Catalunya avança com a pol de salut digital amb una facturació de 592 milions, un 35% més

El sector compta amb 331 empreses que donen feina a més de 4.800 persones, un 56% més de treballadors que l'any anterior, i en un context en el qual Catalunya se situa com la cinquena regió mundial en captació de projectes d'inversió estrangera vinculada a la salut

El sector de la salut digital s’expandeix de manera exponencial a Catalunya. En un any, la quantitat d’empreses que es dediquen a aquest àmbit ha crescut un 24%, fins a situar-se en 331, que donen feina a 4.810 persones, un 56% més que l’any 2022. La facturació que va generar el sector també ha registrat en un any un increment rellevant, escalant fins a un volum de negoci de 592,5 milions, xifra que representa un 35% més que la de l’exercici anterior. 

Així ho constata l’informe Salut Digital a Catalunya, elaborat per l’agència de competitivitat de l’empresa de la Generalitat, Acció, en col·laboració amb el Barcelona Health Hub (BHH). Les dades que recull l’informe reafirmen que Catalunya s’ha convertit en un pol de referència en salut digital, sector vinculat al desenvolupament i ús de tecnologies digitals per millorar la salut, que van des de l’aplicació de la IA a la medicina fins a models telemàtics, per avançar cap a nous dispositius mèdics, la telemedicina i teràpies digitals i personalitzades. 

“Són dades espectaculars si les comparem amb les de fa només un any”, ha subratllat el secretari d’Empresa i Competitivitat del Govern, Albert Castellanos, en la presentació de l’informe al Recinte Modernista de Sant Pau, seu del BHH. Al costat del vicepresident del hub, Luis Badrinas, Castellanos ha ressaltat que el sector de salut digital “no només es reafirma com a emergent, sinó que experimenta un creixement exponencial a Catalunya”. 

Les empreses que conformen l’ecosistema del sector de la salut digital representen un teixit empresarial jove, ja que el 65% d’elles té menys d’una dècada d’existència. Els àmbits en els quals focalitzen la seva activitat són variats: el 18% del total s’enfoca al desenvolupament d’eines clíniques; el 18%, a la consultoria tecnològica; el 12%, a les teràpies digitals, i el 10%, al suport de les decisions mèdiques. 

L’informe es presentarà al Health Revolution *Congress, que se celebrarà el 16 de maig. En la seva segona edició, canvia d’ubicació i passarà de la Llotja de Mar al recinte modernista, on abordarà el sector de la salut digital i la transformació que genera al sistema de salut. L’esdeveniment, organitzat pel BHH amb el suport de la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, aspira a consolidar-se com la trobada de referència del sector a Europa, ha ressaltat el vicepresident del BHH. 

Cinquena regió en inversió

La causa del creixement del sector és multifactorial, però passa per l’activitat dels centres de recerca de referència internacional amb els quals compta Catalunya, en molts casos vinculats al sistema hospitalari, i pel fet que el territori s’hagi convertit en un “referent d’innovació”, segons Castellanos, també conseller delegat d’Acció. I és que Catalunya compta amb més de 2.100 startups, amb un 17% vinculades a l’àmbit de la salut i de les ciències de la vida. 

Aquest ecosistema innovador focalitzat en les ciències de la vida converteix Catalunya en una localització atractiva també per a la captació d’inversió estrangera. Tant és així que en el període de 2018 a 2023 el territori es va erigir com la cinquena regió mundial que va captar més inversió estrangera tecnològica dedicada al sector de la salut, tant per la quantitat d’empreses del sector que han desembarcat a Catalunya en els últims cinc anys com per la magnitud de la inversió que han executat en el territori. 

El sector de la salut digital va assolir el 2023 un valor de 309.900 milions d’euros a nivell mundial

En concret, Catalunya ha rebut des de 2018 un total de 18 projectes per valor de 1.003 milions d’euros que, en global, han generat 1.943 llocs de treball. A més, el territori compta amb 13 centres tecnològics de companyies internacionals, com Novartis, Bayer i AstraZeneca, que ha aterrat a la capital catalana amb un hub d’innovació en el qual té previst invertir 1.300 milions d’euros

La salut digital a escala global

L’informe no només assenyala el potencial del sector de la salut digital a Catalunya, sinó que el constata a nivell mundial. En aquest sentit, el 2023 va assolir un valor global de 309.900 milions d’euros, i avança amb una previsió de creixement anual del 13% fins a 2032 i amb el 44% de la quota de mercat concentrada en la zona d’Àsia-Pacífic. 

A més, el sector apunta a tendències com a l’avanç de la IA i de l’ús de dades, així com l’evolució de l’atenció en remot, la bioimpressió, la impressió en 3D, la realitat augmentada, la privacitat i la ciberseguretat. Les previsions, segons Badrinas, evidencien “la rellevància de potenciar el sector a Catalunya, per la seva importància econòmica i social”, i de mantenir el creixement exponencial que està experimentant la salut digital.

Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024