Informe sobre spin-offs deeptech en España.
El CEO de la Mobile World Capital Barcelona, Francesc Fajula.

Catalunya concentra gairebé un terç de les 1.200 spin-off deeptech d’Espanya

La UPC és la tercera generadora de 'spin-off' d'aquest àmbit entre les universitats i centres de recerca de tota Espanya

Catalunya és el principal pol d’incubació de spin-off de l’àmbit deeptech a escala estatal. De fet, gairebé un terç de les 1.200 empreses sorgides d’universitats i centres de recerca centrades en tecnologies profundes a nivell nacional han emergit a Catalunya, amb 355 del total.

Així, Catalunya se situa al capdavant de la creació d’aquestes empreses, que faciliten la transferència de coneixement generat en universitats i centres de recerca, enfocades a trobar noves solucions disruptives en l’àmbit de la tecnologia, l’enginyeria i la ciència. Així ho conclou un informe elaborat per la Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) en col·laboració amb Deloitte, presentat en el marc del saló Smart City Expo.

L’informe, que analitza la creació de spin-off fins al 2023, conclou que Madrid és el segon territori generador d’aquestes empreses de l’àmbit deeptech, amb 319. Junt amb Catalunya, totes dues regions concentren el 55% d’aquestes empreses a Espanya. En global, aquestes empreses sorgides de l’àmbit de la recerca facturen 2.000 milions d’euros a nivell estatal.

Precisament Catalunya i Madrid alberguen les universitats i centres de recerca de major producció de spin-off. Liderant el rànquing es troba el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), que ha creat 98 empreses focalitzades en deeptech, seguida per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), amb 96. La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) se situa la tercera, amb 81 spin-off creades en aquest àmbit.

Dins dels 30 centres i universitats que més empreses d’aquest tipus han generat s’hi inclouen sis catalans. En el setè lloc del rànquing se situa la Universitat de Barcelona (UB), amb 28 spin-off deeptech, mentre que l’Hospital Clínic ocupa la desena posició, amb 23. El Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) ocupa la tretzena posició, amb 20, mentre que el BSC-Centre Nacional de Supercomputació i l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) han generat 12 cadascuna.

En global, les spin-off deeptech d’Espanya generen 12.000 llocs de treball qualificat. Amb una facturació mitjana d’1,67 milions d’euros per empresa, els sectors on més spin-off s’han creat són el de la salut (35,6%); el de les TIC i l’entorn digital (17%); el de la indústria i manufactura (12,4%), i el de l’energia i la sostenibilitat (12,4%), com han explicat el CEO de la MWCapital, Francesc Fajula, i el responsable de l’àrea de Tech Transfer de la fundació, Jordi Arrufí.

BSC marenostrum
Detall del superordinador MareNostrum al BSC.

“Per aconseguir un ecosistema sòlid, és primordial que tant les institucions públiques com les privades facilitin l’accés a recursos i incentius que impulsin el salt d’aquestes innovadores tecnologies del laboratori al mercat”, ha reivindicat Fajula, en un acte en el qual també ha participat el tinent d’alcalde d’Economia de l’Ajuntament, Jordi Valls, que ha defensat impulsar la innovació a través d’aquesta mena d’iniciatives.

L’informe recomana augmentar el finançament a spin-off a les etapes inicials, expandir incentius fiscals i unificar el marc regulador

“Les spin-off són un actiu molt important per a Barcelona ​​perquè generen llocs de treball de qualitat i contribueixen al posicionament capdavanter de la ciutat en innovació i en sectors estratègics, com la tecnologia aplicada a la salut o les TIC”, ha destacat Valls. Tot això en un context en el qual Catalunya compta amb 340 startups vinculades a l’àmbit deeptech, que facturen en el seu conjunt 166 milions d’euros i ocupen 2.700 i treballadors a Catalunya.

Per enfortir aquest ecosistema de spin-off i per fomentar la transferència de tecnologia, l’informe recomana augmentar el finançament en les etapes inicials; expandir els incentius fiscals per a empreses i inversors; unificar el marc regulador, i promoure la col·laboració público-privada. A més, l‘informe aposta per ampliar els programes d’acceleració tecnològica i d’acompanyament a la creació d’aquestes empreses, com el programa The Collider de la pròpia MWCapital, que en els últims vuit anys ha contribuït a crear 22 spin-off científico-tecnològiques i ha acompanyat a 200 projectes de tota Europa des de Barcelona.