Good News Barcelona

El càncer desapareix en més de la meitat dels casos tractats amb CAR-T pel Clínic

L'hospital ha assistit més 500 pacients des del 2017 amb aquest nou tractament, un 70% dels quals provenien d'altres hospitals d'Espanya

Més de 500 pacients de càncer de sang s’han tractat des de 2017 amb inmunoteràpia avançades CAR-T a l’Hospital Clínic-IDIBAPS (Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer). Uns pacients que es trobaven en fases molt avançades de la malaltia i a qui els quedaven poques opcions de tractament. Aquestes teràpies cèl·lulars, desenvolupades pel propi centre sanitari, han resultat efectives en més de la meitat dels casos, ja que les cèl·lules tumorals han desaparegut per complet en més del 50% dels pacients.

La immunoteràpia és un dels tractaments més revolucionaris pel càncer, ja que actuen en el propi sistema immunitari del pacient. Concretament, la teràpia CAR-T —denominada així per les sigles en anglès de Receptor Antígen Quimèric— utilitza les cèl·lules T del sistema immunitari del propi pacient perquè aquestes ataquin directament el càncer. Així, aquestes cèl·lules s’extreuen de la sang, es modifiquen genèticament al laboratori i després es tornen a administrar perquè reconeguin i ataquin les cèl·lules tumorals. 

Des de l’inici del programa al maig del 2017, cada any a l’Hospital Clínic s’estan tractant cada vegada més pacients, fins a assolir els cent casos anuals. Les malalties per les quals han estat tractats són la leucèmia limfoblàstica aguda, el mieloma múltiple i el limfoma no-Hodgkin; tots ells diferents tipus de càncer de sang.

En aquests casos, el tractament ha aconseguit una remissió completa del càncer en més de la meitat de pacients i, en alguns dels tipus de malaltia, com la leucèmia limfoblàstica aguda, aquesta xifra s’eleva a un 90%. D’aquest tipus de tumor, l’Hospital Clínic també ha fet seguiment durant quatre anys i ha pogut comprovar que el càncer no només desapareix del cos sinó que, en una tercera part dels pacients, no torna a aparèixer. “Aconseguim rescatar pacients que tenien poca esperança de vida”, ha emfatitzat el doctor Álvaro Urbano, coordinador del Programa CAR-T del Clínic-IDIBAPS.

Des del centre barceloní també han destacat que es tracten d’unes teràpies 100% públiques, desenvolupades pel propi hospital, i a les quals poden accedir pacients de tota Espanya. De fet, més d’un 70% dels casos procedien d’altres hospitals. “Produir un CAR-T que sigui eficaç, que tingui una xarxa de distribució i que estigui finançat pel sistema públic és únic al món. Estem sent un model per a altres països”, ha destacat el doctor Urbano. Uns tractaments als quals es calcula que només poden accedir un 6% dels pacients en els països més desenvolupats.

Aquestes teràpies s’han creat en el marc del projecte ARI, que porta el nom de l’Ariadna Benedé, una jove pacient que va morir per leucèmia l’any 2016 i que va esperonar l’hospital en la recerca d’aquesta teràpia. Des del maig de 2017, quan es va realitzar la primera infusió d’un tractament CAR-T, el Clínic-IDIBAPS ha liderat el desenvolupament de diverses immunoteràpies innovadores.

Es calcula que només un 6% dels pacients poden accedir a aquests tractaments en els països desenvolupats.

Dues d’aquestes teràpies ja estan aprovades per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), convertint el centre barceloní en l’únic hospital d’Europa que ha desenvolupat íntegrament dues teràpies acadèmiques (no comercials) aprovades per una agència reguladora. Concretament, són l’ARI-0001, indicada per a pacients adults amb leucèmia limfoblàstica aguda resistent, i l’ARI-0002, pel mieloma múltiple resistent.

Pel desenvolupament d’aquestes teràpies ha estat essencial la col·laboració publico-privada, ja que el projecte ha comptat amb el suport de la Fundació La Caixa, a través d’una aliança per valor de 8,5 milions d’euros que promou la Unitat d’Investigació en Immunoteràpia CaixaResearch, i de l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII).

A més, el Clínic ja ha posat en marxa nous assajos clínics per a l’aplicació dels CAR-T a altres tipus de tumors, com l’ARI-0003, un tractament dual dirigit a atacar dues dianes terapèutiques diferents presents en les cèl·lules malignes, i fins i tot aplicar aquesta teràpia al càncer de mama.

Compartir
Publicado por
Ainara Valadez Medina

Artículos recientes

  • Creativitat

Barcelona es vesteix d’alta costura dins i fora de la passarel·la

La 35a edició de la 080 Barcelona Fashion reuneix més de 500 creadors de contingut…

2 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

ISS creix un 15% a Espanya i factura 688 milions

Els diversos serveis de la multinacional danesa superen les xifres de l'any anterior, liderats per…

2 d'abril de 2025
  • Ecosistema emprenedor

Comença el compte enrere per culminar el BlueTechPort el 2027

El centre d'innovació vinculada a l'economia blava fixa la mirada en ‘startups’ que donin respostes…

2 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Applus retorna la seva seu social a Catalunya

La nova matriu de la multinacional, dels fons TDR i Squared, la va traslladar quan…

2 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Criteria Caixa entrarà en el capital de Celsa amb un 20%

L'operació es durà a terme mitjançant una ampliació de capital i s'emmarca en l'estratègia del…

2 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Ebro supera les primeres 1.000 unitats venudes

La firma assoleix el 9% de quota en el segment de SUV mitjans i grans…

2 d'abril de 2025