El nou centre dedicat a la immunologia obrirà portes a finals d'any
Obres de construcció del futur centre CaixaReasearch Institute. © Àngel Bravo
Els que visitin el CosmoCaixa veuran que a l’altre costat de la Ronda de Dalt està emergint un gran bloc. On abans hi havia La Soci, el complex esportiu per als treballadors de CaixaBank, s’està construint un institut de recerca dedicat a la immunologia, disciplina centrada a estudiar el sistema immune, amb el doctor Josep Tabernero com a director del comitè científic.
Impulsat per la Fundació La Caixa, les obres avancen a bon ritme i es preveu que una primera fase acabi a finals d’aquest 2025. “Estem a pocs mesos d’obrir portes”, remarca el director executiu del CaixaResearch Institute, Àngel Font. Amb una superfície de 20.000 metres quadrats, el complex científic tindrà capacitat per a 45 grups de recerca i 500 professionals. El nou centre suposarà una inversió de 100 milions d’euros, per a la qual s’ha rebut el suport del Banc Europeu d’Inversions (BEI). Concretament, el BEI ha signat un préstec de 80 milions d’euros amb CriteriaCaixa, hòlding de la Fundació La Caixa, per finançar la construcció i posada en marxa del futur centre de recerca biomèdica.
“La immunologia és una ciència antiga que ara viu un nou impuls gràcies a tecnologies com la intel·ligència artificial que permeten processar un gran volum de dades”, explica Font. Aquesta disciplina ha permès trobar una proteïna que adorm el sistema immune quan apareixen les cèl·lules canceroses. És la línia de recerca d’un dels primers científics confirmats per al nou centre, el doctor en Bioquímica argentí Gabriel Rabinovich. Amb el focus posat en el càncer de còlon, Rabinovich ha estudiat com bloquejant aquesta proteïna es pot augmentar la resposta dels limfòcits i, a més, s’impedeix que els vasos sanguinis alimentin el tumor i aquest creixi.
El CaixaResearch Institute també ha incorporat al neuròleg i investigador de l’Institut de Recerques Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps), el doctor Josep Dalmau, reconegut per haver descobert diverses síndromes d’encefalitis autoimmunes, un tipus de malaltia inflamatòria del sistema nerviós central en la qual el sistema immunitari ataca per error proteïnes del mateix organisme. El doctor Dalmau mantindrà a l’Idibaps la recerca clínica i al CaixaResearch Institute concentrarà la preclínica.
El focus del centre de recerca de la Fundació La Caixa estarà posat a aplicar la immunologia al càncer i les malalties metabòliques, infeccioses i neurològiques. Serà el primer d’aquest tipus a Espanya i un dels primers a Europa. La seva recerca s’acompanyarà amb la que es realitza des d’altres centres impulsats per la Fundació La Caixa, com l’Institut Global de Barcelona (ISGlobal), l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el Barcelona Beta Researh Center (BBRC).
El projecte fa anys que s’estava cuinant i la pandèmia el va endarrerir una mica. Superada l’aturada per la covid, les obres van començar fa més de dos anys, a mitjans de 2022, quan es va començar a enderrocar l’antic complex de La Soci. Aquest espai, on hi havia pistes de tenis, piscines, un gimnàs i un pavelló poliesportiu, va ser comprat per la Fundació La Caixa a CaixaBank a principis del 2020 per més de 12 milions d’euros. L’adquisició es va efectuar després que el complex tanqués les portes el 2018 i, posteriorment, es produís el trasllat de l’associació d’empleats i jubilats del banc a un nou local, al carrer Sardenya, al costat de la Ronda Guinardó.
Un any després, el novembre de 2023, es va posar la primera pedra. El projecte arquitectònic ha anat a càrrec de TAC Arquitectes. El seu principal arquitecte, Eduard Gascón, ha realitzat el Centre Tecnològic de Manresa (CTM) i el Complex Mirasol. La previsió és que, amb la primera fase de les obres acabada, es posin en marxa entre 3.000 i 4.000 metres quadrats, on es repartiran laboratoris, oficines i sales de reunions en tres plantes. Aquí ja s’instal·laran els primers grups de recerca, a l’espera de comunicar en les pròximes setmanes nous noms que se sumaran a Rabinovich i Dalmau. De cara al 2026, s’acabarà la resta del complex.
A més de comptar amb un nou centre de recerca davant del CosmoCaixa, d’aquí a uns anys, el passeig serà més agradable entre tots dos equipaments. S’urbanitzarà una nova plaça pública sobre la ronda, que permetrà connectar amb el museu dedicat a la ciència. Així mateix, en la part posterior del centre de recerca, s’habilitarà una zona verda pública de 1.200 metres quadrats, al costat del parc de Collserola.
Cal fer el possible perquè l’escriptor de Sueca no continuï essent llegit per quatre gats.
Els carrers i places del Poble Espanyol seran l'escenari d'aquest festival, que comptarà amb un…
Es podran degustar begudes locals però també de països com Alemanya o Irlanda, amb una…
Núria Montserrat (Barcelona, 1978) es dedicava a generar microronyons a un laboratori de l'Institut de…
L'esdeveniment, que se celebrarà del 6 al 8 de maig en el recinte Gran Via…
El nomenclàtor de Barcelona ha convertit Nou Barris, concretament la seu del districte, en un…