Edificio Estel
L'Edifici Estel, antiga seu de Telefònica, s'està reformant per acollir oficines, entre les quals hi haurà el gran 'hub' d'AstraZeneca.

Catalunya bat el rècord de filials estrangeres i frega les 10.000

El Govern treballa amb una cartera de més de 500 projectes interessats a instal·lar-s'hi

Cada vegada venen més multinacionals. Les filials estrangeres establertes a Catalunya han crescut fins a la xifra rècord de més de 9.600, apropant-se a la meta de les 10.000. Segons dades d’Acció, representa un creixement del 4% en comparació amb l’any passat, quan es van registrar un total de 9.255. Si es mira encara més enrere, fa deu anys, l’augment se situa en gairebé un 70%, venint de les 5.700 del 2014.

“És un bon indicador de l’obertura de Catalunya al món. Cada vegada més emprenedors trien Catalunya”, remarca el president de la Generalitat, Salvador Illa. Avui dia, les multinacionals amb seu a Catalunya representen l’1,3% del total d’empreses, però generen el 30% del volum de negoci, el 18% de l’ocupació i el 47% de les exportacions.

Provinents d’un total de 90 països, els Estats Units és qui té més presència, amb més de 1.450 companyies assentades a la comunitat autònoma, seguit de molt a prop per França i Alemanya, amb unes 1.370 i 1.150, respectivament. Malgrat el lideratge estatunidenc, Europa és la gran font emissora de filials estrangeres, quedant-se amb tres de cada quatre (72%), amb més de 6.600. Segons ha detectat Acció, les empreses que venen de regions com Amèrica del Sud i Àfrica són les que estan creixent més, mentre que les asiàtiques estan disminuint.

Per sectors, les infraestructures i la construcció són els que predominen per volum, amb gairebé 1.200 companyies (12%), seguits de les TIC i l’electrònica, amb més de 1.100 (11,5%). Però són l’automoció, amb Seat al capdavant en estar integrada en el grup alemany Volkswagen, l’alimentació, la indústria química i la farmacèutica els que més facturen, emportant-se el 42% dels ingressos. Empreses com l’automobilística xinesa Chery, amb la reactivació de la Zona Franca, la farmacèutica londinenca AstraZeneca, amb la creació d’un gran hub a l’edifici Estel, i la tecnològica japonesa Sony, amb la ubicació d’un centre d’IA, són algunes de les quals han protagonitzat les apostes més grans pel territori en l’últim any.

Barcelona continua sent el principal destí de les multinacionals, concentrant gairebé el 58%, amb un total de 5.535 companyies. El Baix Llobregat i el Vallès la segueixen de ben a prop, acollint a les seves ciutats a les empreses que ja no troben espai a la capital catalana o busquen ubicacions més industrials, amb el lideratge de Sant Cugat del Vallès, El Prat de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Terrassa.

Més de 500 projectes en cartera

La llista d’empreses estrangeres que s’han establert a Catalunya no acaba aquí i el Govern treballa amb una cartera de més de mig miler de projectes amb potencial per invertir en el territori, amb uns 200 sent molt probable que es materialitzin. “Tenim la certesa que continuaran arribant projectes d’alt valor afegit”, defensa el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper. D’aquestes oportunitats detectades, més de la meitat estan vinculades amb les transformacions verda i digital.