Barcelona es converteix en la capital de l’art electrònic des d’aquest divendres fins al dijous 16 de juny amb l’arribada del Simposi Internacional d’Art Electrònic (ISEA, per les seves sigles en anglès). L’eix central de la trobada serà un extens programa de xerrades i taules rodones amb els principals experts en aquest camp, dedicat a estudiar les infinites possibilitats que sorgeixen de la combinació d’art, ciència i tecnologia. Però també hi haurà activitats obertes al públic i gratuïtes. A continuació, una selecció d’algunes de les més de cinquanta activitats que es podran gaudir aquests dies, tant a Barcelona com a la resta de Catalunya.
- Espectacle de drons a la Platja de Somorrostro
El plat fort i més esperat de l’ISEA 2022 serà l’espectacle de drons a càrrec de Flock Drone Art Barcelona. Combinant tecnologia, llums i música electrònica, un conjunt de drons sincronitzats oferirà per primera vegada a la capital catalana un espectacle aeri d’aquestes característiques. La nit del dimecres 15 de juny, a la Platja de Somorrostro.
- Mapping al Recinte Modernista de Sant Pau
El dimarts 14, el dimecres 15 i el dijous 16 el Recinte Modernista de Sant Pau acollirà el mapping Cité Mémoire. La seva façana es veurà envaïda per imatges, paraules i música, en un viatge per la història de Mont-real. Se li retrà homenatge així a la última seu del simposi, afectada per l’arribada de la covid, que va obligar a celebrar-lo íntegrament en línia. Sant Pau també comptarà amb l’exposició Possibles, en la qual es mostraran obres destacades de l’ISEA 2o22.
- Refik Anadol torna a Barcelona
Una altra de les cites imprescindibles del simposi serà l’arribada de la instal·lació interactiva DïaloG a la Plaça Joan Coromines del CCCB. Després de l’èxit del mapping a la Casa Batlló, Refik Anadol torna a Barcelona. Acompanyat per Maurice Benayoun, ho farà per explorar temes com l’alteridad, l’estranyesa i la immigració de manera performativa. L’obra està formada per dues peces enfrontades en un entorn que no és el seu i que hauran d’adaptar-se i construir coneixements comuns. Es podrà veure des del dissabte 11 al dissabte 18.
- Exposicions a Santa Mònica i La Capella
La principal exposició que s’organitza amb motiu de l’ISEA 2022 és la de Santa Mònica. Sota el títol La irrupció, la mostra obrirà un diàleg sobre les complexes circumstàncies que està vivint el planeta després de l’arribada de la pandèmia. Una altra de les integrants del programa expositiu serà La Capella amb El que és possible i el que no, abordant les opcions que ofereixen els avanços tecnològics i els seus propis límits.
- 100 anys de ciència-ficció
Una exposició itinerant per la xarxa de Biblioteques Municipals analitzarà la història del gènere de ciència-ficció a través de la literatura, el cinema i la televisió. Les biblioteques de la ciutat també acolliran una altra mostra itinerant sobre l’ètica de les màquines. Ambdues es podran veure fins a finals de novembre.
- Crits d’ocells en perill d’extinció i extingits
Birding the future és una obra d’art en curs que explora les taxes d’extinció actuals i mira als ocells i a la seva capacitat d’advertiment davant el canvi ambiental. La instal·lació convida a sentir els crits d’ocells en perill d’extinció i també d’alguns que ja es van extingir. A Eina, des d’aquest divendres fins al divendres que ve. El centre universitari també organitza aquest divendres un taller per animar-se a utilitzar un editor de text com a eina per crear textures visuals a partir de símbols tipogràfics.
- Escoltar el patrimoni sonor en perill
El so està greument amenaçat en molts llocs del món. Sons en Causa registra el patrimoni sonor d’algunes parts de Llatinoamèrica, on es preveuen canvis irreversibles en el curt i el mitjà termini davant el creixement econòmic que s’està registrant. El Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) serà l’espai en el qual se situarà una instal·lació multifocal de vuit altaveus dimecres 15 per sentir aquests sons que algun dia desapareixeran.
- Sobre la conquesta de la llum amb Rubèn Verdú i Jordi Serrallonga
El Centre d’Art Tecla Sala de L’Hospitalet de Llobregat aprofundirà en la curiositat del primat humà per trobar la llum. Ho farà a través d’una trobada entre l’artista Rubèn Verdú i l’arqueòleg i explorador hospitalenc Jordi Serrallonga. Coincidirà amb l’exposició Els migdies d’Afeli que Verdú està presentat a la Tecla Sala i que es pot visitar fins a principis de juliol.
- Concert d’una família cyborg a Mataró
Utilitzar els cossos com a instruments i, a més, escoltar els batecs d’un embrió i els seus pares. Moon Ribas i Quim Girón ofereixen aquest concert d’una família cyborg a M|A|C Mataró Art Contemporani aquest divendres.