L'àmbit ‘fintech’ ha crescut un 180% en aquests sis anys i ha passat de 50 a 140 empreses
L’ecosistema de serveis financers a Catalunya està configurat per 628 empreses d’àmbits diversos. Són 178 companyies més respecte a l’anterior informe de la Generalitat, de 2017, la qual cosa representa un creixement del 40%. Aquestes empreses ocupen 99.760 treballadors i disposen d’1.096.242 milions d’euros en actius.
Així ho constata el mapa del sector a Catalunya presentat per la Conselleria d’Economia i elaborat per Cluster Development. Una de les principals conclusions de l’estudi és que les startups de l’àmbit fintech i insurtech estan guanyant pes, i és que han passat de 50 el 2017 a 140, amb dades corresponents al tancament de 2022. Es tracta majoritàriament de companyies internacionals que s’han instal·lat a Barcelona durant aquests sis anys.
Aquestes empreses emergents formen part d’un ecosistema digital i d’innovació amb capacitat d’atreure talent que s’alinea amb la voluntat del Govern d’impulsar Catalunya com una plaça financera. L’estudi també destaca la presència a Catalunya d’empreses líders en solucions avançades per al sector financer, especialment en l’àmbit digital i de dades relacionades amb la IA.
L’estudi subratlla la capacitat de Barcelona per captar talent internacional, i la seva potencialitat per convertir-se en un hub digital financer
El mapa destaca el pes del segment de les assegurances sobre el conjunt, amb 201 companyies, que representen el 32% del total. Les segueixen el Venture Capital & Private Equity, amb 92, i la indústria auxiliar, amb 80. El sector de la banca universal, amb 17 entitats, és el que ocupa el major nombre de treballadors amb un total de 63.249, el 63%. Ho fa per davant de la indústria auxiliar i les assegurances, amb 14.527 i 13.974 treballadors, respectivament.
Aquestes dades constaten que “el sector financer a Catalunya és ampli, divers i robust, per la qual cosa s’ha de visualitzar com un sector productiu en si mateix”, segons la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix. En aquest sentit, l’estudi subratlla la capacitat de Barcelona per captar talent internacional, i la seva potencialitat per convertir-se en un hub digital financer i en un dels pols referents en innovació tecnològica a Europa.
“Hem de posicionar Catalunya com a plaça financera a Europa i al món”, ha conclòs en un acte a la Borsa de Barcelona, on precisament el Govern vol posar en marxa un hub financer. Aquest futur centre aspira a exercir com a tractor d’empreses vinculades a les noves tecnologies, les finances sostenibles i l’emprenedoria d’inversió.
Destaca la presència a Catalunya d’empreses líders en solucions avançades per al sector financer, especialment en l’àmbit digital i el vinculat a la IA
També s’emmarca en aquesta estratègia de posicionar Catalunya en l’àmbit financer internacional la recentment inaugurada Barcelona Finance School, que vol situar-se com a referent en la promoció del coneixement financer. Ho ha fet de la mà de l’Institut d’Estudis Financers (IEF) i la Conselleria d’Economia, amb la participació d’entitats del sector, que aspiren a posicionar Barcelona i la resta de Catalunya en l’àmbit financer internacional.
“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…
Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…
La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…