Gastronomia

Castell del Remei entra a l’Olimp dels vins dolços catalans

L'històric celler lleidatà treu al mercat el seu primer vi de verema tardana, elaborat amb raïm pansificat de la varietat petit manseng

Tomàs Cusiné és una persona inquieta. El propietari dels cellers Castell del Remei, Cérvoles, Tomàs Cusiné i Cara Nord desborda passió pel món del vi i busca permanentment noves oportunitats per fer créixer el seu grup empresarial i oferir als consumidors alternatives que s’adaptin als diferents moments de consum. Ara s’ha endinsat, i ho ha fet amb gran encert, en el terreny dels vins dolços procedents de raïms pansificats.

Acaba de treure al mercat un nèctar extret dels fruits d’una verema tardana d’una varietat de raïm molt poc comú, la petit manseng, de la qual té plantada una hectàrea i que fins ara utilitzava per donar acidesa a altres vins. Segons Cusiné, aquest vi dolç és el resultat del procés continu d’innovació que du a terme l’equip d’enologia del celler lleidatà, que cada any aposta per diferents projectes de recerca. “Castell del Remei en el passat ja havia produït vins rancis i moscatell; ara recuperem aquesta tradició amb un tipus de vi dolç que ens venia molt de gust i que ens permet prestigiar la marca”, explica l’empresari vinícola.

El Vi Dolç de Verema Tardana Castell del Remei procedeix d’un raïm sobre madurat que es va veremar a mà a finals d’octubre de 2019 i que, posteriorment, es va deixar pansificar sobre un llit de canyissos durant 70 dies, en un cobert de la Pobla de Cérvoles amb una bona ventilació. Aquest procés d’assecatge redueix molt el volum dels grans de raïm, que un cop premsats ofereixen un rendiment de només un 30%, amb una elevada concentració de sucre i una potent complexitat en aromes. Aquest baix rendiment és una característica típica d’aquests tipus de vins, que tenen com a gran exemple de fama internacional els vins de Sauternes —dins la regió francesa de Bordeus–, encapçalats pel famosíssim Château d’Yquem.

“Vam assecar 1.200 quilos de raïm i, amb l’ajut d’una premsa vertical, vam obtenir poc més de 300 litres d’un nèctar molt espès que vam sotmetre a un procés de fermentació natural amb llevats autòctons durant quasi un any”, destaca Cusiné. Aquest primer dolç de Castell del Remei s’ha envellit en una única bóta de roure francès i presenta un color groc ambre dens i brillant, amb un grau alcohòlic del 10,5% i una concentració de 250 grams de sucre per litre.

El nou vi dolç de Castell del Remei costa 43 euros.

Es tracta d’una primera edició molt limitada, ja que només s’han pogut omplir 838 ampolles de 37,5 cl, que ara acaben de sortir al mercat a un preu de 43 euros. Aquest vi dolç no està emparat per cap denominació d’origen.

Castell del Remei és un dels cellers més antics de Catalunya i el segon major productor de la denominació d’origen Costers del Segre, després de Raimat. L’empresa és la productora del vi Gotim Bru, tot un èxit comercial, amb una producció anual de 400.000 ampolles. També elabora els vins Gotim Blanc, ODA Negre i ODA Blanc, i Castell del Remei 1780.

Aquests cinc vins són fruit de l’assemblatge de diferents varietats autòctones i foranes, però ara l’històric celler ha ampliat la seva gamma amb la producció del seu primer vi monovarietal de garnatxa negra, fruit de la verema de 2020. Es tracta d’un vi fet amb raïms procedents d’una única finca, anomenada Alts del Castell, de 5 hectàrees, ecològica i situada a 717 metres d’altura. Com a característica, destaca que ha estat parcialment fermentat amb rapa i en un tino de fusta de 4.500 litres.

Castell del Remei elabora un total de 800.000 ampolles anuals, xifra que creix fins a 1,1 milions d’ampolles si es sumen els altres cellers propietat de Cusiné: Cérvoles (Costers del Segre), Tomàs Cusiné (Costers del Segre) i Cara Nord (Conca de Barberà). El grup exporta un 40% de la producció, a més de 40 països i disposa de 15 hectàrees de vinya a la finca de Castell del Remei —situada entre Tàrrega i Balaguer, a la comarca de la Noguera— i 85 hectàrees plantades en alçada, a la comarca de Les Garrigues.

Abans de la pandèmia, Castell del Remei rebia cada any 60.000 visitants atrets per l’espectacularitat de la històrica colònia agrícola, fundada per la família Girona —impulsora del Canal d’Urgell— i que compta amb un castell amb 2.800 metres quadrats habitables, una església, un llac, un celler de 6.000 metres quadrats i una gran botiga. Per potenciar l’enoturisme i conservar tot aquest patrimoni històric, Tomàs Cusiné ha efectuat en els últims sis anys unes inversions de tres milions d’euros.

Tomàs Cusiné, propietari del grup vinícola.
Compartir
Publicado por
Sergi Saborit

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Els joves es refugien en el bosc

'The Forest' (El Bosc) és una instal·lació física i en línia ideada i produïda pels…

2 de gener de 2025
  • Gastronomia

Els pastissers catalans vendran més d’un milió de tortells de Reis

El clàssic tortell de massapà i fruita tornarà a ser el preferit pels clients, però…

2 de gener de 2025
  • Al carrer

Carrer de Ferran, el carrer que uneix

Hem acabat i començat el nou any fixant-nos en un carrer pel qual segur que…

2 de gener de 2025
  • Good News Barcelona

El MNAC deixa enrere la pandèmia i supera els visitants de 2019

El seu veí, el CaixaForum, atreu més de mig milió d'usuaris

2 de gener de 2025
  • Trencadís

Imperial College London acollirà una exposició sobre els refugis antiaeris de Barcelona

Londres serà la segona ciutat britànica que acollirà la mostra, després que el passat mes…

2 de gener de 2025
  • Ecosistema emprenedor

Bleta, la ‘tablet’ dissenyada per a gent gran que combat la bretxa digital

El projecte va néixer durant la pandèmia perquè persones aïllades poguessin comunicar-se amb la seva…

2 de gener de 2025