sellarés, exexecutiu d’Europastry. Realza Capital controlarà una mica més del 50% i es mantenen també en el capital, amb participacions minoritàries, la gestora barcelonina Suma Capital —a través del fons Growth Fund II— i Enerhold, el braç inversor de l’empresari Jacinto Casanovas. Xavier Barriga i Manel Sellarés continuaran sent socis de referència i ostentaran una posició dins del consell d’administració.
Amb la seva entrada, la gestora madrilenya vol dissenyar un pla d’expansió que, començant per Madrid, ha de portar la cadena de fleques al conjunt de l’Estat espanyol, en els propers anys. Alhora que continuarà eixamplant la presència a Barcelona i municipis de l’àrea metropolitana i el seu entorn. “Aportarem la nostra experiència empresarial a l’equip directiu de Turris en el seu ambiciós pla de creixement basat en el seu model de negoci únic i diferencial”, ha manifestat Martín González del Valle, soci de Realza Capital.
Actualment, la cadena Turris té 25 fleques, totes a la demarcació de Barcelona i amb un pes important a la ciutat —amb 20 botigues—, que donen feina a uns 300 treballadors. Alguns dels establiments, com un dels tres que hi ha a Sant Cugat del Vallès, es troben a l’interior de les botigues Ametller Origen. L’obrador compta amb una gamma de més de 200 productes, constituïda principalment per diverses varietats de pa, pastisseria i pastes salades d’alta qualitat.
Els establiments Turris responen a la vocació i tradició de forner del seu impulsor, Xavier Barriga, que va aprendre l’ofici del seu pare, a la fleca que la família regentava a Badalona. A la primera dècada del 2000, després de viatjar per Europa per conèixer més en profunditat l’ofici, i cansat de veure com es perdia la qualitat del pa que es podia comprar a forns i altres tipus d’establiments, Barriga es va llançar a crear un nou concepte de fleca, on l’obrador és una peça imprescindible i on tot el procés artesà per a l’elaboració del pa i la pastisseria es fa a la vista del client. Hem de remuntar-nos al 2008, per trobar el primer establiment de Turris a Barcelona, al carrer Aribau.
En la gestió executiva del negoci es mantindrà l’actual director general, Patxi Fernández, que es va incorporar a l’empresa el 2019. “Creiem que els socis financers, juntament amb el suport dels nostres fundadors, ens ajudaran a progressar de manera decisiva a la nova etapa de creixement que afrontarà la companyia a nivell nacional”, ha assegurat Fernández.
En els darrers anys, els creixements han estat significatius per a Turris, fins a una facturació de 20 milions d’euros el 2021, amb un resultat operatiu de 5 milions d’euros i un creixement durant els darrers 4 anys per sobre del 25% anual, afavorit per l’auge de l’alimentació saludable basat en productes frescos, artesanals i de qualitat molt alta, segons la companyia. Aquesta evolució favorable és la que ha determinat, entre altres coses, que tots els accionistes de la cadena de fleques segueixin vinculats a l’empresa.