Aquesta setmana està donant bons resultats per al Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), entre els municipis de Barcelona i Sant Adrià de Besòs. Després que l’Institut Català del Sòl (Incasòl) convoqués dilluns el concurs d’arquitectura per construir un nou edifici de recerca, el rector Francesc Torres ha presidit aquest dimecres la primera pedra d’un altre nou edifici, que servirà acollir pimes, startups i espais de cotreball, i la inauguració del nou parc.
Les obres per construir aquest edifici per a pimes i empreses emergents s’iniciaran aquest mes de març, amb una durada aproximada de 24 mesos. Es preveu que en la construcció participin uns 800 treballadors i el pressupost dels treballs és de 16 milions d’euros.
Aquest edifici, ubicat a la parcel·la E del campus, tindrà capacitat per acollir fins a 700 persones. S’hi podran ubicar companyies sorgides dels 41 grups de recerca amb presència al campus, tot i que també estarà obert a aquelles que treballin en les mateixes àrees de recerca. El projecte vol facilitar la transferència de coneixements des de la universitat a la indústria. Per fer-ho, proposa un format de cotreball on es puguin instal·lar emprenedors i professionals, compartint espais comuns per fomentar el treball multidisciplinari i en xarxa.
D’altra banda, el parc inaugurat aquest dimecres servirà per unir la rambla de La Mina amb el Port Fòrum, a més d’obrir l’accés al mar tant a la comunitat universitària com als veïns de Sant Adrià i Barcelona. Amb més de 20.000 metres quadrats, s’ha convertit en la principal zona verda i de lleure de la zona, amb un parc infantil i una pista de futbol i bàsquet. El pressupost del projecte ha estat de 3,6 milions d’euros. També s’ha millorat l’actual pas sota la Ronda Litoral cap als carrers de la Pau i l’avinguda de Francesc Botey.
El Campus Diagonal-Besòs va arrencar la seva activitat el setembre de 2016, amb 3.500 estudiants i 400 docents i investigadors de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE), el principal motor d’aquest espai. Compta amb una oferta de set graus, cinc màsters i quatre doctorats, centrada en les enginyeries biomèdica, elèctrica, electrònica industrial i automàtica, de l’energia, mecànica, química i de materials.
Actualment, hi ha quatre edificis en marxa: un de docència (edifici A al plànol), dos edificis de recerca (C i I) i la residència per a estudiants, investigadors i docents (H). L’edifici per a pimes i empreses que es començarà a construir aquest mes serà l’E i el nou de recerca, que ara arrenca amb el concurs d’arquitectura convocat per l’Incasòl, el D. Així mateix, aquest any també es preveu començar a definir un altre edifici, a les parcel·les L i M, que servirà per ubicar el projecte Barcelona Energia i la formació continuada de la UPC, i traslladar activitats d’emprenedoria de Barcelona Activa. Amb més de 150.000 metres quadrats de sostre edificable, una vegada el projecte del campus estigui del tot desenvolupat, el campus comptarà amb 13 edificis i una comunitat de 15.000 persones.
Replicar l’èxit del campus
L’alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, ha defensat la necessitat de replicar l’èxit que ha suposat la suma institucional que ha permès impulsar el Campus Diagonal-Besòs de la UPC a altres iniciatives que s’estan desenvolupant al Barcelonès Nord, com la transformació de les Tres Xemeneies. Callau ha posat èmfasi que la seva ciutat, Badalona i Santa Coloma de Gramenet comparteixen “carrers i problemes”, amb alts nivells d’atur i falta de formació per als més joves.
És per això que ha demanat als presents, entre ells, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, més col·laboració i menys competència per permetre fer realitat projectes que permetin superar la paràlisi d’aquesta zona. Per la seva banda, tant Colau i Sanz com Tremosa també han posat en valor la complicitat que existeix entre les diferents administracions per seguir apostant per aquest campus i el Besòs.