Facturen de manera agregada 1.720 milions d'euros i ocupen més de 19.100 treballadors
L’oficina de l’empresa de videjojocs danesa IO Interactive a Barcelona. © Aina Martí/ACN
L’ecosistema emprenedor mostra cada cop més signes de maduresa, com el fet d’haver superat les 2.000 startups el 2022, registrant un creixement del 6,3% respecte l’any anterior. El nombre d’empreses emergents ha crescut de manera ininterrompuda els darrers anys i s’ha gairebé duplicat des del 2016, segons un informe d’Acció. De fet, el 59% de les empreses emergents catalanes s’ha creat en els darrers cinc anys. “Ens hem consolidat com el primer hub de startups i tecnològic del sud d’Europa de manera indiscutible i entre els cinc primers del continent”, defensa el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent.
El rècord d’startups s’ha vist acompanyat per un altre, aconseguint el volum d’inversió més elevat de tota la sèrie històrica, captant 1.653 milions d’euros l’any 2022, un 4,3% més que l’any anterior. Aquesta dada també ha crescut considerablement en els últims cinc anys, amb un acumulat de 5.043 milions d’euros, un 296% superior a la que es va obtenir en el quinquenni anterior, amb 1.271 milions d’euros.
La maduresa de l’ecosistema també s’observa amb la dimensió que han anat guanyant les companyies. Actualment, el 76% de les empreses tenen menys de 10 treballadors, mentre que el 2019, aquest percentatge era del 87%. També ha crescut el gruix de les startups d’entre 11 i 20 treballadors, que ha passat del 8% al 14% en els darrers tres anys.
Les més de 2.000 empreses emergents que hi ha a Catalunya facturen de manera agregada 1.720 milions d’euros i ocupen més de 19.100 treballadors. D’aquests, un 23% són estrangers, un 19% en el cas dels fundadors. En aquest sentit, segons Acció, Barcelona s’ha posicionat a la Unió Europea com el segon hub de startups amb el major percentatge de fundadors internacionals i com el segon preferit pels fundadors per crear-hi una, només per darrere de Berlín. Així mateix, el 67% de les startups catalanes compten amb clients estrangers, que representen el 44% de la seva facturació mitjana.
Per sectors, les startups catalanes es dediquen a la salut (16%), els serveis empresarials i software (12%); les TIC i el mòbil (6%); l’alimentació (5%) i les finances (5%). La tecnologia juga un paper important: el 33% de les companyies treballen amb intel·ligència artificial (IA) i big data. També destaquen les que es dediquen al cloud i l’edge computing (11,5%), la Internet de les Coses (8%) o l’automatització (7,5%).
La sisena edició d'aquest esdeveniment reuneix, del 5 al 6 d'abril més de setanta floristes,…
La UB i el Gremi de Pastisseria de Barcelona s'alien per tercera vegada en la…
Lucía Ferrater, sòcia d'OAB, acaba de rebre el Premi Ciutat de Barcelona juntament amb Carlos…
La Generalitat invertirà 115 milions d'euros en adaptar les vuit estacions que queden pendents
La 35a edició de la 080 Barcelona Fashion reuneix més de 500 creadors de contingut…
Els diversos serveis de la multinacional danesa superen les xifres de l'any anterior, liderats per…