Catalunya pràcticament ha triplicat el nombre d’empreses dedicades a la intel·ligència artificial (IA) en els últims cinc anys. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi de la Generalitat, fet a través de l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ), La Intel·ligència Artificial a Catalunya, presentat aquest divendres i que precisa que en l’actualitat hi ha 488 companyies dedicades a aquesta tecnologia. Aquesta multiplicació s’ha traduït en un negoci de 2.155 milions d’euros (un 60% més que el 2019), cosa que suposa la creació de 14.525 llocs de treball. En aquest sentit, el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos, ha destacat que la IA “genera ocupació i no la substitueix”.
Castellanos també ha apuntat que aquesta tecnologia és la segona en la creació d’empreses, “molt a prop de la primera, la ciberseguretat, on a Catalunya hi ha 495” empreses. L’informe ha fet un mapatge de l’ecosistema de la IA a Catalunya per actualitzar “la primera aproximació”, segons ha dit Castellanos, de la primera versió de 2019. L’anàlisi ha posat de relleu que el 44% dels negocis són startups, informa ACN.
El conseller delegat d’ACCIÓ ha calculat que la IA té un impacte que presenta el 0,8% del PIB català i ha afegit que Catalunya s’ha col·locat com la cinquena regió d’Europa en atracció d’inversió internacional en aquest àmbit amb 475 milions d’euros. Alhora, el secretari ha precisat que “Barcelona s’ha situat com la ciutat líder del sud d’Europa en rondes de finançament d’startups”.
Sector serveis, indústria i salut
El secretari d’Empresa i Competitivitat ha enumerat els sectors que apliquen la IA i ha situat el dels serveis al capdavant, seguit d’empreses que apliquen solucions per a la indústria i la salut. En aquest sentit, la mànager d’Intel·ligència de Mercat d’ACCIÓ, Imma Rodríguez, ha indicat alguns avantatges d’incorporar aquesta tecnologia a les companyies com ara que “redueix costos, les fa més eficients i millora la competitivitat”. A la vegada, ha apuntat la utilitat “en la presa de decisions, amb la capacitat que ofereix amb gran quantitat de dades”. Rodríguez ha recalcat que permet “la personalització”, per exemple, en el comerç en línia.
Rodríguez ha apuntat que la intel·ligència artificial té una previsió de creixement anual del 35,5% i unes expectatives d’un valor de mercat mundial d’1,85 bilions de dòlars l’any 2030.Ha precisat que Regne Unit i Alemanya lideren les empreses d’IA a Europa i que en l’àmbit mundial són els Estats Units, Japó i la Xina.
Tot i així, Rodríguez ha enumerat alguns reptes que suposa la IA, com ara “l’increment del consum dels recursos com energia i aigua”, així com “readaptacions de certs llocs de treball”. A més, ha advertit que “es pot utilitzar com una arma geopolítica en un món cada cop més fragmentat”.