[dropcap letter=”E”]
l fons per a la recuperació que ha posat en marxa la Unió Europea arribarà als 750.000 milions d’euros, dels quals 140.000 milions d’euros serviran per a reflotar les empreses i l’economia espanyola durant els quatre anys vinents. Tot i això, aquest esforç econòmic porta també grans desafiaments.
Per una banda, Alfonso Ayuso, responsable de Regulació i Polítiques Públiques al Banc Sabadell, ha assenyalat que aquesta inversió suposa “la necessitat de finançar” els fons. Per a aconseguir-ho “s’està parlant ja de crear un nou tipus de deute europeu” que, en la seva opinió, suposaria un pas més cap a “la unió fiscal” de la UE. Tot i això, Ayuso ha advertit que el camí cap a un mercat únic suposarà gestionar “les cessions” en matèria de fiscalitat que els estats membres hauran de fer per a poder acollir-se a la normativa comuna.
Per l’altra banda, Josu Ugarte, president de Schneider Electric a Espanya i Portugal, ha assegurat que “el repte serà simplificar” els canals perquè les ajudes europees arribin “a les cinc mil empreses mitjanes que generen el 40% dels llocs de feina al país”. Segons Ugarte, les empreses exportadores hauran de passar a la “multilocalització”, forjant aliances als diferents països en què operin.
Per això, tant Ayuso com Ugarte han recalcat el rol fonamental que l’administració, les institucions financeres i les patronals tenen per a aconseguir que el teixit empresarial espanyol “avanci cap a la transformació digital”. Per Ayuso, el fons de recuperació europeu suposarà una “magnífica oportunitat” per a aconseguir-ho tot i que el repte serà que els agents implicats puguin “optimitzar els fons” de la millor manera possible. A la vegada, Ugarte ha advertit que en el futur “el creixement” vindrà de les mitjanes empreses i, en conseqüència, dotar-les amb “les capacitats tecnològiques” necessàries és la millor manera perquè puguin “mantenir la competitivitat” al tauler internacional.