Catalunya es reafirma com una de les comunitats autònomes líders en producció i elaboració de productes certificats com ecològics, un dels segments més dinàmics dins de la indústria agroalimentària. Es tracta d’un sector que a la comunitat ja factura més de 700 milions d’euros i que registra creixements superiors a la mitjana espanyola.
En 2019, la superfície de producció ecològica a Catalunya ha augmentat un 8,91%, davant el creixement del 4,8% registrat en el conjunt d’Espanya. El nombre d’empreses operadores va experimentar una alça del 7,49%, també per sobre de la mitjana estatal (6,4%), segons les dades recopilades pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, CCPAE.
A les comarques catalanes hi ha ara 229.608 hectàrees dedicades a cultius sostenibles o que no utilitzen cap mena de tractament químic, més del triple que fa deu anys. Es tracta del 9,75% del total de la superfície ecològica espanyola, fet que situa a la comunitat en la tercera posició del rànquing, per darrere d’Andalusia (més d’un milió d’hectàrees) i Castella-La Manxa.
Per contra, Catalunya ocupa la primera posició de podi en el nombre d’elaboradors (el 25% del total), amb 1.326 empreses, i en el nombre de companyies comercialitzadores (594, el 26% de total). També és la comunitat amb més empreses importadores d’aliments ecològics, amb 112 operadors, en el 22% del total.
Si en aquesta classificació empresarial s’inclou també a les empreses ramaderes, a les productores de vegetals i les exportadores, Catalunya ocupa la tercera posició (19,86% del total), per darrere també d’Andalusia i Castella-La Manxa.
Per tipus de conreu, Catalunya és el número u en hectàrees dedicades a la producció de fruita ecològica (1.396 hectàrees) i farratge. És la segona comunitat en vinyes (18.632 hectàrees).
En producció de carn ecològica se situa en segona posició (per darrere d’Andalusia), amb 971 explotacions ramaderes. És líder en els segments d’avicultura i cunicultura ecològica i segona en carn de boví i caprí. En total, l’any 2019 Catalunya va produir 1.291 tones de carn ecològica, per darrere d’Andalusia, Extremadura, Castella-La Manxa i Galícia.
En l’àmbit de l’agroindústria alimentària i transformació de productes ecològics, les empreses catalanes lideren la producció de begudes ecològiques (compta amb 273 cellers ecològics) i productes carnis.
El centre expositiu d'art contemporani, que compta amb 400 metres quadrats per a exposicions, obrirà…
La superilla literària de Passeig de Gràcia, La Rambla i Gran de Gràcia tornaran a…
La Font Màgica de Montjuïc es reactivarà després d'estiu, amb l'objectiu que estigui llesta per…
Llicenciada i doctora en Física, Caterina Biscari dirigeix el Sincrotró Alba des de l’any 2012,…
L'àrea annexa a la factoria de Santa Perpètua de Moguda comptarà amb una superfície de…
En un entorn global cada vegada més competitiu i canviant, la innovació s'ha convertit en…