Obra de l'artista Luis Cebaqueva elaborada amb materials reciclats i exposada a CASA SEAT fins el 7 de setembre.

CASA SEAT aposta per l’art sostenible a través de creacions de 15 artistes

El centre proposa una exposició que podrà veure's fins al 7 de setembre i que fa un recorregut per l'evolució d'aquesta disciplina artística, que utilitza materials recuperats per crear les seves obres

Conscienciar sobre la importància de la conservació del medi ambient. Aquest és l’objectiu principal de l’art sostenible, i el que persegueix també CASA SEAT amb la seva nova exposició Re-Art. La mostra aborda l’evolució d’aquesta disciplina, caracteritzada per crear obres amb materials de rebuig que siguin reutilitzables o reciclables.

L’exposició, comissariada per la directora de Drap-Art, Tanja Grass, repassa l’evolució de l’art sostenible des dels seus inicis, a través d’artistes pioners com Modest Cuixart i HA Schult, que van beure de moviments i artistes anteriors que inclouen a Picasso, Dalí, Miró, Warhol, Tàpies i Brossa, que ja van utilitzar objectes quotidians per a les seves creacions. Tant Schult com Cuixart compten amb obres exposades a tot el món, la de Cuixart marcada en part per la seva experiència durant la Guerra Civil en plena adolescència, com evidencia la seva sèrie Nens sense nom per rememorar a infants víctimes de la guerra, com ha recordat la historiadora de l’art Raquel Medina de Vargas. 

La mostra discorre per la trajectòria d’aquesta disciplina fins a l’actualitat, amb una selecció d’artistes contemporanis, que inclouen a Àlex Cardona, Augustine Namatsi Okubo, Ignat C. de Michaelis, el col·lectiu 3-DKE, Indira Urrutia, Jana Álvarez, Jordi Prat Pons, José Manuel Carretero, Lisa Rubin, Luis Cebaqueva, Nicolas Maas, Nourathar Studio i l’entitat Ocean Sole. Tots ells procedeixen de diferents tradicions artístiques i empren múltiples tècniques i materials, que van des de xancletes oblidades a restes tecnològiques. Provinents d’Europa, Amèrica i Àfrica, aquests artistes han explorat les possibilitats creatives de l’art sostenible des de diverses disciplines, per la qual cosa l’exposició reuneix peces que van de la pintura al disseny, la il·lustració i el collage

Obras del colectivo artístico Ocean Sole.
L’entitat i col·lectiu artístic Ocean Sole realitza obres a partir de residus plàstics como xancletes.

L’exposició, que pot visitar-se de manera gratuïta fins al 7 de setembre, ha motivat l’organització de propostes i tallers que es programaran en paral·lel en el mateix espai. Aquestes activitats inclouran tallers de reaprofitament d’aliments amb els cuiners de CASA SEAT, Mireia Garrido i Jordi Ribot, per transformar sobres en noves proposades culinàries. A més, el 25 de juliol s’oferirà un taller de percussió amb instruments reciclats amb l’escola de música Tocart Persecució i el formador Sebastián Gárate. 

L’exposició, que comptarà també amb un espai infantil de manualitats, culminarà amb un concert el 7 de setembre a càrrec de Bufa&Sons, trio musical que utilitza instruments reciclats a partir d’objectes quotidians com maons, crosses i cadires. Amb Xavi Lozano al capdavant, compta amb 20 anys de trajectòria, que inclou col·laboracions amb artistes com Silvia Pérez Cruz, Chamabo i Jorge Drexler. 

Aquesta exposició representa “el retorn de l’art pictòric i escultòric a CASA SEAT”, com ha destacat el responsable de programació cultural del centre, José Mata. El fet que aquestes peces s’exhibeixin “en un espai d’exposició no convencional permet que molts públics puguin participar”. Mata ha connectat la mostra amb un altre referent del reciclatge per crear instal·lacions artístiques: les festes de Gràcia, que se celebren a l’agost. “Hi haurà vincles amb les festes”, ha anticipat, perquè “fan art d’aquests materials” i posen el focus en la reutilització i el reciclatge, com els artistes que conscienciaran sobre la cura del medi ambient amb aquesta exposició.

CASA SEAT expone obras de arte sostenible de 15 artistas.
Obra del col·lectiu 3-DKE realitzada amb senyals de trànsit en desús, exposada a CASA SEAT.