Post-Data

Catalunya triplica la superfície de cultius ecològics en deu anys

Catalunya es reafirma com una de les comunitats autònomes líders en producció i elaboració de productes certificats com ecològics, un dels segments més dinàmics dins de la indústria agroalimentària. Es tracta d’un sector que a la comunitat ja factura més de 700 milions d’euros i que registra creixements superiors a la mitjana espanyola.

En 2019, la superfície de producció ecològica a Catalunya ha augmentat un 8,91%, davant el creixement del 4,8% registrat en el conjunt d’Espanya. El nombre d’empreses operadores va experimentar una alça del 7,49%, també per sobre de la mitjana estatal (6,4%), segons les dades recopilades pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, CCPAE.

A les comarques catalanes hi ha ara 229.608 hectàrees dedicades a cultius sostenibles o que no utilitzen cap mena de tractament químic, més del triple que fa deu anys. Es tracta del 9,75% del total de la superfície ecològica espanyola, fet que situa a la comunitat en la tercera posició del rànquing, per darrere d’Andalusia (més d’un milió d’hectàrees) i Castella-La Manxa.

Per contra, Catalunya ocupa la primera posició de podi en el nombre d’elaboradors (el 25% del total), amb 1.326 empreses, i en el nombre de companyies comercialitzadores (594, el 26% de total). També és la comunitat amb més empreses importadores d’aliments ecològics, amb 112 operadors, en el 22% del total.

Si en aquesta classificació empresarial s’inclou també a les empreses ramaderes, a les productores de vegetals i les exportadores, Catalunya ocupa la tercera posició (19,86% del total), per darrere també d’Andalusia i Castella-La Manxa.

Per tipus de conreu, Catalunya és el número u en hectàrees dedicades a la producció de fruita ecològica (1.396 hectàrees) i farratge. És la segona comunitat en vinyes (18.632 hectàrees).

En producció de carn ecològica se situa en segona posició (per darrere d’Andalusia), amb 971 explotacions ramaderes. És líder en els segments d’avicultura i cunicultura ecològica i segona en carn de boví i caprí. En total, l’any 2019 Catalunya va produir 1.291 tones de carn ecològica, per darrere d’Andalusia, Extremadura, Castella-La Manxa i Galícia.

En l’àmbit de l’agroindústria alimentària i transformació de productes ecològics, les empreses catalanes lideren la producció de begudes ecològiques (compta amb 273 cellers ecològics) i productes carnis.

Compartir
Publicado por
Sergi Saborit

Artículos recientes

  • Música

Les institucions musicals i el seu rol a Barcelona, protagonistes del pròxim ‘Moments Estel·lars’

Els directors del Palau de la Música Catalana, Joan Oller, i de L'Auditori, Robert Brufau,…

19 de setembre de 2024
  • Good News Barcelona

L’Ajuntament prem l’accelerador en la formació de talent tecnològic

Barcelona Activa preveu formar 3.500 persones en programació web i en anàlisi de dades en…

19 de setembre de 2024
  • Good News Barcelona

Granier potencia la seva expansió internacional i arribarà a 100 botigues a l’exterior el 2026

L'empresa nascuda a Vilanova i la Geltrú reforçarà la seva presència als nou països en…

18 de setembre de 2024
  • Creativitat

Descobrir Berlanga

El CaixaFòrum manté fins el 20 d’abril una gran exposició que mostra al cineasta valencià…

18 de setembre de 2024
  • Good News Barcelona

La benvinguda al talent internacional de Barcelona Global reuneix 1.500 professionals

El ja tradicional acte anual 'Hola Barcelona! Cocktail' de l'entitat ha exercit de nou com…

18 de setembre de 2024
  • Barcelona Global Young Talent

“Les noves generacions tenim el poder i la responsabilitat de modelar el futur de Barcelona”

Entrevistem a Helena Oller Biurrum, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global,…

17 de setembre de 2024