Un ordinador a la seva habitació de Calella va ser tot l’equip que va requerir Carla Lurqui per a impulsar l’agència de màrqueting B3hind el 2021. Aquest ordinador, i sobretot el seu instint de caçatalents per reclutar influencers, la van conduir a facturar un milió d’euros en nou mesos, i a expandir l’empresa fins a disposar ara d’oficines a Barcelona i Madrid, amb un equip de deu persones.
La intuïció de Lurqui no només és eficaç a l’hora de detectar potencials estrelles de les xarxes socials, sinó que també ho ha estat per a l’expansió de la seva empresa. “No és que ho tingués tot estudiat: em vaig deixar portar sobre la marxa i fent-ho el millor que podia”, explica Lurqui a The New Barcelona Post. Així, sense un pla detallat, sense inversió inicial i sense tan sols pàgina web, l’emprenedora nascuda el 1995 ha aixecat l’agència seguint el seu instint, fins a facturar tres milions d’euros el 2023, i amb la previsió d’arribar a cinc milions el 2024.
Tot va començar quan Lurqui va decidir deixar l’empresa de cosmètica en la qual era directora de màrqueting amb el propòsit de llançar el seu propi projecte. Sobre la base de la seva experiència prèvia en campanyes de comunicació i amb influencers, al març de 2021 i encara en un context marcat per la pandèmia va començar a proporcionar serveis de community manager i de representació de talents, començant amb cinc influencers que va conèixer a través de les xarxes.
“Tenia la intenció de muntar una agència com les de sempre, però uns mesos després vaig veure que la representació de talents funcionava millor i em motivava molt més”, explica Lurqui. Així, sis mesos després de començar a treballar des de casa seva a Calella, va optar per deixar les tasques de community manager i focalitzar-se en la representació.
A partir de llavors, Lurqui va començar a ampliar el seu equip, fins a arribar als onze treballadors que actualment formen part de la plantilla de B3hind. “I seguirem ampliant, encara que no sé quant: no vull fer una macroempresa d’influencers, perquè perds qualitat i la gràcia”, sosté Lurqui, que es planteja sumar a la plantilla perfils diversos, sense superar els 20 empleats i sense tenir res tancat: “Una realitat que m’ha ensenyat l’empresa és que aprens sobre la marxa, no pots tenir-ho tot calculat”.
Precisament aquesta qualitat i aquesta gràcia és la que Lurqui creu que diferencia a B3hind respecte a altres empreses, i la que li ha permès créixer i augmentar ràpidament també els influencers que representa. Dels cinc inicials ha passat a 60, amb la intenció de no superar el centenar, per a no perdre aquesta gràcia de l’agència. “El que ens diferencia és el nostre tracte humà, i que hem sabut reclutar bé els talents i ajudar-los créixer ràpidament”.
“Un dels meus forts ha estat fer scouting: anar reclutant a talents petits, que s’han anat fent grans”, com Ariane Hoyos, Alba Moreno de FísicaMR y Betsa Bermúdez. Aquesta visió de caçatalents, que ha esperonat el creixement de B3hind, és “una sensació” i una intuïció que permet detectar futurs ídols de les xarxes, fugint de llistes de requisits i de característiques que hagin de reunir els potencials talents, segons Lurqui. “Si detectes que una persona té talent, no has de forçar res. Sovint, són com un bon puzle, però amb les peces desordenades, i l’has de muntar”, il·lustra l’emprenedora.
I B3hind ho fa seguint tres verticals: bellesa, entreteniment i moda, en les quals volen integrar-se nombrosos usuaris de les xarxes que anhelen ser influencers d’èxit i truquen a la porta de l’agència. Sense web, sobre la marxa, a través de les xarxes i sobretot del boca-orella, múltiples perfils es dirigeixen a B3hind. “Però hem de fer selecció: Espanya és un país de pandereta, i aquí tothom vol ser influencer”, riu Lurqui. I és que, toi i la feina que pugui facilitar una agència com la seva per triomfar a les xarxes, “un influencer neix o es fa, però no tothom té la gràcia per ser-ho”.