Seguint les tendències del sector i acompanyant als principals proveïdors internacionals de cloud, la companyia catalana Submer està registrant un creixement exponencial del negoci de solucions avançades de refrigeració per immersió per a centres de dades.
Per adaptar-se a l’increment de la demanda i a les noves especificitats de potència dels clients —que encarreguen estructures més grans, passant de kilowatts a megawatts—, Submer necessita una àrea de treball més espaiosa per desenvolupar la tecnologia modular, sovint claus en mà, en grans dimensions; “similars a les d’un vaixell”, manifesta Pol Valls, cofundador de la firma. Per tant, l’empresa ultima per aquest setembre el trasllat de la seu i el centre d’operacions de L’Hospitalet de Llobregat a Rubí per guanyar superfície de fabricació i muntatge dels tancs de refrigeració.
Submer Technologies ha llogat una nau logística de 8.006 metres quadrats propietat de la plataforma d’inversió immobiliària Talus, al polígon industrial Cova Solera de Rubí, al Vallès Occidental. La nau disposa de 1.403 metres quadrats d’oficines totalment equipades i condicionades amb vestuaris, a més d’una zona enjardinada i pàrquing privat de cotxes, en una operació gestionada per la consultora Forcadell.
La companyia de solucions tecnològiques i la firma d’inversió immobiliària Talus Real Estate han invertit més de tres milions d’euros per a la reforma de l’espai, amb l’objectiu d’ampliar i millorar les seves instal·lacions com a estratègia empresarial de la startup per continuar innovant en els seus processos i perquè l’espai disposi de la certificació BREEAM Very Good, per la qual cosa, entre d’altres mesures s’han col·locat plaques solars.
En els últims 32 anys, en concret fins el novembre passat, les instal·lacions eren propietat del grup Intersport que hi tenia la seu corporativa i que es va desprendre d’elles per millorar la seva situació financera. Intersport es va traslladar a Sant Cugat Business Park.
Juntament amb Daniel Pope, Valls es l’artífex del projecte Submer que des de la seva creació ara fa set anys ha registrat una demanda ascendent fins a acumular, a data d’avui, una cartera de comandes valorada en més de 10 milions d’euros, vinculada a projectes nacionals i internacionals dels principals proveïdors de cloud.
Hi ha preocupació pels costos energètics que han de suportar els centres de dades, exposa Pol Valls. “El mercat dona senyals de maduresa, explica, amb un interès significatiu per la sostenibilitat, la reducció de l’impacte de les seves estructures, la densitat dels semiconductors; i més ara arran de les conseqüències que la geopolítica, amb esdeveniments com al guerra d’Ucraïna, han tingut sobre el cost energètic”. A nivell mundial, es preveu que els centres de dades consumeixin el 10% de l’electricitat i seran responsables del 2,75% de les emissions d’efecte hivernacle l’any 2025, situant-los per sobre de la indústria aèria pel que fa a la seva petjada de carboni.
Submer ofereix una tecnologia innovadora per afrontar aquests reptes. Funciona refrigerant les unitats del servidor del centre de dades en dipòsits modulars plens d’un líquid biodegradable elèctricament no conductor que absorbeix la calor i la dissipa mitjançant intercanviadors de calor per a una reutilització eficient en entorns comercials i industrials. La tecnologia elimina l’ús de gas refrigerant i utilitza un 50% menys d’energia, un 99% menys d’aigua i un 85% menys de béns immobles que els mètodes de refrigeració tradicionals.
Expansió tecnològica, laboral i geogràfica
La plantilla actual de Submer a Catalunya, unes 75 persones, es desplaçaran a Rubí, on “obrim ja amb capacitat per ampliar el nombre de treballadors”, explica a The New Barcelona Post el cofundador de la startup Pol Valls i apunta a centenars. Amb previsió de triplicar la facturació de 2021, els fundadors esperen superar els 10 milions d’euros aquest any.
La companyia va tancar el gener passat la tercera ronda de finançament de 30 milions d’euros liderada pel fons internacional Planet First Partners, centrat en sostenibilitat i energies verdes, que es va unir als accionistes existents de Submer, com ara Norrsken VC, Alma Mundi Ventures i Tim Reynolds.
El grup va tancar la tercera ronda d’inversió per 30 milions d’euros, a començament d’aquest any
El finançament potenciarà l’R+D al voltant de refrigerants líquids de nova generació i automatització del centre de dades i ha accelerat l’expansió internacional amb l’obertura el març passat d’una nova fàbrica de 40.000 metres quadrats a Houston, Texas. Amb una vintena de treballadors, Houston permetrà a l’empresa complir comandes de fins a un gigawatt per any.
Tot i que la nova fàbrica americana s’instal·larà inicialment per oferir les línies de productes Hyperscale i Crypto de Submer, i també servirà com a nova seu a Amèrica del Nord. Els plans futurs inclouen produir altres productes innovadors d’immersió de Submer.