L'àmbit ‘fintech’ ha crescut un 180% en aquests sis anys i ha passat de 50 a 140 empreses
Presentació del mapa del sector financer a Catalunya, amb la consellera Natàlia Mas Guix.
L’ecosistema de serveis financers a Catalunya està configurat per 628 empreses d’àmbits diversos. Són 178 companyies més respecte a l’anterior informe de la Generalitat, de 2017, la qual cosa representa un creixement del 40%. Aquestes empreses ocupen 99.760 treballadors i disposen d’1.096.242 milions d’euros en actius.
Així ho constata el mapa del sector a Catalunya presentat per la Conselleria d’Economia i elaborat per Cluster Development. Una de les principals conclusions de l’estudi és que les startups de l’àmbit fintech i insurtech estan guanyant pes, i és que han passat de 50 el 2017 a 140, amb dades corresponents al tancament de 2022. Es tracta majoritàriament de companyies internacionals que s’han instal·lat a Barcelona durant aquests sis anys.
Aquestes empreses emergents formen part d’un ecosistema digital i d’innovació amb capacitat d’atreure talent que s’alinea amb la voluntat del Govern d’impulsar Catalunya com una plaça financera. L’estudi també destaca la presència a Catalunya d’empreses líders en solucions avançades per al sector financer, especialment en l’àmbit digital i de dades relacionades amb la IA.
L’estudi subratlla la capacitat de Barcelona per captar talent internacional, i la seva potencialitat per convertir-se en un hub digital financer
El mapa destaca el pes del segment de les assegurances sobre el conjunt, amb 201 companyies, que representen el 32% del total. Les segueixen el Venture Capital & Private Equity, amb 92, i la indústria auxiliar, amb 80. El sector de la banca universal, amb 17 entitats, és el que ocupa el major nombre de treballadors amb un total de 63.249, el 63%. Ho fa per davant de la indústria auxiliar i les assegurances, amb 14.527 i 13.974 treballadors, respectivament.
Aquestes dades constaten que “el sector financer a Catalunya és ampli, divers i robust, per la qual cosa s’ha de visualitzar com un sector productiu en si mateix”, segons la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix. En aquest sentit, l’estudi subratlla la capacitat de Barcelona per captar talent internacional, i la seva potencialitat per convertir-se en un hub digital financer i en un dels pols referents en innovació tecnològica a Europa.
“Hem de posicionar Catalunya com a plaça financera a Europa i al món”, ha conclòs en un acte a la Borsa de Barcelona, on precisament el Govern vol posar en marxa un hub financer. Aquest futur centre aspira a exercir com a tractor d’empreses vinculades a les noves tecnologies, les finances sostenibles i l’emprenedoria d’inversió.
Destaca la presència a Catalunya d’empreses líders en solucions avançades per al sector financer, especialment en l’àmbit digital i el vinculat a la IA
També s’emmarca en aquesta estratègia de posicionar Catalunya en l’àmbit financer internacional la recentment inaugurada Barcelona Finance School, que vol situar-se com a referent en la promoció del coneixement financer. Ho ha fet de la mà de l’Institut d’Estudis Financers (IEF) i la Conselleria d’Economia, amb la participació d’entitats del sector, que aspiren a posicionar Barcelona i la resta de Catalunya en l’àmbit financer internacional.
Un estudi elaborat per EADA Business School i Icsa Group assenyala que la presència de…
Barcelona està en la flor de les Ciències de la Vida. La ciutat s'ha consolidat…
La 45 edició de l'esdeveniment, que omplirà els carrers de Barcelona l'11 de maig, amplia…
La Cursa El Corte Inglés 2025 és una de les carreres populars més importants de…
El doctor Josep Tabernero és una d'aquelles persones que tothom escolta quan parla. Perquè sap…
La multinacional barcelonina frega els 2.200 milions de facturació el 2024 i s'enfoca al diagnòstic…