[dropcap letter=”C”]
atalunya compta actualment amb unes 1.300 startups que generen prop de 14.000 llocs de treball. Són dades de la plataforma Barcelona & Catalonia Startup Hub creada per ACCIÓ. Tant per volum com per qualitat, és el directori de referència de les startups catalanes.
Un cop fetes públiques aquestes xifres, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha destacat “la importància de l’ecosistema emprenedor per a la competitivitat dels territoris”. En aquest sentit, ha assegurat que “en els darrers anys, s’ha produït a Catalunya i a Barcelona una eclosió de startups: fa 5 anys Catalunya no sortia en cap rànquing però avui Catalunya s’ha consolidat com un dels cinc principals hubs d’emprenedoria, tecnologia i coneixement d’Europa”.
Per a la consellera, “les startups són un agent rellevant que s’incorpora a la generació i transferència de tecnologia”. “Volem que Catalunya es percebi com un hub tecnològic de primer nivell on fer-hi negocis i invertir-hi”, ha subratllat.
EL 38% DE FUNDADORS DE LES STARTUPS CATALANES HAN CREAT PRÈVIAMENT ALTRES EMPRESES
Entre les dades recollides per aquesta plataforma d’ACCIÓ, destaca el fet que un 26% d’aquests treballadors són estrangers, provinents principalment d’altres països d’Europa Occidental (46%), Amèrica del Sud (26%), Europa Oriental (9%), la zona d’Àsia-Pacífic (7%), de l’Àfrica-Orient Mitjà (6%) i de l’Amèrica del Nord (6%), que es dediquen principalment a les àrees funcionals de tecnologia (27%), les vendes (22%), gestió i estratègia (20%) i operacions (17%). En el cas dels fundadors, el 15% de professionals provenen d’altres països. En global, el 38% de fundadors de les startups catalanes han creat prèviament altres empreses.
Sectorialment, amb un 17% del total, destaquen les startups catalanes relacionades amb les tecnologies vinculades a la indústria 4.0, seguides per les ciències de la vida (13%) i el mòbil & software (11%). El principal model de negoci per aquestes empreses és l’ecommerce/marketplace (45% del total), per davant del desenvolupament i manufactura (23%), el software com a servei –SaaS- (22%) i la subscripció (20%).
DISTRIBUCIÓ DE LES STARTUPS CATALANES PER SECTORS
En l’àmbit del finançament, 3 de cada 4 startups catalanes han obtingut finançament privat. D’aquestes, en concret, el 21% ha rebut rondes d’inversió superiors al milió d’euros.
UN ECOSISTEMA INTERNACIONAL
Barcelona se situa com el primer hub de startups del sud d’Europa en nombre de startups i en cinquena posició a tot Europa després de Londres, Berlín, París i Amsterdam, segons el Ranking of Europe’s biggest startup hubs in 2017 elaborat per EU-Startups.
De fet, Barcelona està considerada el tercer hub preferit per als creadors de startups, ja que un 20% dels fundadors europeus triaria aquesta ciutat per establir-hi la seva empresa emergent per darrera de Londres i Berlín, tal com apunta el rànquing Startup Heatmap Europe 2018.
Pel que fa al finançament, Barcelona és la quarta ciutat europea per volum d’inversió rebuda en startups, segons Atomico.
EL BARCELONA&CATALONIA STARTUP HUB
Les 1.300 startups catalanes són les empreses identificades al directori del Barcelona & Catalonia Startup Hub, una plataforma digital que actua com un punt de trobada de les startups catalanes amb l’objectiu de posicionar l’ecosistema català al món i impulsar la captació d’inversions. Aquest directori recull empreses d’un màxim de 10 anys de vida, amb models de negoci escalables, repetibles i aplicables en entorns globals i orientades a un creixement ràpid.
Les startups que vulguin formar part del Barcelona & Catalonia Startup Hub han de complir els següents requisits:
- Ser una companyia establerta a Catalunya amb un producte llest per vendre (excepte les biotech) i amb menys de 10 anys de vida
- Ser una companyia escalable amb alt potencial de creixement
- Estar fundada per emprenedors ambiciosos i altament compromesos amb el seu creixement
- Disposar d’un nivell elevat d’innovació o tecnologia
- Estar enfocada a un mercat global
- Disposar d’un NIF d’empresa (no s’accepten propostes d’autoocupació)
- No hauria de ser simplement una consultora o agència i desenvolupar programari o aplicacions només per a tercers. No hauria de ser només una pàgina web o pàgina d’aterratge que no tingui cap activitat.