Naturgy ha traslladat les seves oficines de Barcelona a l’Avinguda Diagonal, 525, en un edifici de 9 plantes i una superfície de 5.200 metres quadrats útils, als quals s’afegeixen dues plantes de soterrani i dues terrasses exteriors. El grup gasista ha llogat l’immoble per un període inicial de deu anys a Colonial, que ha executat una profunda rehabilitació i posada al dia de l’edifici per adaptar-lo als màxims estàndards d’ecoeficiència i sostenibilitat. Exteriorment, el canvi més significatiu és la total renovació de la façana de vidre.
Els serveis centrals de Naturgy a Barcelona —el grup també té una seu corporativa a Madrid— deixaran d’estar a la Barceloneta, a l’impressionant edifici Torre Marenostrum, obra dels arquitectes Enric Miralles i Benedetta Tagliabue, estrenat el 2006. Abans, durant més d’un segle, la seu de l’antiga Gas Natural havia estat al Portal de l’Àngel, en un edifici històric avui ocupat parcialment per una botiga de H&M.
El complex de la Barceloneta està format, en realitat, per tres edificis, però Naturgy ja només és actualment el propietari d’un d’aquests tres immobles, el de dimensions més reduïdes. Els altres dos —la torre de cent metres d’altura i vint plantes, i un edifici horitzontal conegut com el portaavions— són íntegrament propietat de Colonial des de 2019. Naturgy i la seva filial Nedgia seguiran ocupant aquest immoble més petit i, per tant, el grup no abandona totalment la Barceloneta, un lloc icònic per a l’empresa, ja que va ser on va néixer el 1842 l’antiga Societat Catalana per a l’Enllumenat per Gas, companyia que, amb els anys, es va transformar, successivament, en Catalana de Gas i Electricitat (1912), Gas Natural (1991) i Naturgy (2018).
La nova seu de Diagonal havia acollit en els governs de Jordi Pujol la seu de Departament de Medi Ambient i, després de la desaparició d’aquesta conselleria, albergava la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, dependent del Departament de Territori. El 2014, la Generalitat, llavors presidida per Artur Mas, va vendre l’edifici a la família Ayuso, antiga propietària de Merquinsa, per 16,4 milions d’euros, en una època en la qual també es van vendre altres edificis públics. Quatre anys després, el 2018, Colonial va anunciar la compra de l’edifici i una inversió de 37 milions d’euros que incloïa tant el preu d’adquisició com el pressupost de la rehabilitació ara culminada.
La reforma s’ha pogut executar després de la finalització del contracte de lloguer que tenia Medi Ambient, que s’ha traslladat, al seu torn, a l’edifici que ocupava l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) al carrer Provença, 204. L’ACA, per la seva banda, s’ha reubicat en un immoble de la seva propietat a Provença, 260, que també s’ha remodelat recentment.
Segons Naturgy, la mudança a Diagonal “simbolitza la transformació de la companyia, amb nous entorns de treball més sostenibles, flexibles i col·laboratius”. “No es tracta d’un simple canvi d’ubicació. Forma part de la transformació en què estem immersos i que també té a veure amb els espais. A les oficines creem dia a dia la nostra cultura Naturgy, per això hem dissenyat un entorn de treball que potencia la connexió del talent i el treball en equip, i on la digitalització ens permeti reorientar els nostres processos de forma més àgil, senzilla i eficient”, ha argumentat el president de Naturgy, Francisco Reynés, per justificar el canvi.
Les noves oficines estan dissenyades en la modalitat d’espais oberts, és a dir, sense despatxos, i estan dotades de tots els avenços tecnològics per minimitzar l’ús de paper i la mobilitat dels empleats. El disseny de la façana sud, incorpora un tractament de lames fotovoltaiques, que a més de protegir del sol en els mesos més càlids de l’any, generen energia neta per a una part del seu consum elèctric. Gran part de la coberta de l’edifici està dissenyada com un espai verd natural, incorporant espècies vegetals autòctones de baix consum, que ajuden a minimitzar l’impacte ambiental i proporcionen un aïllament extra a l’edifici.