La iniciativa, impulsada per la Generalitat, agrupa 12 territoris dels quatre continents, en una llista que previsiblement s'ampliarà durant els propers mesos i que inclou Costa Rica, Escòcia, Quebec, Kyoto i Flandes. La primera trobada entre governs se celebrará al novembre a Barcelona, i Catalunya ostenta la presidència rotatòria fins 2025.
Maximitzar els beneficis de noves tecnologies disruptives assegurant alhora la protecció dels Drets Humans, la diversitat cultural i els valors democràtics. Amb aquest objectiu, la Generalitat ha impulsat la Disruptive & Emerging Technology Alliance (DETA), que implica Estats i regions dels quatre continents i que se centrarà en cinc àrees: la Intel·ligència Artificial, les tecnologies quàntiques, els drets digitals, la ciberseguretat i l’àmbit del NewSpace.
L’aliança s’ha posat en marxa comptant amb 12 governs: els de Costa Rica, Escòcia, Gal·les, Quebec, Kyoto, Flandes, la francesa Occitània, l’alemanya Hessen; la italiana Emilia-Romagna, la província argentina de Buenos Aires, la regió sud-coreana de Gyeonggi, i la sud-africana Western-Cape. Els integrants de la DETA possiblement s’ampliaran durant els propers mesos, arran de contactes que s’estan desenvolupant amb governs interessats.
La iniciativa aspira a donar resposta a les oportunitats i també reptes que planteja l’eclosió d’aquestes tecnologies, tant en la prestació de serveis als ciutadans com en la gestió de polítiques públiques. Així, pretén ajudar els governs membre a treure el màxim partit d’aquestes tecnologies i adaptar les seves polítiques públiques a les noves possibilitats que ofereixen.
La coalició s’organitzarà en grups de treball en els quals participaran actors industrials, de la recerca i de la societat civil dels ecosistemes dels diferents territoris
A més, la coalició ambiciona convertir-se en un actor amb capacitat d’incidència en el debat global sobre la governança de la tecnologia i davant els grans reguladors internacionals.
Per a aprofundir en els cinc grans àmbits que abordarà la DETA, es crearan grups de treball centrats en cadascuna d’aquestes àrees prioritàries. Aquests grups, que estaran liderats pels governs, implicaran també agents industrials, de la recerca i de la societat civil dels ecosistemes dels territoris integrats en la xarxa.
Primera trobada, a Barcelona
Catalunya, a partir d’aquest rol impulsor, ostenta la presidència rotatòria de la DETA fins a 2025. En aquest context, Barcelona acollirà la primera trobada de la nova xarxa, que se celebrarà el 6 i 7 de novembre a la capital catalana. Consistirà en una cimera ministerial de la coalició, que coincidirà amb la Smart City Expo World Congress.
El projecte, liderat per la Conselleria d’Empresa i Treball amb la col·laboració amb la d’ Acció Exterior i la UE, va celebrar dues reunions multilaterals a finals de 2023, i va reunir diverses delegacions governamentals dels seus membres aprofitant la seva presència al Mobile World Congress al febrer, amb l’objectiu d’articular aquesta nova xarxa global entorn de les noves tecnologies disruptives cridades a transformar la realitat.
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…
A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…