Terrat Casa Batlló
Foto d'arxiu de turistes al terrat de la Casa Batlló. © V. Z. González
IN THE STREAM

Cap a un turisme més digital i segur

El sector preveu que el turista postpandèmia valorarà a partir d’ara la seguretat sanitària i la qualitat en els hotels. Quasi la meitat dels catalans tenen intenció de viatjar aquest estiu.

El sector del turisme ja escalfa els motors de la postpandèmia i tot indica que la tendència serà que el client, especialment el dels hotels, serà més digital i més exigent pel que fa a seguretat i qualitat. Almenys així ho pronostica Federico J. González, president global de Radisson Hotel Group, una de les cadenes líders, amb 14.500 hotels, que sumen 228.000 habitacions, repartits per tot el món. González va participar el passat dimarts en un webinar organitzat per l’associació Dircom.

El dirigent de Radisson impulsa des de fa anys la modernització del sector hoteler, que considera clau en la recuperació d’una de les activitats més perjudicades per la crisi del coronavirus. Per a González, les cadenes que hagin fet una aposta pel canvi i l’adaptació als nous temps ho tindran més fàcil que els que no s’hagin ocupat d’aquest aspecte, ja que seguiran tenint els mateixos problemes estructurals que abans de la covid.

González preveu que els primers mesos postpandèmia seran d’alliberament, en què la gent tornarà a viatjar gairebé per necessitat psicològica, però, passat aquest període d’alleujament i distorsió inicial, està convençut que el client valorarà aspectes que fins ara podien ser acceptables, com la seguretat i les condicions higièniques. No obstant això, aquesta exigència vindrà acompanyada també d’una disponibilitat a pagar més.

La gent tornarà a viatjar gairebé per necessitat psicològica, però, passat aquest període, el client valorarà aspectes que fins ara podien ser acceptables, com la seguretat i les condicions higièniques

En aquest nou paradigma, el client requeriria més personalització, cosa que obligarà a oferir un major ventall d’experiències. En conseqüència, el sector s’ha de preparar per a un increment de la segmentació de la clientela per satisfer les seves necessitats, el que portarà també a una major segmentació dels preus. Serà important la digitalització del sector. Les habitacions destinades al turisme de negocis hauran d’estar equipades a partir d’ara amb la tecnologia que permeti òptimes capacitats de connexió per a la celebració de videoconferències i telereunions. Tot això obligarà les cadenes hoteleres a invertir en tecnologia en els seus establiments.

El webinar de Federico J. González ha tingut lloc en una setmana en què s’han començat a notar moviments dirigits a encarar la propera temporada d’estiu. Així, Barcelona es prepara per competir amb altres ciutats turístiques amb una campanya adreçada a captar públic nacional davant la incertesa, encara, sobre les restriccions que imposarà cada país. Segons les últimes dades, el 47% dels visitants vénen a Barcelona des de Catalunya; el 36%, de la resta de la península; el 15% procedeix d’Europa, i només l’1,7% de la resta de món.

El sector considera que la recuperació del turisme serà més ràpida del que s’esperava. I probablement serà així. Res fa pensar que Barcelona deixarà de ser una destinació atractiva amb una oferta cultural, gastronòmica, esportiva i de compres molt potent. Ara caldrà afegir altres característiques fins ara menys tingudes en compte, com que es tracta d’una ciutat sanitàriament segura, sostenible i digital.

Res fa pensar que Barcelona deixarà de ser una destinació atractiva amb una oferta cultural, gastronòmica, esportiva i de compres molt potent

La tercera aportació a aquesta setmana del turisme ha vingut de la Diputació de Barcelona, ​​que ha donat a conèixer un estudi sobre la intenció de viatjar aquest estiu dels catalans. L’informe preveu que una mica menys de la meitat dels ciutadans de Catalunya, el 45,2%, tenen intenció de fer-ho. D’aquests, un 47,6% ho faran a la resta d’Espanya, mentre que un 19,7% es mouran dins de la comunitat autònoma. Una mica més d’una quarta part, el 27,2%, viatjaran a l’estranger. Les comunitats preferides pels catalans seran Andalusia i Balears. Els que no abandonin Catalunya, el Pirineu, la Costa Brava i la Costa Daurada seran les destinacions més concorregudes, mentre que els que viatgin a l’estranger ho faran majoritàriament, en un 42,8%, a països de la Unió Europea.

El pes del turisme a la nostra economia serà determinant en la reactivació econòmica després de la covid. El primer impacte, encara que en el sector del turisme de negocis, l’experimentarem a finals de juny, quan obri les portes el Mobile World Congress (MWC). El retorn del gran esdeveniment mundial de la telefonia mòbil tindrà molt de simbòlic. La cancel·lació el 2020 va ser la primera gran conseqüència de la pandèmia. Amb el Mobile va començar doncs la crisi i ara marcarà el començament de la recuperació.

Park Güell
Visitants al Park Güell abans de la pandèmia. © V. Z. González