Catalunya es consolida com un gran pol d’atracció d’empreses estrangeres

El país compta amb la xifra rècord de 9.255 empreses estrangeres al seu territori, que representen el 19,5% del total d'ocupació

En els darrers anys, Catalunya s’ha consolidat com a pol d’atracció per a empreses d’arreu del món. Un estudi del Govern conclou que ja hi ha 9.255 empreses estrangeres establertes a Catalunya (dades de 2023), un 62% més que fa 10 anys. Són dades que es reflecteixen a l’estudi Directori de filials d’empreses estrangeres a Catalunya elaborat per ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, va fer públiques aquestes dades el 15 de novembre en el marc de l’acte Passeu 2023. Catalonia, your home for business and technology organitzat pel Govern. L’acte, que va tenir lloc al Teatre Nacional de Catalunya, va comptar amb l’assistència de 250 directius i directives d’empreses establertes al país —com CISCO, Boehringer Ingelheim i Alstom—, que van explicar per què van decidir invertir a Catalunya. L’esdeveniment també va comptar amb la participació del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió; i del secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell. La trobada va servir per posar en valor els actius de Catalunya com un dels territoris més dinàmics d’Europa pel que fa a la captació d’inversió estrangera, la importància estratègica de les inversions de les multinacionals al nostre país i fer networking.

En paraules del president de la Generalitat, estem davant “d’un nou rècord” perquè “tenim més filials que mai perquè Catalunya genera més oportunitats que mai”. “Tenim un ecosistema dinàmic, però al mateix temps, consolidat i en creixement continu”, va afegir. Aragonès va explicar que “actualment, 2 de cada 10 llocs de treball són generats per empreses estrangeres”, uns llocs de treball “en sectors estratègics per al futur”.

Per la seva banda, el conseller Torrent va reiterar l’aposta de l’executiu per “reindustrialitzar Catalunya” i va posar en valor ACCIÓ com un “actor clau per” captar noves inversions, “projectes transformadors eminentment industrials i tecnològics”.

El Govern treballa amb una cartera de 600 projectes d’empreses estrangeres que podrien invertir a Catalunya

En aquest sentit, Torrent va anunciar que el Govern, a través d’ACCIÓ, treballa actualment amb una cartera de 600 projectes de companyies estrangeres que potencialment poden invertir a Catalunya, un 50% més en comparació amb els nivells previs a la pandèmia. Destaca el fet que més de la meitat són projectes industrials (un 55% del total), un 11% són projectes d’R+D i hubs digitals i un 10% estan basats en l’economia circular i la descarbonització.

Radiografia de les empreses estrangeres ubicades a Catalunya

L’informe presentat durant l’esdeveniment mostra l’interès creixent de les multinacionals estrangeres per ubicar-se a Catalunya. De fet, conclou que una de cada quatre companyies s’ha establert al país en els últims 5 anys i que el directori de multinacionals estrangeres a Catalunya ha crescut en 100 empreses el darrer any. Entre els exemples d’inversions de companyies de capital estranger que s’han establert a Catalunya el 2023, siguin en primera implantació o amb reinversions o ampliacions de la seva activitat al territori, destaquen casos com els de Rovio, AstraZeneca, Lufthansa, Galderma o Arxada, entre d’altres.

“En un context de disminució global dels fluxos d’inversió, a Catalunya creix la inversió estrangera, una palanca fonamental per a la transformació del país des d’un punt de vista industrial, digital i sostenible”, va destacar el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell.

Pel que fa als països d’origen, l’estudi subratlla la presència de multinacionals provinents dels Estats Units (15% del total), França (14%), Alemanya (12%), Regne Unit (10%) i Itàlia (8%). Destaca el creixement de filials provinents dels Estats Units (amb un augment interanual del 15%), el Japó (12%), Singapur (8%) o la Xina (0,5%). En total, hi ha empreses provinents de 90 nacionalitats. Pel que fa als sectors, l’estudi d’ACCIÓ conclou que les filials estrangeres ubicades a Catalunya, segons la seva facturació, són dels àmbits de l’automoció (16%), l’alimentació (14%), la química (12%), la indústria farmacèutica (7,5%) i les TIC (4%).

Compartir
Publicado por
The New Barcelona Post

Artículos recientes

  • Professionals

Les 102 primaveres d’Esther Vilar

Des del barri de la Sagrada Família, aquesta barcelonina ha anat fent puntes de ganxet…

17 d'abril de 2025
  • Opinió

Més enllà del treball, un espai per viure

El 22@ celebra els seus primers 25 anys, amb un model que ha aconseguit atreure…

17 d'abril de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

Tarda al Godó

Assistir a aquest esdeveniment és una experiència més propera i ciutadana del que a molts…

17 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Barcelona es llança a l’atracció d’inversió picant a la porta d’empreses internacionals

La ciutat espera novetats sobre l'aterratge de companyies estrangeres rellevants en els pròxims mesos, sobretot…

17 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Ovelles i cabres tornaran a pasturar per Collserola per prevenir incendis

L'AMB subcontracta un ramat com a estratègia passiva per preparar el bosc per als mesos…

16 d'abril de 2025
  • Barcelona Futur

Generalitat i CaixaResearch Institute s’alien per impulsar la investigació a Catalunya

L'acord preveu que les dues institucions sumin esforços per impulsar projectes innovadors

16 d'abril de 2025