Caixa d’Enginyers accelera i preveu créixer en 20.000 socis aquest any

L'entitat barcelonina de banca cooperativa preveu aprovar aquest estiu un nou pla estratègic fins a 2026 en el que es fixarà l'objectiu d'incrementar el ritme de captació de nous clients

Caixa d’Enginyers és una rara avis dins del sector financer, ja que és una cooperativa de crèdit, fet que significa que l’entitat no té accionistes ni cotitza a Borsa, sinó que és propietat dels seus clients, que anomena socis cooperativistes. Actualment, suma una base de 215.489 socis-clients, una xifra que l’entitat vol incrementar sensiblement en el nou pla estratègic que preveu aprovar aquest estiu, amb l’objectiu de guanyar dimensió i consolidar un model de banca que l’entitat considera diferencial i guanyador en el futur.

“Volem més socis, hem de créixer més, és una prioritat que ens hem fixat des del consell rector”, destaca Félix Masjuan, president del Grup Caixa d’Enginyers, que considera insuficient l’actual ritme de creixement, proper al 2%. “L’objectiu seria créixer entre un 4% i un 5% anual”, apunta el director general de l’entitat barcelonina, Joan Cavallé, que treballa en un nou pla estratègic fins a l’any 2026. El veterà executiu, però, avança que per aquest any tenen preparades diverses accions i campanyes encaminades a captar 20.000 nous socis, fet que suposaria fer un salt del 9%, molt per sobre de l’1,61% assolit l’any 2022, en què s’han guanyat uns 3.500 clients.

Si mirem deu anys enrere, el 2013, Caixa d’Enginyers tenia aproximadament 121.000 socis, és a dir, uns 94.000 menys que en l’actualitat. La xifra es va multiplicar sensiblement durant els anys del procés i, especialment en els exercicis de 2017, 2018 i 2019 pel fet que l’entitat va optar per no moure de Catalunya la seva seu social. Amb l’arribada de la pandèmia, la captació de clients es va frenar i ara es vol reactivar aprofitant que l’entitat està molt sanejada i que ha fet abundoses inversions en tecnologia que permeten accelerar aquest creixement. “Pensem que tenim un model molt atractiu, basat a oferir als socis la màxima qualitat en el servei”, afirma Masjuan.

“Durant 55 anys hem crescut dia a dia, orgànicament, soci a soci. Hem creat una entitat on els valors cooperatius són molt presents i on el nostre principal actiu és la satisfacció dels socis. Estem molt il·lusionats amb el nou pla estratègic, que ens permetrà continuar progressant amb solidesa financera i minimitzant sempre els riscos”, afegeix el president. Caixa d’Enginyers, que té un 80% de clients digitalitzats, opera amb una xarxa de 33 oficines físiques (22 situades a Catalunya) que, a curt termini, no preveu incrementar; recentment ha obert una sucursal a Badalona.

Masjuan i Cavallé han presentat aquest dimarts els resultats econòmics de l’exercici de 2022, que han titllat d’any “inusual, complex i peculiar”, marcat per la incertesa i els números vermells en els mercats financers, però afavorit en els últims mesos gràcies a “la recuperació sobtada” dels tipus d’interès i el retorn del dipòsits a termini remunerats. A tancament de 2022, només el 7,6% dels diners dels clients de Caixa d’Enginyers estaven col·locats en un compte a termini fix remunerat, un percentatge que Cavallé preveu que s’incrementi al 40% aquest any gràcies al progressiu increment que preveu en la retribució dels dipòsits. Ara, l’entitat abona als clients amb nòmina un tipus d’interès de l’1,75% en els dipòsits a 12 mesos. “L’ortodòxia bancària ens diu que haurem d’arribar fins a euríbor menys 0’75”, explica.

Caixa d’Enginyers ha tancat 2022 amb un benefici net d’11,67 milions d’euros, xifra que suposa un descens del 22,8% a conseqüència de la caiguda dels mercats de renda fixa i renda variable. Segons Cavallé, ha estat un “exercici de transició” en el que s’ha prioritzat la prudència financera,  la diversificació de l’estructura de negoci i la contenció de la despesa, però mantenint unes inversions de 9 milions d’euros, la major part destinades a tecnologia. El volum de negoci gestionat ha crescut un 6%, amb 10.526 milions, i la inversió creditícia s’ha elevat un 3,7%, fins a 2.170 milions. El 66% d’aquesta cartera són hipoteques de clients particulars. La ràtio de morositat, del 2,47%, és inferior a la de 2021. Al contrari, la ràtio d’eficiència ha empitjorat deu punts, situant-se en el 82%, és a dir, de cada cent euros ingressats, 82 es destinen a despeses.

Joan Cavallé, director general de Caixa d’Enginyers. @Jordi Bataller/ACN

El director general ha destacat l’elevada ràtio de capital (15,77%) i “l’extraordinària” liquiditat estructural (170%), i ha afirmat que si els bancs dels Estats Units apliquessin l’exigent regulació bancària europea no hagués fet fallida el Silicon Valley Bank. “No veiem cap possible efecte contagi a Europa; aquesta crisi de liquiditat és impossible que passi aquí, ens ha sorprès. A Europa el sector de la banca és terriblement sòlid”, ha afirmat.

Cavallé considera que les previsions financeres per 2023 són “molt positives” com a conseqüència de la normalització dels tipus d’interès, fet que es traduirà en un increment dels ingressos i dels marges. L’objectiu és elevar la ràtio de solvència per sobre del 16% i el ROE (l’indicador de rendibilitat) per sobre del 7,5%, davant del 5% amb què s’ha tancat 2022.

 

Compartir
Publicado por
Sergi Saborit

Artículos recientes

  • Creativitat

El Museu Picasso viatja a París a ritme de cancan

L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024