El Mobile World Congress (MWC) ha superat la prova amb nota. Des del primer dia de congrés, ha quedat clar que l’activitat havia tornat després de l’aturada pandèmica. El recinte firal de Gran Via ha vist passar pels seus passadissos a més de 60.000 congressistes en els quatre dies que ha durat l’esdeveniment, provinents de gairebé 200 països i més del 50% sent directius i executius d’alt nivell. Entre els 40.000 i els 60.000 assistents se situaven els càlculs de la GSMA des de fa setmanes i s’han acabat confirmant les millors previsions. Als participants presencials, cal sumar els virtuals, uns 500.000 espectadors diaris.
“Tot va començar amb el Mobile que es va cancel·lar i amb el Mobile tot torna a començar”, ha exposat el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga. La sensació durant el saló ha estat, precisament, la de sentir que el coronavirus era aigua passada. Només les mascaretes, sempre FFP2, han recordat que encara calia prendre precaucions. Malgrat això, la bullícia constant que s’ha produït als estands, als restaurants a l’hora del menjar i als afterworks constataven que la fi de la crisi està cada vegada més a prop. “És el retorn a la normalitat i a la il·lusió”, ha resumit Serrallonga.
En aquest sentit, la GSMA ha valorat l’edició d’enguany com a “vibrant” i ha reiterat la seva aposta per la presencialitat. “No hi ha res comparable amb el MWC en persona i ha estat emocionant tornar a reunir la nostra comunitat”, ha defensat el seu conseller delegat, John Hoffman.
Les xifres parlen per si soles. Més de 1.900 expositors han participat en aquesta edició del Mobile, que ha ocupat set pavellons de Fira Gran Via, només un menys que els que acostumava a tenir abans de la covid. Sense el degoteig de cancel·lacions constants de les últimes dues edicions, els principals operadors del sector de les telecomunicacions han participat al MWC 2022. Huawei, Ericsson, Telefónica, Vodafone, Orange, Deutsche Telekom, Google, Nokia, Oppo, Qualcomm, Samsung, SK Telecom, ZTE, Xiaomi, Honor, LG i Cisco han estat presents, amb Lenovo convertint-se en l’absència més notable.
Huawei ha estat la companyia que ha tingut l’expositor més gran en aquest Mobile, ocupant ella sola bona part del pavelló 1. Cal recordar que va ser aquí on es van fer de manera massiva test d’antígens a tots els congressistes en l’edició estival de l’any passat. Amb una pandèmia ja en retrocés i la generalització de la vacunació, aquest espai ha tornat a donar pas a l’activitat firal.
Un dels grans protagonistes del congrés ha estat el 4 Years From Now (4YFN), ple d’empreses emergents locals que han tingut l’oportunitat de donar a conèixer les seves propostes de negoci als congressistes que els han visitat. Més de 500 startups han participat en aquesta edició, en la qual la GSMA calcula que hi havia un potencial d’inversió de més de 17.000 milions d’euros.
Tota l’activitat que ha portat el MWC es calcula que ha suposat un impacte econòmic de més de 240 milions d’euros a l’economia de Barcelona i la creació de 6.700 llocs de treball temporals. “Aquesta edició ha significat un abans i un després en la vida econòmica de la ciutat”, ha recalcat Serrallonga. La capital catalana també s’ha omplert de vida tant els dies previs al congrés com aquesta setmana, amb hotels, restaurants, oci i taxis veient un punt d’inflexió en la reactivació econòmica.
Per al director general de Fira de Barcelona, el retorn del Mobile també ha servit per reforçar el lideratge de la ciutat, sent l’esdeveniment de major dimensió que s’ha fet a Europa des de l’inici de la crisi provocada pel coronavirus. Amb tot, Serrallonga s’ha mostrat confiat en la revalidació del contracte amb la GSMA més enllà de 2024.
La guerra a Ucraïna, present al saló
També hi ha hagut pavellons en els quals s’han presentat les innovacions realitzades a una trentena de països. El saló ha vist com es vetava l’assistència de Rússia per la guerra a Ucraïna. Malgrat això, les seves empreses sí que han pogut ser presents en un congrés en el qual els llaços amb la bandera ucraïnesa han omplert els passadissos. També s’han produït algunes petites concentracions a favor del poble ucraïnès a l’entrada del saló.
La GSMA s’ha enrecordat d’ells en el seu balanç final. “Mentre la indústria de la telefonia mòbil es reunia aquesta setmana al MWC22, els nostres pensaments han estat amb els que pateixen penúries i pèrdues. Les empreses, els governs i els individus per igual estan lluitant per trobar formes significatives d’ajudar, fins i tot, quan el conflicte continua escalant. Molts dels nostres membres estan responent facilitant la comunicació amb les seves persones estimades”, ha exposat.