La Universitat de Barcelona, Eurecat i la Universitat Politècnica de Catalunya van ser les institucions més actives
Catalunya va liderar novament el nombre de sol·licituds de patents a Espanya i va assolir un nou rècord el 2023. Segons les dades presentades per l’Oficina Europea de Patents (OEP), la comunitat autònoma va emetre 731 sol·licituds, un 13,2% més que l’any passat i una xifra que representa una quota del 34,6% sobre la resta del país. L’OEP atribueix aquesta tendència a la “solidesa” del sector farmacèutic i a la recuperació de l’automoció, que el 2022 va registrar una caiguda significativa en la quantitat de tramitacions, marcada encara pels efectes de la covid-19.
Seguint la tendència dels últims exercicis, el sector sanitari continua liderant el nombre de permisos. Segons informa l’ACN, al conjunt d’Espanya, l’àmbit de la tecnologia sanitària va aglutinar una de cada quatre sol·licituds. A Catalunya en concret, el sector farmacèutic va registrar 75 sol·licituds de patents el 2023, seguit de la tecnologia per a aplicacions mèdiques (59), el sector químic (54) i la biotecnologia (54). Pel director de comunicació i portaveu de l’Oficina Europea de Patents, Luis Berenguer, les xifres del sector de la salut consoliden Catalunya com “el motor de creixement d’Espanya”. “Quan parlem d’Espanya no parlem exclusivament de Catalunya, però sí que parlem en bona part del clúster que existeix allà; una cosa va de la mà de l’altra”, assenyala.
No obstant això, a Catalunya també van destacar el 2023 altres camps com el dels motors, les bateries i les turbines (41 sol·licituds), la maquinària (40), l’energia (39) o el transport (27), tots vinculats de forma directa o indirecta a l’automoció. Després d’un 2022 en què el nombre de peticions va disminuir pels efectes persistents de la covid-19 en la indústria, aquest any ha experimentat una revifada. “Observem precisament com sectors com les bateries també creixen; amb això interpretem que l’automoció es manté forta i que es mou cap al sector verd”, puntualitza Berenguer.
A Catalunya, la Universitat de Barcelona (UB) va ser la institució que més sol·licituds de patents va emetre el 2023, amb un total de 16, quatre més que l’any passat. A continuació apareixen Eurecat, amb 14; la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb 14, i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), amb 13.
Si bé Catalunya va ser la comunitat autònoma que més peticions va emetre al país, cap de les seves entitats figura entre els cinc majors sol·licitants espanyols. En aquesta llista hi ha el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) amb 80, l’empresa Amadeus amb 47, Multiverse Computing amb 24, la Fundació Tecnalia Research & Innovation amb 17 i Telefónica també amb 17. Des de l’OEP apunten que això denota una àmplia participació del sector privat a Catalunya en el camp de la innovació, amb “moltes empreses repartides en una estructura similar a la de països que es troben en grans creixements” com Alemanya o el nord d’Itàlia, on el nombre de sol·licituds és molt elevat però alhora molt diversificat.
Una de les novetats que presenta l’índex de patents d’enguany és l’anàlisi de la contribució de les dones en la innovació. A Espanya, en aquest sentit, un 46% de les sol·licituds presentades l’any 2023 comptaven amb almenys una dona en l’equip investigador. Això situa Espanya al capdavant de la llista que conformen els països que més sol·licituds van presentar i molt per sobre la mitjana del 27% corresponent al conjunt d’Europa. Malgrat tot, hi ha sectors com l’enginyeria mecànica on la presència femenina amb prou feines representa el 14%. A més a més, Berenguer remarca que, tot i els avenços per reduir la bretxa de gènere, s’observa una manca de dones que liderin equips: “Les dones formen part d’un equip, però no figuren al capdavant”.
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…