A la Costa Brava, un dels seus pobles interiors s’ha reinventat per convertir-se en la primera booktown o vila de llibres de Catalunya. Calonge ha decidit revertir la despoblació que estava apagant el seu nucli antic apostant per obrir, de cop, set llibreries. Totes elles estan preparades per al seu primer Sant Jordi, tenint la sort que cau en dissabte i que són la principal novetat literària de la temporada. Només cal esperar que el temps no espatlli la festa.
La Viatgeria, Llibooks, Orient, Cocollona, Libelista Calonge, Rals Llibres i Calonge Còmics són els set projectes que han arribat a aquest municipi, situats molt a prop els uns dels altres, en una ruta que s’estén entre dos carrers i la plaça major. Dues són generalistes —Libelista Calonge i Rals Llibres— i la resta estan especialitzades per temes com els viatges, la literatura infantil, el món oriental, l’esoterisme o els còmics.
La idea de convertir Calonge en una vila de llibres perseguia el seu regidor de Cultura, Norbert Botella, des de feia temps. Deu anys enrere, va descobrir aquesta iniciativa cultural en un poble de França, on hi ha més tradició, i se li va quedar rondant pel cap. Encara que és professor de Literatura, va acabar a la política, on va poder materialitzar aquest projecte, en el qual el consistori ha invertit uns 110.000 euros, destinats a fer reformes en els locals i comprar mobiliari. Ja estan planificades noves actuacions, com decorar el nucli urbà per ambientar més la booktown i crear un recorregut, una de les seves mancances actuals.
Amb aquesta petita inversió, s’ha donat vida a un centre que s’havia quedat sense comerç i s’han sumat 15 habitants, els llibreters, que s’han instal·lat en aquest municipi del Baix Empordà. És el cas de Meritxell Ral, de Rals Llibres. Va arribar a Calonge després d’anys treballant a la Central de Barcelona i els últims, pandèmia pel mig, a Ona Llibres. “Porto mitja vida fent de llibretera, però necessitava un canvi, volia tenir la meva pròpia llibreria”, exposa.
Després està qui ve de més lluny, com Belén Vieyra, de Libelista Calonge, que va arribar des de Madrid, estrenant-se així en el món llibreter després de dedicar-se a la comptabilitat i a llegir i escriure en el seu temps lliure. “Em vaig mudar fa sis mesos i, quan vaig arribar, no sabia on anava a dormir. Tota una aventura, com una pel·lícula”, explica Vieyra, qui estava cansada de les grans urbs i ha trobat en aquest petit poble un lloc en el qual viure acompanyada, rebutjant, de moment, la possibilitat de tornar a la ciutat en la qual va créixer.
Amb ganes de Sant Jordi
Des del passat 10 de desembre, les set llibreries estan obertes i, coincidint amb la campanya de Nadal, van tenir una molt bona rebuda per a la seva inauguració, sostenen des dels dos establiments generalistes. Gener i febrer sempre són durs per al món llibreter, com també s’ha vist a Calonge, però Ral assenyala que aquests primers mesos han servit per anar-se donant a conèixer al públic local, començant a consolidar una clientela fixa.
Amb els dies laborables passant més tranquils, la booktown també s’ha beneficiat del turisme familiar que els ha visitat durant els caps de setmana. Mostra d’això ha estat Setmana Santa, animada per la fira medieval que s’organitza a Calonge, amb algun llibreter, ja completament integrat, disfressat amb els vestits de l’època com la resta de veïns.
Ara, estan preparats per al seu primer Sant Jordi. “Fa un mes que obrim caixes i resolem comandes. Hi ha tanta expectació… Volem fer-ho doblement bé”, defensa Vieyra, per a qui és el seu primer 23 d’abril darrere del taulell, però que ja el coneixia d’haver visitat les parades a la Rambla.
“Fa un mes que obrim caixes i resolem comandes. Hi ha tanta expectació… Volem fer-ho doblement bé”, defensa Vieyra, per a qui és el seu primer 23 d’abril darrere del taulell
La vila de llibres ha posat tota la carn a la graella de cara a aquesta celebració, que ha de servir per donar el tret de sortida a la seva temporada. Des del consistori, s’han programant múltiples activitats, que s’estenen des del dijous fins al diumenge. El dia principal, el de Sant Jordi, compta amb parades de llibres i roses, signatures d’escriptors, xerrades i col·loquis, música itinerant, circ i dansa… També hi ha un concert del Pot Petit, un fenomen per als més petits. Per al dia de després, s’ha dissenyat una ruta de recomanacions feta per Màrius Serra, que pararà en cada llibreria per triar un llibre.
Més enllà del 23 d’abril, Calonge està treballant per continuar dinamitzant culturalment el municipi, volent portar a escriptors com Paul Auster. “Ho intentarem, no ens tallem”, sosté Botella. Organitzaran una fira del còmic per a Sant Joan i una mostra de Tintín —a Calonge Còmics tenen el cofre amb tots els exemplars—, ja que resulta que el president dels Tintinaires de Catalunya és veí. També preveuen un congrés de llibreters el mes de novembre.
Menús literaris per acompanyar
Però a Calonge no tot són llibreries. L’ajuntament ha volgut estendre la iniciativa a la resta de negocis, proposant als restaurants idear menús literaris. Entre la Rals i la Libelista, hi ha Can Muni, que planteja de primer poma amb anxoves i de segon arròs negre, inspirant-se en L’art de menjar a Catalunya de Manuel Vázquez Montalbán. Un tracte pròxim i atent arrodoneix una jornada entre llibres, acompanyat amb vi de pagès elaborat en una finca del mateix municipi amb els mètodes d’abans. Es recomana reservar i anar sense presses.